Acne en puistjes op natuurlijke wijze behandelen

Acne is een veelvoorkomende aandoening van de huid. Ongeveer 80 tot 90 procent van de mensen hebben ooit wel eens last gehad van acne. Meestal komt de huidaandoening voor bij jonge mensen, vooral tieners. Veel mensen schamen zich voor puistjes en voelen er zich ongemakkelijk bij. Toch kan men zonder medicatie enkele behandelingen uitoefenen om acne te bestrijden.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne is een huidaandoening die voorkomt uit een overmatige productie van talg. De talgklieren die deze talg produceren geraken hierdoor verstopt waardoor er mee-eters op de huid ontstaan. In de verstopte talgklieren bevindt zich een bacterie die stoffen ontwikkelt die ervoor zorgen dat ons lichaam ontstekingsverschijnselen vertoont. De ontstekingsverschijnselen laten zich vertonen in de vorm van rode knobbeltjes. Wanneer deze geïnfecteerd geraken door de bacterie 'Staphylococcus aereus', dan kunnen er etterige puisten en zweren ontstaan.

Acne komt vooral voor op de schouders, armen, nek en gezicht. Het is gekend dat acne bij mannen veel heftiger is dan bij vrouwen. Dit komt omdat mannelijke hormonen de overmatige productie van talg stimuleren.

De oorzaken van acne

Sommige stoffen kunnen ervoor zorgen dat de poriën verstopt geraken. Hierdoor kan de talg zich opstapelen, waardoor acne kan ontstaan. Enkele van deze stoffen zijn:
 • Olie
 • Teer
 • Gechloreerde stoffen die men terugvindt in verf, lak en vernis
 • Langdurig en veelvuldig gebruik van cosmeticaproducten

Buiten slechte stoffen voor de huid zijn er nog andere risicofactoren die ertoe bijdragen dat acne op de huid kan ontstaan. Zo hebben mensen meer kans op de ontwikkeling van acne als:
 • Ouders of grootouders veel last hebben/hadden van acne (erfelijk overdraagbaar)
 • De talgklieren overmatig talg produceren
 • Men bepaalde geneesmiddelen neemt
 • Men frequent zweet
 • Men zich vaak bevindt in een warme maar vochtige omgeving

Wat kan je eraan doen?

Er bestaan verschillende manieren om acne te bestrijden. Er zijn ontzettend veel verschillende zalfjes, crèmes en pillen op de markt om acne te bestrijden, maar slechts enkele hiervan hebben een goed resultaat.

Hieronder staan enkele tips wat je zelf kan doen als je last hebt van acne:
 • De huid reinigen helpt bij de meeste mensen. Let wel op dat deze reinigingsmiddelen ook aanleiding kunnen geven tot irritatie van de talgklieren waardoor de acne nog heftiger wordt
 • Een niet overdreven hoeveelheid zonlicht heeft positieve effecten op acne
 • Vermijd voeding zoals chocolade, frieten en andere vetrijke voedingsmiddelen
 • Antioxidanten helpen over het algemeen goed tegen acne. Deze zijn vooral terug te vinden in bepaalde groenten en groene thee
 • Het uitknijpen van puistjes wordt zeker afgeraden. De huid kan hierdoor worden beschadigd en het uitknijpen van puistjes zorgt ervoor dat er bacteriën vrijkomen die ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren rondom ook ontstoken geraken.
 • Buiten het gebruik van medische producten kan men ook opteren voor het behandelen van acne door middel van natuurlijke producten.

De behandeling op natuurlijke wijze

Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat heel goed kan bijdragen om acne te bestrijden. Het kruid is rijk aan antioxidanten die ervoor zorgen dat de acne minder snel zal escaleren. De bedoeling van een behandeling met fenegriek is dat je het kruid met water mengt tot je een pasta krijgt. Deze moet je gedurende een kwartiertje op de huid laten inwerken en daarna afspoelen met water.

Sinaasappelschillen

Niet alleen efficiënt tegen acne maar ook tegen rimpels, zijn sinaasappelschillen. Ze bevatten vitamine C, een voedingsmiddel dat bijdraagt als voedingsmiddel voor de huid. Wel is het zo dat je gedroogde sinaasappelschillen moet gebruiken bij de behandeling. Deze droge sinaasappelschillen moet je vermalen tot poeder en mengen met water. De gevormde pasta brengt men gedurende een kwartier aan op de huid en wast men daarna weg met warm water. Dit herhaalt men dagelijks totdat men een verbetering ziet (Dit is meestal zichtbaar binnen één week).

Tandpasta

Tandpasta is niet alleen goed voor het reinigen van het gebit, maar bevat ook elementen die ervoor zorgen dat gevormde puistjes sneller uitdrogen. Hierdoor komen de bacteriën die in de puistjes zitten niet vrij op de huid waardoor de acne zich minder snel zal verspreiden. Breng simpelweg een kleine hoeveelheid pasta aan op de te behandelen huid en laat het gedurende één nacht inwerken. 's Morgens was je de tandpasta van de huid met lauw water. Dit dient gedurende drie dagen herhaald te worden voor een goed resultaat.

Citroensap

De zure eigenschap van citroenen kan zeer nuttig zijn bij het behandelen van acne. Citroensap heeft als kenmerk dat het de poriën reinigt waardoor een verstopping minder snel zal optreden. Voor de behandeling dient men gedurende enkele dagen (ongeveer 3-4 dagen) het sap op het te behandelen gebied aan te brengen. Na enkele minuten (ongeveer 2-3 minuten) wast men het citroensap van de huid. Het is belangrijk om het citroensap niet langdurig op de huid aan te brengen, mits het dan de huid kan uitdrogen. Indien men merkt dat de huid uitdroogt kan men in plaats van een dagelijkse behandeling overstappen op een behandeling om de twee dagen.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat, oftewel zuiveringszout, reinigt de poriën waardoor, net zoals bij de behandeling met behulp van citroensap, de kans op verstopte poriën verkleint. Natriumbicarbonaat is terug te vinden in bakpoeder. Voor de behandeling mengt men twee theelepels bakpoeder met een beetje water. De verkregen pasta smeert men op het te behandelen gebied en laat men ongeveer vijf minuten inwerken. Hierna wast men de pasta weg met lauw water. Het resultaat zou zichtbaar moeten zijn binnen 3 tot 4 dagen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…
Acne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne is een irritante huidaandoening die je vooral tijdens de puberteit parten kan spelen. Het gaat om een overproductie…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…

De groene amazoniet past bij het hartchakra en bij kinderenDe groene amazoniet past bij het hartchakra en bij kinderenAmazoniet is een prachtige zeegroene steen. Hij behoort tot de groep van de veldspaten, ook wel glimmer genoemd. Tot dez…
Bronnen en referenties
 • http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-acne.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Acne_vulgaris
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.