Rozenkwarts, steen voor het hart en de creativiteit

Rozenkwarts, steen voor het hart en de creativiteit De rozenkwarts is een zeer geliefde steen. Voor jong en oud is dit een veilige, rustgevende steen. De werking van de rozenkwarts is harmoniserend, het gevoelsleven komt op orde. De intuïtie wordt sterker. Dat wat zich wil uitdrukken komt naar boven; dit kunnen emoties en zelfs tranen zijn, maar dat is niet meer dan een natuurlijk proces van zuivering, ruimte scheppen en verdieping. De rozenkwarts heeft een zachte werking, maar geeft de drager toch de nodige kracht en beslistheid. Ook helpt deze steen je om je creativiteit tot uitdrukking te brengen. Zoals de naam al zegt is de rozenkwarts een roze steen, die tot de grote edelstenengroep van de kwartsen behoort. De steen is half-doorschijnend en de glans is glasachtig. De hardheid is 7, wat relatief aan de zachte kant is. De kleur wordt veroorzaakt door titanium en mangaan. Deze stoffen verhinderen de vorming van kristallen, wat dus betekent dat de rozenkwarts zeer zelden in kristalvorm wordt gevonden.

Rozenkwarts stimuleert je rust en natuurlijke zachtheid

De zachte indruk van de steen geeft al aan dat hij in zijn werking over het algemeen ontspannend is. Kinderen en volwassenen komen tot rust. Dit komt omdat je uit het denken, uit het gebied van het hoofd komt. Nu is het gevoel, het gebied van het hart aan de beurt. Intuïtie, aanvoelen, contact met je natuurlijke creatieve vermogens worden door deze steen gestimuleerd.

De werking van rozenkwarts op de intelligentie van het hart

Ons centrum bevindt zich in het gebied van het hart. Letterlijk is het hart het midden van ons lichaam. De functie van het hart is bemiddelen. Het hoofd, ons denken, is niet altijd in staat om te weten wat werkelijk goed is voor ons en onze medemens en wat er op dit moment geboden is te doen of juist te laten. Ons hart is hier veel beter in. Het hoofd kan een stapje terug doen en ondersteunend zijn, zodat het hart de ruimte krijgt en de koers kan vinden. Het hoofd kijkt hoe dit uitgevoerd kan worden. Het hart voelt veel makkelijker dan het verstand waar voor ons geluk, vervulling en vrede te vinden zijn. Met de energie van de rozenkwarts valt het makkelijker om ons intuïtief af te stemmen op onze ware behoeften en die van onze medemens.

Rozenkwarts helpt als steen van troost

Vaak zijn het blokkades die ons afhouden van datgene wat ons werkelijk gelukkig maakt. Met de rozenkwarts smelten deze blokkades en we voelen een zacht weten en een zachte vreugde die ons leiden. Het kan zijn dat we eerst ballast kwijt moeten, verdriet, angsten, teleurstellingen uit het verleden. Maar wat geeft het om even dit verdriet te voelen? Een huilbui kan als een verkoelende en vruchtbare regenbui werken. Wie is er bang voor verdriet? Het is als een voorbijgaande regenbui. Die donkere wolken kunnen toch niet blijven hangen en zo jouw innerlijke zonnestralen tegenhouden? Juist het toelaten van wat je voelt, kan beleefd worden als troost. Iets in je begrijpt het nu en je kunt weer verder.

Rozenkwarts, creativiteit en het innerlijke kind

Allemaal dragen we in ons het kind mee dat we ooit waren. Dat creatieve, vrolijke, spontane kind, dat vertrouwen had, waar is het gebleven? Het is er nog. Onze creativiteit en onze levensvreugde zullen nooit helemaal afsterven, al zijn ze misschien diep ondergesneeuwd. We zijn wie we zijn en diep van binnen is er een blijvend gevoel hiervan. We hebben allemaal die innerlijke leidraad, net zoals het kind dat van nature blij is en van daaruit leeft. Hoe diep verborgen ook, dit onverwoestbare kind komt omhoog, juist op de momenten dat het nodig is. Rozenkwarts helpt om weer vreugde te ervaren, er weer zin in te hebben, zomaar.

De werking van rozenkwarts en kwetsbaarheid

De werking van rozenkwarts maakt dat we ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid en dat dit ervaren wordt als ruimte om te zijn en open te zijn voor wat ìs. Het vereist moed om kwetsbaar te durven zijn. De onwillekeurige bescherming waar ons ego, ons masker naar buiten toe in voorziet, maakt dat we afgescheiden zijn van het leven en het bèleven. De communicatie met al wat ons omringt wordt vertroebeld. Ons vermogen om aanwezig te zijn in onze relaties raakt ondergesneeuwd. Het leven vervlakt. Het is niet makkelijk om je onbeschermd en zelfs naakt te voelen en een masker of harnas is soms zeker dienstbaar in de hardheid van het bestaan. Maar als je dat masker niet meer af kunt krijgen, als je harnas met je op de loop gaat, zodat je zelfs van jezelf vervreemd raakt, dan is de functionaliteit van je zelfbescherming doorgeslagen. Bewust kwetsbaar zijn is een goede weg terug naar je authentieke mens-zijn. Je trots mag sneuvelen en je wordt een stuk sympathieker voor je medemens.

