Bewust dromen: waar is het goed voor en hoe doe je dit?

Bewust dromen: waar is het goed voor en hoe doe je dit? Elk mens droomt tijdens een normale nachtrust. Toch kan niet iedereen zich herinneren dat hij gedroomd heeft. Ook interpreteert iedereen zijn dromen anders. Sommige mensen zijn in staat hun eigen dromen te sturen zodat ze zonder de hulp van een therapeut kunnen achterhalen wat hun dromen betekenen en kunnen werken aan een bepaald probleem. Hoe kun je dromen leren interpreteren en deze bewust aansturen?

Iedereen droomt

Tijdens de REM-fase van de slaap ga je dromen. Omdat deze fase niet zon diepe slaap is, kun je vaak een droom herinneren als je kort hierna wakker wordt. Als je minder gemakkelijk ontwaakt vanuit de REM-fase en dieper slaapt, kan het zijn dat je een droom niet kunt herinneren. Sommige mensen beweren dat ze nooit dromen. Ook al kun je het niet herinneren, toch droomt iedereen. Gemiddeld droomt een mens meer dan 1800 keer per jaar. Meestal heeft een droom niet zo veel betekenis, maar met een beetje oefening leer je hoe je je dromen kunt gebruiken om stress te bestrijden of zelfs problemen op te lossen. Door je probleem op te lossen kun je beter slapen.

Interpretatie van een droom

Iedereen interpreteert een droom verschillend. Het ligt aan je persoonlijkheid. Sommigen denken zoals Freud dat een droom verlangens onderdrukt, en anderen denken zoals Jung en menen dat je door de symbolische taal in je dromen kunt ontdekken hoe je persoonlijkheid in elkaar steekt. Een therapeut die deskundig is op het gebied van dromen kan je leren hoe je een droom interpreteren en helpt je om hiermee je probleem aan te pakken. Je kunt dromen leren aansturen ook gebruiken om een steeds terugkerende nachtmerrie aan te pakken.

Bewust dromen

Met een beetje geluk kun je zelf leren hoe je een droom moet interpreteren en hoe dit kunt leren aan te sturen en heb je misschien geen deskundige nodig die je helpt. Begin om er een gewoonte van te maken om dromen te onthouden. Leg naast je bed een schrift met pen klaar om zodra je wakker wordt de droom op te schrijven, hoe fragmentarisch die ook was. Schrijf alle dromen op, ook de onsamenhangende, niet volledig of oninteressante dromen. Ook al betreft het alleen een kamer of persoon, het kan een betekenis hebben. Voordat je in slaap valt, zeg dan tegen jezelf dat je jouw dromen wilt onthouden.

Droomverslag

Na een week bekijk je alle dromen en misschien ontdek je er wel een patroon in, of kom je erachter dat het een betekenis heeft. Neem vervolgens stappen om eventuele zorgwekkende zaken die ze naar voren brengen aan te pakken. Vaak heeft het met werk of relatie te maken. Je dromen kunnen je wijzen op problemen waar je zelf misschien niet bij stil staat.

Invloed uitoefenen op je dromen

Het vergt meestal wel flink wat oefening om te leren hoe je je dromen kunt beïnvloeden. Als je hierin slaagt, zul je tijdens je droom ervan bewust worden dat het een droom is en deze kunnen aansturen om de afloop hiervan positief te beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld vliegen als een vogel waarbij je heerlijk vrij voelt of lekker ongezond en veel kunnen eten zonder dat je er dik van wordt. Je kunt deze methode ook gebruiken om de afloop van steeds terugkerende nachtmerries te veranderen of om je voor te bereiden op een presentatie, een sollicitatiegesprek of een ander gesprek waar je tegenop ziet.

Hoe doe je het?

