De geneeskracht van rode bosbesblad

De geneeskracht van rode bosbesblad Rode bosbes is een lekkere vrucht die groeit aan een laagblijvende struik die graag in kleine bosjes groeit op heidebvelden. Niet alleen de vrucht van deze struik heeft geneeskracht maar ook het blad. Het blad wordt gedroogd en in thee gebruikt als effectief middel om blaasontsteking mee te behandelen. Daarnaast is het een uitstekend middel om de werking van de nieren te bevorderen en kan het oedemen verhelpen. Hierdoor worden artritis en artrose er eveneens mee genezen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening rode bosbes / Bron: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening rode bosbes / Bron: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving rode bosbes

Door biologen, botanici en kruidengeneeskundigen wordt als men een soort aanduidt vaak de Latijnse naam gebruikt zodat er geen verwarring kan ontstaan welke soort nu precies gebruikt moet worden. Bij rode bosbes denken de meeste mensen aan de kleine rode bes of aalbes die in het Latijn Ribes rubrum wordt genoemd. De Latijnse naam voor de rode bosbesstruik is Vaccinium Vitis-Idaea. Vaccinium is de algemene term voor bessenstruiken die hun blad niet verliezen. Het is afgeleid van ´bacca´ wat bes betekent en ´vacca´ wat koe betekent. Koeien zijn liefhebbers van rode bosbessen. ´Vitis´ is Latijns voor ´druif´. Het Nederlands kent een aantal volksnamen voor rode bosbes: Rode krakelbezie, Bospalm, Lepeltjesheide, Blaadjesheide. In het Engels wordt het Cowberry, Foxberry of Worthleberry genoemd. Het Frans heeft als bekendste naam: Myrtille rouge en in de Duitse taal wordt de bes Preiselbeere of Fuchsbeere genoemd.

Rode bosbesblad / Bron: B.gliwa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Rode bosbesblad / Bron: B.gliwa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Werkzame stoffen rode bosbesblad

In de bladeren zitten in feite meer geneeskrachtige stoffen dan in de bessen van deze struik. De belangrijkste werkzame stoffen zijn de fenolglycoside arbutine. Daarnaast bevat het de medicinaal werkende looistoffen in de vorm van catechollooistof, pyrogallolooistof en galluszuur. Verder zit er het galluszuurglycoside neomyrtilline in. Het bevat de flavonoíden hyperoside, quercetine, isoquercetine, ovicularine en epicatechine. Overigens vallen de catechollooistoffen ook onder de flavonoïden. In mindere mate zijn de volgende stoffen werkzaam in rode bosbesblad: triterpeenzuren, de mineralen ijzer en mangaan en organische zuren.

Rode bosbesblad bij blaasontsteking

Arbutine in de rode bosbes maakt het een mild antiseptisch middel; het verdrijft bacteriën in de urinewegen. Ursulzuur en bitterstoffen helpen eveneens aan de antibacteriéle werking. Daarnaast is het een samentrekkend middel waardoor het werkt op de slijmvliezen; deze scheiden minder stoffen uit. De looistoffen zijn werkzaam als ontstekingswerende stof in de urinewegen. Arbutine en diverse flavonoïden zorgen voor een urinedrijvend effect; men verliest vocht wat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt in oedemen of vochtopeenhopingen. Door de combinatie van deze medicinale effecten kunnen fytotherapeuten besluiten om het in te zetten bij de volgende indicaties:
  • Goedaardige prostaatvergroting die door onvolledig kunnen plassen waardoor bacterién achterblijven blaasinfectieziekten kunnen veroorzaken.
  • Preventie honeymoon-cystitis of blaasontsteking bij sexueel actieve vrouwen,
  • Preventie herhaalde blaasontsteking bij ouderen, vrouwen met verzwakte weerstand en diabetici,
  • Preventie van blaasontsteking bij post menopauzale vrouwen die gevoeliger zijn voor infecties door de oestrogeendaling en daarmee gepaard gaande het dunner worden van de slijmvliezen.
  • Preventie van blaasontsteking bij mensen met katheter, ruggemergblessures en chronische urineweginfecties. In 90% van de gevallen vermindert brandende of stekende pijn tijdens plassen, verdwijnt vervelende aandrang en verlaagt het aantal keren dat men moet plassen.
  • Acute blaasontsteking, branderigheid en het in kleine beetjes moeten plassen verminderen relatief snel na inname van de bessen.
  • Acute blaasontsteking zonder complicaties waarbij sprake is van pijnlijke urinelozing, het frequent een klein beetje moeten plassen en zure urine.

Neomyrtylline heeft als werking dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Daarom wordt rode bosbesblad aanbevolen in een thee tegen suikerziekte of diabetes mellitus en ouderdomsdiabetes.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie rode bosbesblad als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Rode bosbesbladextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract, zalf, creme en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden gebruikt te worden. Een fytotherapeut kan je daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van blauwe bosbesbladDe geneeskracht van blauwe bosbesbladHet is een onjuiste veronderstelling om te denken dat de blauwe bosbes en de blauwe bessen dezelfde soorten zijn. De bla…
De geneeskracht van rode bosbesDe geneeskracht van rode bosbesDe rode bosbesstruik is een laagblijvende plant; hij groeit hooguit 30 centimeter hoog. In mei en juni bloeit de plant w…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Waarom een blad groen isWaarom een blad groen isIs een blad groen? Nee hoor, eigenlijk is een blad niet echt groen maar geel of rood. Maar waarom zie je dan het groen i…

De geneeskracht van valeriaanDe geneeskracht van valeriaanValeriaan heeft voor der mens diverse goede eigenschappen; zo hielp het bij de koorts en de pest. De duivel maakte zich…
De geneeskracht van katsklauwKatsklauw wordt in sommige Nederlandse winkels samento genoemd, komt uit het Amzonegebied en is verspreid naar andere de…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.