Klaarkomen uitstellen met een delay spray

Klaarkomen uitstellen met een delay spray Als je vaak last hebt van een voortijdige zaadlozing kan dit erg frustrerend zijn. Op die manier kun je minder genieten van seks. Het gebruik van een delay spray kan je in dat geval helpen om het klaarkomen uit te stellen. Een delay spray is een spray die een middel bevat dat de huid van de penis licht verdoofd, maar wel op zo'n manier dat je gewoon kunt blijven genieten van de seks. Omdat de spray enkel de huid beïnvloedt en niet de onderliggende structuren wordt je orgasme er niet minder intens van.

Delay spray


(Te) vroeg klaarkomen

Omdat het nogal een taboe is kan moeilijk worden vastgesteld hoeveel mannen er last van hebben, maar wanneer je ermee te maken krijgt kan het erg vervelend zijn: een voortijdige zaadlozing. In medische termen wordt ook wel gesproken van een ejaculatio praecox. Er is sprake van een voortijdige zaadlozing wanneer de man eerder klaarkomt dan hij zou willen. Soms gebeurt dit al binnen enkele seconden nadat de penis stijf geworden is en de partner wordt gepenetreerd. Mogelijk gebeurt dit ook al voordat er sprake is van een orgasme waardoor de man er ook geen plezier aan beleeft.

Afhankelijk van naar welke studie je kijkt duurt het normaliter gemiddeld ergens tussen de drie en tien minuten nadat de penis in de vagina is gebracht tot de man tot een ejaculatie komt. Wanneer dit gewenst is en de man hier voldoende controle over heeft kan de ejaculatie ook nog veel langer uitgesteld worden. Ben je als man niet in staat om de ejaculatie uit te stellen en komt deze al heel snel dan kan dit erg frustrerend zijn. Veel mannen schamen zich hiervoor waardoor ze schroom hebben om met een ander het bed te delen.

Oorzaken te vroeg klaarkomen

Onder experts is er veel onenigheid over de oorzaak van het te vroeg klaarkomen. Waar de een de oorzaken vooral in het psychische zoekt, wijst de ander meer naar biologische onderliggende redenen. Dat de oorzaak psychisch zou zijn wordt ondersteund door onderzoeken waaruit blijkt dat het probleem bij sommige mannen middels psychotherapie te verhelpen is. Andere wijzen op een biologische oorzaak met een referentie aan de evolutie. In het dierenrijk is er immers een groot belang bij dat vrouwtjes snel bevrucht worden. De zaadlozing is volgens hen dan ook bedoeld om zo snel mogelijk plaats te vinden. Mannen die snel klaarkomen zouden dit volgens sommigen dan ook vooral moeten wijten aan de natuur die ons zo gemaakt heeft. Snel klaarkomen is de norm, het langer kunnen uitstellen iets dat misschien wel wenselijk maar niet natuurlijk is. Een andere theorie is dat een vroegtijdige zaadlozing is terug te voeren op de gewoonte om 'snel' te masturberen in een poging om niet betrapt te worden. De gevoelde noodzaak om snel klaar te komen kan dan als het ware in het hoofd zijn ingeprent waarna het moeilijk is om dit af te leren.

Medicijnen om zaadlozing uit te stellen

Gebleken is dat in veel gevallen de zaadlozing langer uitgesteld kan worden door gebruik van bepaalde medicijnen. Onder meer de medicijnen fluoxetine, citalopram, en Zoloft kunnen hierbij helpen. Dit zijn echter redelijk zware antidepressiva die bovendien alleen op recept verkregen kunnen worden. Daarbij liggen enkele vervelende bijwerkingen op de loer zoals gewichtstoename, vermoeidheid en opvliegers. Het gaat ook niet om pilletjes die even voor de seks kunnen worden ingenomen: de medicijnen moeten dagelijks geslikt worden. Dit zijn daardoor dusdanig zware middelen dat de meeste mannen ervoor zouden terugdeinzen om ze te gebruiken ter bestrijding van een vroegtijdige zaadlozing. Huisartsen en specialisten zijn bovendien terughoudend met het voorschrijven ervan.

