Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?

Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën? Getrainde spieren zorgen voor een snellere en effectievere vetverbranding. Wie calorieën wil verbranden zorgt voor getrainde spieren, door middel van meer beweging of krachttraining. Spieren die getraind zijn verbranden calorieën, ook wanneer het lichaam niet actief is. Want spierweefsel zorgt voor de verbranding. Wie wil afvallen kan letten op de voeding, maar ook de spieren gebruiken voor een betere en snellere verbranding. Een goede manier om de vetverbranding op gang te zetten, is zorgen voor getrainde spieren. Dit kan door meer beweging of door spiertraining (bijvoorbeeld krachttraining). Je kán vet verbranden terwijl je slaapt, dat is geen fabel, maar een voorwaarde is wel dat het lichaam beschikt over getrainde spieren.

Betere en snellere vetverbranding

Wanneer je meer spieren hebt (ontwikkelde en getrainde spieren door meer beweging en/of krachttraining), verbrandt je lichaam meer calorieën zelfs in rusttoestand. Spierweefsel verbrandt ruim 15 keer zoveel als dat vetweefsel verbrandt! Een voorbeeld: wanneer een vrouw drie keer per week aan krachttraining doet zal zij na een half jaar dagelijks 30 calorieën meer verbranden door haar toegenomen spiermassa.

Vet verbranden terwijl je slaapt?

Dit kan. Omdat een lichaam met getrainde spieren ook vet verbrand in rusttoestand. Vooral ná het sporten vindt er afbouwing van vet plaats. Na training verbruikt het lichaam nog 48 uur extra energie. Het effect van naverbranding is groter wanneer je je concentreert op de grote spiergroepen: de bovenbenen en rug. De stofwisseling blijft langer op niveau naarmate er meer spiermassa getraind wordt. Door twee uur na het trainen geen koolhydraten te eten, zorg je ervoor dat je het effect van naverbranding niet afremt. Kies dan voor vis, vlees, kaas of groente. Door alcohol komt de vetverbranding zeer laag te staan en neemt de ophoping van vet toe.

Spieren trainen: wat is de beste manier?

Een combinatie van methoden werkt het beste, zoals bijvoorbeeld cardio in combinatie met krachttraining. Variatie aanbrengen in de training levert goed resultaat op. De variatie bestaat dan uit een aantal korte intensieve belastingen waarbij de hartslag hoog is (140 á 160 hartslagen per minuut) en belastingen die lang duren waarbij de hartslag laag is (120-140). De aangegeven hartslag is een gemiddelde indicatie en is afhankelijk van onder meer de leeftijd. De strategie die toegepast wordt bij het trainen zal per individu verschillen en is afhankelijk van de leeftijd, gezondheid, geslacht, mate van fitheid en persoonlijke doel. Een goede sportschool maakt per individu een analyse en een plan.

Afvallen, wat is de beste manier?

De beste en meest effectieve manier om af te vallen is een gezond eetpatroon en beweging. Qua beweging krachttraining of een andere vorm van spiertraining veel voordelen, omdat het spiervolume toeneemt en spierweefsel meer vet verbrandt dan vetweefsel dat doet. Zodoende verbrand je nog calorieën terwijl je niet echt actief bent. Het is niet nodig om overdreven fanatiek te zijn hierin, wel om consequent te zijn. Dertig tot zestig minuten bewegen en dan twee á vier keer in de week wordt aanbevolen.
Fanatiek zijn in bewegen en aangaande een dieet is dus niet nodig. Beter is het om te bewegen zoals het prettig voor je voelt (wel met de nodige inspanning) en je eetpatroon aan te passen. Het is beter om af te vallen en aan je spieren te werken (vanwege het gunstige effect op de vetverbranding) en niet te rigoureuze wijzigingen in de voeding aan te brengen, omdat dit makkelijk in te passen is in het leefpatroon. Immers, je streven zou moeten zijn dat beweging en gezonder eten ook een doel is voor de lange termijn. Wie ervaring met diëten heeft merkt dat wanneer de verandering te rigoureus is, er geen gewichtsverlies meer optreedt. Dit komt omdat de stofwisseling afgeremd wordt en het lichaam energie wil besparen. Vetverbranding vindt plaats onder gezonde omstandigheden: dus voldoende eten. Bij het matigen van innemen van calorieën mag je dagelijks maar 500 calorieën minder eten dan je normaal deed.

Plaatselijk afvallen, kan dit?

Onderzoeken op dit gebied spreken elkaar tegen, maar tennisspelers hebben minder vet in de slagarm dan in de niet-slagarm, dus blijkbaar kan dit wel. Er zijn onderzoeken die beweren dat plaatselijk afvallen mogelijk is met behulp van wisseldruktechniek. De wisseldruktechniek stimuleert de doorbloeding op bepaalde plaatsen. Op die plaatsen wordt dan de vetafbouw gestimuleerd.
© 2011 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met behulp van krachttrainingAfvallen met behulp van krachttrainingVooral vrouwen gaan, als ze willen afvallen, urenlang op lage intensiteit hardlopen, crosstrainen of fietsen. Ondanks he…
Verhoogde verbranding na trainingVerhoogde verbranding na trainingLichamelijk actieve mensen verbruiken niet alleen tijdens hun activiteiten meer energie. Ze worden ook ná de training be…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Waarom lukt afvallen niet?Waarom lukt afvallen niet?Soms lukt het afvallen echt niet. Ieder mogelijk dieet is al uitgeprobeerd, maar het gewicht blijft hetzelfde of wordt s…

11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging maakt het spierweefsel aanzienlijk slapper. Wie de spieren gebruikt door beweging en eventueel kracht…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.