Blijf bewegen als je langer wilt leven

Blijf bewegen als je langer wilt leven Wie gezond oud wil worden en enkele jaren aan zijn leven toe wil voegen, doet er goed aan te blijven bewegen. Wie een zittend beroep heeft en daarnaast niet beweegt bekort onbedoeld zijn leven. Er sterven heel wat meer mensen aan te weinig bewegen dan aan obesitas. Met een dagelijks blokje om blijken we al op de goede weg te zitten, regelmatig een wandelingetje of een fietstochtje verricht op dat gebied al wonderen. Kom van de bank als je leven je lief is. Het welbekende 'rust roest' gaat ook op voor ons lijf.

Kom uit de stoel als je leven je lief is


Bewegen verlengt ons leven

Bewegen is goed voor ons. Niet meer dan twintig minuten beweging per dag, een wandeling van nog geen half uur elke dag, is genoeg om wat jaren aan je leven toe te voegen. Stil zitten is nogal dodelijk, blijkt. De belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte is het gebrek aan beweging. Tot die conclusie kwam de Cambridge University na een grootschalig onderzoek naar de oorzaak van het overlijden van 9.2 miljoen mensen in Europa. Gebrek aan beweging bekort ons leven, zoveel maakt het onderzoek duidelijk.

Zitten is dodelijker dan overgewicht

Te weinig beweging is zelfs dodelijker dan overgewicht. Zelfs mensen met obesitas die gingen bewegen verlengden hun leven. Bij een veranderde levensstijl, waar bewegen is inbegrepen, reduceren ze vroegtijdig sterven met zestien procent. Mensen met een gezond gewicht hebben nog meer baat bij een levensstijl waar beweging deel uitmaakt van de dagelijkse bezigheden. Zij verlagen het risico op voortijdig sterven met dertig procent.

Kom uit de stoel!

Het blijkt dat dunne mensen die niet bewegen minder gezond zijn dan obese mensen die wel dagelijks een wandeling maken. Het is geen reden om dik te worden maar wel een aanbeveling om de stoel uit te komen.
Over het algemeen gaan obesitas en inactiviteit hand in hand. Weinig bewegen en dik worden liggen vaak in elkaars verlengde. Inactiviteit, bij dun en dik, veroorzaakt grotendeels dezelfde ziekten als obesitas.

Rust roest

Het risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte nemen toe, al hebben obese mensen meer kans op diabetes type 2 dan dunne mensen. Dikke mensen hebben grotere kans op hormonale stoornissen, stressklachten, depressies, ontstekingen en een verminderende weerstand. Weinig bewegen is ook funest voor onze spieren en gewrichten, vanuit het principe rust roest.

Minimaal 20 minuten per dag

Je hoeft geen topsporttrainingsschema te volgen. Zelfs kleine fysieke inspanningen, dagelijkse wandelingen en regelmatig iets anders doen dan op een stoel zitten of op de bank hangen maakt al een groot verschil. Twintig minuten per dag bewegen is niet veel en blijkt essentieel als je gezond oud wilt worden en vroegtijdig sterven voor wilt zijn. De geringe fysieke activiteit geeft enorme gezondheidsvoordelen. Die twintig minuten actief bezig zouden minimaal een onderdeel van onze dag moeten uitmaken.

Haalbare doelen

Het is daarbij belangrijk om haalbare doelen te stellen, Wie teveel van zichzelf vraagt loopt kans dat het schema niet vol te houden is. Kleine, haalbare fysieke activiteiten zijn zonder offers en zonder er al te veel bij na te hoeven denken in te passen in ons dagelijks schema. Voorbeelden zijn dagelijkse wandelingen en fietstochtjes en traplopen in plaats van de lift nemen.

Staand werken

Veel mensen hebben een zittend beroep. Niet voor niets hebben sommige redacties van kranten een kleine ruimte met wat attributen die de schouders en rugspieren soepel moeten houden, opdat de redacteuren niet de kromme redacteurenrug krijgen. Het gevaar van al ons werken achter de computer schuilt in RSI en ook daar zijn oefeningen voor ontworpen om de ontwikkeling van overbelasting van bepaalde spiergroepen te minimaliseren. Uren achter het bureau, dagenlang op een stoel, hele werkweken voor een computerscherm, het is funest voor onze conditie. Even een pauze, een wandelingetje in het park, tijdens de lunchpauze er even tussen uit: het maakt al een wereld van verschil.

Lichaam in de ruststand

In ieder geval is afwisseling van zitten en staan en lopen het beste. Voorkom vier uur achterelkaar zitten, want dan komt je lichaam in feite in een soort ruststand terecht. Alles gaat wat langzamer dan wanneer we lopen of staan. Daarom wordt staand werken gepropageerd waar dat kan. Het lichaam is in die houding veel actiever dan zittend.

Een half uur

Mensen met kantoorbanen zouden niet langer dan een half uur lang moeten zitten en daarna iets anders doen voor de afwisseling.

Ingeplande onderbreking

Om het zittende werk te onderbreken kun je de timer van je smartphone inschakelen. Na een half uur zittend werk kun je een alarmbel laten rinkelen en even iets anders doen. Je kunt ook een post-it in het zicht hangen waarop je wordt gewezen op het belang van even vertreden. De ingeplande onderbreking is een verademing voor de ledematen en de rug en kan goed uitpakken voor het hoofd en de concentratie. Even iets anders doen, even een frisse neus halen en je kijkt bij terugkomst achter je bureau anders tegen de materie waar je mee bezig was aan. En je werkt nog aan een langer en gezonder leven bovendien.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Risico’s van overgewicht en de Gevolgen van ObesitasDat Overgewicht en Obesitas erg slecht voor je kan zijn dat weten veel mensen, maar wat een hoop mensen niet weten is wa…
Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverliesOvergewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor men…
Obesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenObesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenEen aangepaste voedings- en leefstijl, meer lichaamsbeweging en medicatie zijn de meest gebruikte behandelingen voor zwa…

Ik kan niet slapen: Wat moet ik doen?Ik kan niet slapen: Wat moet ik doen?'Ik kan niet slapen' is een veel gehoorde klacht. Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Niet kunnen slapen ka…
Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig ur…
Bronnen en referenties
  • https://nieuwsuit.com/2015/weinig-beweging-schadelijk-voor-gezondheid/ geraadpleegd op 16 januari 2015
  • http://www.nu.nl/gezondheid/3973071/niet-bewegen-dodelijker-dan-obesitas.html geraadpleegd op 16 januari 2015
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150116_01477181 geraadpleegd op 16 januari 2015
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/23567673/___Zitten_is_het_nieuwe_ongezond_eten___.html geraadpleegd op 16 januari 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.