Afvallen terwijl je tv kijkt of een spannend boek leest

Afvallen terwijl je tv kijkt of een spannend boek leest Wil je fit worden en afslanken terwijl je, al trainend, naar je favoriete tv-serie of naar een spannende film kijkt? Volg je favoriete programma's (met koptelefoon op) terwijl je op je fitnessapparaat aan je gewicht en conditie werkt. Zo krijg je meer plezier van je loopband, roeimachine of crosstrainer. En als je een een hometrainer bezit, kun je tijdens het trainen eventueel ook nog een boek lezen. Zo val je af en krijg je tegelijkertijd meer tijd voor jezelf. Bovendien werk je op een plezierige manier aan een energiek, fit en slank lichaam.

Fitness: van tijdvreter naar tijd voor jezelf en toch afvallen en fit worden

De kans is reëel dat je voor je gevoel een al te druk leven leidt om regelmatig gebruik te maken van je loopband, roeimachine, crosstrainer of hometrainer. En bovendien wil je soms gewoon eens 'even niets hoeven'. Daarbij komt nog dat het in je eentje gebruik maken van zo'n apparaat niet dezelfde stimulerende werking heeft als het geregeld samen met andere mensen sporten. Sterker nog, in je eentje trainen kan al snel saai worden, tenzij je tegelijkertijd iets leuks voor jezelf doet, zoals naar een boeiende film kijken.

Vanwege je ervaring dat lijnen niet tot duurzaam afvallen maar tot jojoën leidt, koos je voor de aankoop van een fitnessapparaat om slank en fit te worden. Maar al gauw ontdekte je, ondanks je goede voornemens, dat het gebruik van het apparaat moeilijk vol te houden was, omdat je je tijd en aandacht aan nog zo veel andere, ook belangrijke activiteiten wilde besteden. Daardoor werd je minder slank en fit dan je had gehoopt. Misschien kreeg je zelfs bijna een hekel aan je fitnessapparaat omdat elke keer als je oog daarop viel je moest denken aan je goede voornemens die je niet vol wist te houden.

Als je je tijdens het trainen kunt concentreren op iets wat je echt interessant vindt zoals een tv-programma, een film of een boek, wordt de kans groter dat je dagelijks met plezier uitkijkt naar je training en die ervaart als een leuke activiteit. Zo kun je op een natuurlijke manier na verloop van tijd je eventuele overgewicht de baas worden. Bijna ongemerkt bouw je een goede conditie op en slank je af.

Fitnessen terwijl je een film of tv-programma bekijkt

Herken je jezelf in het bovenstaande profiel? In dat geval kun je een tv, al dan niet in combinatie met een videorecorder of videoplayer ergens voor je fitnessapparaat, bijvoorbeeld een loopband zetten en jezelf eens lekker verwennen met een goede koptelefoon.

Als je telefoon een redelijk groot scherm heeft, kun je bijvoorbeeld via de app voor NPO-start en NPO-Plus of via de Netflix-app naar je favoriete televisieprogramma kijken. Voor je kijkbeleving is het mogelijk prettiger om een uitzending via de Chromecast naar een tv-toestel te casten. Eventueel kun je ook dvd's met daarop een film of tv-serie op een tv afspelen via een simpele videoplayer (die is tegenwoordig al voor een paar tientjes te koop).

Koptelefoons voor gebruik tijdens het trainen

Van de meeste fitnessapparaten kun je tijdens het gebruik het lopen van de motor of andere geluiden horen. Meestal zijn die geluiden niet echt storend, maar om in alle rust erbij tv te kunnen kijken zonder aan de volumeknop te hoeven draaien, is een (draadloze) koptelefoon bijzonder handig. Zo hoef je helemaal niets te missen van je favoriete programma.

Let er bij de selectie van je koptelefoon op of die over-ear dan wel on-ear is. Over-ear bedekt je hele oor en sluit daardoor de omgevingsgeluiden, zoals bijvoorbeeld je roeimachine die maakt, aanzienlijk beter af dan een on-ear koptelefoon die op zijn beurt als voordeel heeft dat die kleiner en dus lichter is. Sommige duurdere koptelefoons en oordopjes.beschikken over noise canceling om het omgevingsgeluid te dempen. Houd er ook rekening mee dat er niet alleen behoorlijke prijsverschillen, maar ook kwaliteitsverschillen tussen de verschillende modellen zitten.