Het is een kwestie van experimenten of je in staat bent je dromen te beïnvloeden. Een voorbeeld waar mee je kunt oefenen is:
  1. Voordat je gaat slapen denk je aan de droom die je wilt hebben. Bijvoorbeeld over een lichtknopje.
  2. Dat je dit knopje aan- en uit wilt zetten.
  3. Dat je dit doet met met je wil zonder het aan te raken.

Als er dan een lichtknopje opduikt in een droom kun je proberen dit toe te passen. Een kleine helft van de mensen is na oefening in staat op enige wijze dromen te beïnvloeden. Wil je hier meer over weten, kijk dan op: Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse leven.

De techniek van bewust dromen

Voordat je in slaap valt, denk je aan de omstandigheden of het onderwerp waarover je wilt dromen. Mocht je jezelf willen voorbereiden op een sollicitatiegesprek, kun je de perfecte dialoog in gedachten uitvoeren. Als je dan een droom krijgt waarin dit gesprek ook perfect verloopt, ben je in de juiste gemoedstoestand als je wakker wordt. Als je worstelt met een bepaalde vraag of een probleem, kun je denken aan de verschillende uitkomsten voordat je gaat slapen. Je droom zou het probleem kunnen verhelderen en misschien schiet je ook wel een oplossing te binnen.

Blijven oefenen

Je kunt door dromen te beïnvloeden een bepaalde afloop van de situatie zien en er vervolgens een andere draai aan geven. Het is een kwestie van blijven oefenen en elke dag tien minuten voor het slapengaan jezelf herhaaldelijk vertellen dat je je bewust wordt van je dromen. Adem rustig en ontspan hierbij. Het klinkt misschien simpel, maar door vol te houden en je dromen te blijven opschrijven kan het uiteindelijk lukken. Lees in die tien minuten voordat je gaat slapen ook je aantekeningen van de dromen die hebt opgeschreven en visualiseer dit.

Je kunt deze techniek ook gebruiken in geval je geen problemen wilt oplossen. Stel dat je een massage bij een wellnesscentrum te duur vindt, dan kun je voordat je gaat slapen je zo gedetailleerd mogelijk verbeelden dat je een uitgebreide massage krijgt. Stel je voor hoe ontspannen je schouders en rug zullen zijn. Dan draag je jezelf op bewust te dromen, je valt in slaap en geniet.

Waar komen dromen vandaan?

Meestal zijn je dromen gebaseerd op voorafgaande wakkere momenten, die dan op allerlei manieren gevormd zijn. Als je voor het slapen gaan nog naar een spannende film hebt gekeken over een natuurramp, dan kan het zijn dat je droomt over zware stormen en overstromingen. Wanneer je echter, meteen nadat je uit een droom wakker wordt en erover nadenkt, kun je er meestal wel opmaken waar het vandaan komt.

Betekenis dromen

Dromen kunnen verschillende betekenissen hebben. Als je in je droomdagboek kijkt, kun je jezelf afvragen wat ze betekenen. Een achtervolging of wegrennen, kan wijzen op het uit de weg gaan van een kwestie of situatie die aangepakt moet worden. Naar beneden vallen kan duiden op een overgang naar een nieuwe situatie waarin je bang bent om te falen. Naakt zijn in het openbaar is net zoiets en kan wijzen op verlegenheid of een gebrek aan zelfvertrouwen. Gewond zijn of het verliezen van lichaamsdelen toont aan dat je iets negeert. Het kan te maken hebben met een dieet of iets met lichaamsbeweging. Maar het kan ook betrekking hebben op je carrière of relatie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…

Slecht slapen van zondag op maandag: wat te doen?Slecht slapen van zondag op maandag: wat te doen?Als je op zondagavond loopt de piekeren over de maandag die volgt omdat je je druk maakt over wat er dan allemaal moet g…
De effecten van caffeïne op je lichaamDe effecten van caffeïne op je lichaamSoms kun je een oppepper krijgen van een bak koffie. Het zorgt er dan voor dat je tijdens die vergadering kunt opletten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.