Rozenkwarts als vriendschapssteen

Doordat de rozenkwarts begrip stimuleert en het hart opent voor de gevoelens van zowel jezelf als die van de ander, is rozenkwarts zeer geschikt om geschenk te geven of te ontvangen. Wel is het zo dat stenen bindend kunnen zijn, en als je afstand wil nemen, kan het goed zijn om deze bindende factor even terzijde te leggen. Over het algemeen echter helpt de steen om de band ontspannen en liefdevol te houden, eventuele grieven worden losgelaten en vergeving is mogelijk. Men kan de relatie op een open wijze benaderen en vernieuwen.

Rozenkwarts, diamant en de hardheid van stenen en mensen

Zoals iedereen weet is diamant de hardste steen: hardheid 10. In sommige gevallen kan de combinatie met andere stenen gunstig zijn om de werking van de diamant te verzachten. De rozenkwarts, is een voorbeeld van een gunstige combinatie. De zachtere werking van de rozenkwarts (hardheid 7) kan de soms te koele, mentale werking van de diamant meer hart meegeven. De heldere diamant maakt de geest helder, de half-doorzichtige rozenkwarts werkt meer op het gevoelsleven, deze combinatie kan dus helpen bij het inzicht in het gevoelsleven, of aan het denken meer compassie meegeven. Ook de heldere bergkristal is geschikt om de werking van andere stenen te ondersteunen. Over het algemeen helpen stenen om een natuurlijke hardheid te ontwikkelen, dat wil zeggen dat je eigenheid steviger en vaster wordt. Je kunt beter bij jezelf blijven. De steen helpt bij een zeker realisme, geeft zelfvertrouwen en inzicht, waardoor je beter in staat bent om adequaat met je werkelijkheid om te gaan.

De helderheid van (half)edelstenen en hun werking

Volgens de traditie werken volkomen heldere stenen voornamelijk in op het geestelijk niveau, de half-doorzichtige stenen op het gevoelsgebied en de ondoorzichtige stenen op het meest concrete, materiële niveau. Alle stenen werken vanwege hun concrete vaste aard uiteindelijk ook concreet uit, ze werken in de tijd, zoals alles op het stoffelijke gebied in de tijd werkt. Je kunt een tijdlang een zelfde steen dragen voor een bepaalde werking, maar je kunt ook regelmatig wisselen van steen, dan nóg is er de algemene uitwerking die stenen hebben op de mens. Je zult hoe dan ook meer geaard worden en een diepere concentratie van binnen en vastheid van karakter verwerven. Stenen zijn je vrienden.

De werking van rozenkwarts als beschermende steen

Rozenkwarts kan schadelijke straling buiten ons houden. De steen moet daarvoor echter groot genoeg zijn. Naast het bed of tussen ons en de computer is de grootte van een tennisbal nodig.

De fysieke werking van rozenkwarts

Rozenkwarts werkt op het hart en de bloedsomloop. Het bloed krijgt meer zuurstof, de hartspier en hartkleppen versterken. Hij zorgt voor de doorbloeding van het weefsel. Ook de seksuele organen versterken. Rozenkwarts helpt bij seksuele problemen en bevordert de vruchtbaarheid. Over het algemeen werkt rozenkwarts ontkrampend, zowel in het lichaam als in het gemoed. De steen helpt om het evenwicht te herstellen, zowel op het fysieke als psychische niveau. In geval van burn-out kan de rozenkwarts een goede leraar zijn.

Let op: rozenkwarts is gevoelig voor (zon)licht

Net zoals andere stenen, zoals rookkwarts, calciet, amethyst, enz. verbleekt de kleur van de steen op den duur als hij in de zon ligt.

Lees verder

© 2015 - 2023 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Edelstenen - pyriet, rozenkwarts en tijgeroogEdelstenen - pyriet, rozenkwarts en tijgeroogDe schoonheid van edelstenen bestaat uit verschillende kenmerken zoals kleur, glans en vorm. Pyriet met zijn gouden glan…
De hardheidsschaal van MohsDe hardheidsschaal van MohsWe vergelijken de hardheid van vaste stoffen door met de ene stof op de andere te krassen. Hierop is de hardheidsschaal…

Aquamarijn, steen voor communicatie, vriendschap en vredeAquamarijn, steen voor communicatie, vriendschap en vredeDe lichtblauwe tot zeegroene aquamarijn is bij velen geliefd. De naam betekent zeewater en hij zou geluk brengen aan zee…
Tips bij overgangsklachten tijdens de overgang van de vrouwTips bij overgangsklachten tijdens de overgang van de vrouwTijdens de overgang verandert er veel in het leven van een vrouw. Wisselende stemmingen, opvliegers en depressieve gevoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: www.metaphoricalplatypus.com, Flickr (CC BY-2.0)
  • Verlichting door kristallen. Katrina Raphael
  • Edelsteentherapie van A tot Z. Tosca Tetteroo
  • De kristallengids. Simon en Sue Lilly
  • Gids geneeskrachtige stenen. Julia Labacher.
  • Handboek geneeskrachtige stenen. Michael Gienger
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.