Sommige mensen luisteren graag tijdens het trainen naar hun favoriete muziek of radioprogramma. Sommige draadloze koptelefoons beschikken over een ingebouwde radio. Bij de eventuele aanschaf van een draadloze koptelefoon is het handig hiermee rekening te houden.

Op de loopband of hometrainer genieten van een luisterboek of van muziek

Sommige mensen hoeven niet zo nodig tijdens het sporten naar een film of tv-serie te kijken, maar willen wel graag genieten van een audioboek. Zo'n luisterboek kun je bijvoorbeeld via het internet kopen en downloaden om op je telefoon of mp4-player af te spelen.

Wist je dat een zaak als bijvoorbeeld bol.com meer dan 5300 titels aan audioboeken heeft? Zo vind je in webwinkels literaire luisterboeken, maar ook romans en detectives, boeken over reizen en talen, over school en studie, over kunst en cultuur, en over andere, uiteenlopende onderwerpen als business, sport en hobby. Als je voordelig naar audioboeken wilt luisteren, kun je het luisterboek van je keuze als audio-cd lenen in de plaatselijke bibliotheek of afspelen via de online bibliotheek-app.

Als je naar muziek wilt luisteren, vind je via de Spotify-app een grote collectie met allerlei muziekgenres. Je keus gaat vermoedelijk uit naar ritmische muziek, omdat die een stimulerende werking heeft om op het ritme daarvan te bewegen.

Fietsen met een e-reader of boek in je hand

Beschik je over een zitfiets, dan heb je naast de bovengenoemde mogelijkheden ook de kans om met een e-reader of boek in je hand te fietsen. Als het beeldscherm van je telefoon groot genoeg is, kun je ook daarop redelijk comfortabel een e-book lezen. Op deze manier kun je in alle rust een spannend boek lezen en tegelijkertijd werken aan je conditie, een goed figuur en een gezond gewicht.

Plannen van je training voor duurzaam succes bij het afvallen

De meeste kans om je nieuwe manier van sporten tot een duurzaam succes te maken en je beoogde doelen te bereiken, bezorg je jezelf door je trainingssessies in je activiteitenschema in te plannen.

Waarschijnlijk lukt dit het beste als je dagelijks op vaste tijden wilt trainen. Bijvoorbeeld 's morgens vroeg voordat je naar kantoor gaat of als (bijna) iedereen in huis nog slaapt en/of 's avonds op een moment dat het beste bij jouw dagindeling past.

Dan wennen je huisgenoten en anderen er het snelst aan dat je op bepaalde tijden van de dag je eigen vaste programma volgt en kunnen ze daarmee rekening houden. Zo wordt het op een gegeven moment een vanzelfsprekende zaak dat je op vaste tijden ongestoord door de andere gezinsleden leuke dingen voor jezelf kunt doen.

Door training duurzaam afslanken en fit worden

Op deze manier word je langzaam maar zeker slank zonder dat je zwaar hoeft te lijnen, en fit zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan. Bovendien kun je er lekker rustig bij lezen of er een film of tv-serie bij kijken.

Lees verder

© 2012 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewicht verliezen zonder dieet, tips en tricksGewicht verliezen zonder dieet, tips en tricksAfvallen of gewicht verliezen zonder een dieet te volgen is volgens wetenschappers mogelijk. Het wordt ook wel ‘denk je…
Waterschapsheuvel of Watership DownrecensieWaterschapsheuvel of Watership DownVeel mensen kenden het boek of de serie wel van Waterschapsheuvel. Dit is een prachtig verhaal over een groep konijnen w…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…
Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Steeds meer landgenoten kampen met ernstig overgewicht. Minder eten en meer bewegen is de enige manier om ons gewicht on…

Staand werken: een nieuwe trendStaand werken: een nieuwe trendStaand werken; steeds meer mensen die veel op kantoor of thuis veel achter een bureau werken, kiezen ervoor. Het lijkt z…
Ontdek jezelf weer helemaal!Ontdek jezelf weer helemaal!De balans in je leven verloren? Ben je jezelf helemaal kwijt? Voel je jezelf niet meer de persoon die je vroeger was? Di…
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 03-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.