Priligy is een middel dat rond 2010 op de markt is gekomen en waarvan het actieve bestanddeel de serotonine-heropnameremmer dapoxetine is. Priligy kan circa één tot drie uur voor de gemeenschap worden ingenomen en werkt dan enkele uren. Dit middel hoeft dus niet dagelijks te worden ingenomen en kent alleen onschuldiger bijwerkingen. Zo is het mogelijk dat je er hoofdpijn en duizelingen van krijgt. Wie dit middel wil gebruiken zal echter wel naar zijn huisarts moeten stappen om de seksuele problemen te bespreken en niet alle mannen staan hier open voor.

Zaadlozing uitstellen met een delay spray

Een middel tegen een voortijdige zaadlozing waarvoor je niet eerst langs je huisarts hoeft en waarbij je bovendien niets hoeft in te nemen is een delay spray, oftewel een 'vertragingsspray'. Dit is een spray waarmee je een beetje vloeistof op de penis kunt spuiten en die dient om het klaarkomen uit te stellen. Het maakt de huid van de penis een klein beetje minder gevoelig waardoor je niet zo snel zult klaarkomen. Omdat dit geen invloed heeft op de onderliggende structuren maakt het je orgasme niet minder intens. Sommige mannen ervaren het orgasme juist zelfs intenser omdat er langer naartoe gewerkt wordt. Naast een licht verdovend effect bestaan er ook delay sprays die de penis verwarmen of verkoelen. Er zijn ook sprays met een smaakje, zodat je partner er op twee manieren van kan genieten.

Werkzame stoffen

Veel delay sprays bevatten lidocaïne. Dit is hetzelfde middel dat bijvoorbeeld zit in de pijnstillende zalf die in ziekenhuizen gebruikt wordt om bij kinderen de huid te verdoven voor een infuus wordt ingebracht (al is de concentratie lidocaïne daarin veel hoger). Ook zit het verwerkt in vloeistof die gebruikt kan worden om aften in de mond aan te stippen en daarmee de pijn te verlichten. Er bestaan ook delay sprays die gebruik maken van een combinatie van glycerine en alcohol om een licht verdovend effect te bereiken. Een ander werkzaam bestanddeel waar wel gebruik van gemaakt wordt is polidocanol (ook wel bekend als Laureth-9) en avena sativa.

Verkrijgbaarheid delay sprays

Er bestaan verschillende delay sprays met verschillende werkzame stoffen. Ook zijn ze er met smaakjes en bestaan er sprays die een verwarmend of juist een verkoelend effect hebben. Het is in dat geval een kwestie van uitvinden wat je fijn vindt. Je kunt daarbij onder meer kiezen voor de volgende producten:
 • Cobeco Wild Stud Extra Strong
 • Cobeco Stud Delay Spray
 • Electradeel Stud 100
 • Boners Orgasmevertragende Spray
 • Male Delay Spray
 • Pjur Med Pro-Long Delay Spray
 • Hot-Hot Delay Spray
 • Eros Prolong 101
 • You2Toys Delay Forte
 • Nasstoys China Brush
 • PharmQuest Dark Horse

Delay sprays kun je kopen in diverse seksshops, smartshops en webwinkels. Er is hier dus geen recept van de dokter voor vereist.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Behandelen premature ejaculatie - voortijdig klaarkomenBehandelen premature ejaculatie - voortijdig klaarkomenPremature ejaculatie, ook wel vroegtijdig klaarkomen genoemd, kan een bevredigend seksleven in de weg staan. Gelukkig ka…
Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingProblemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingEr zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wor…
Te vroeg ejaculerenTe vroeg ejaculerenWeinig mannen hebben een goede controle over het moment van de zaadlozing. Bij veel gebeurt het dan ook weleens dat ze v…

Demiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand slechts verliefdheid of seksuele aantrekking tot een ander er…
Je seksleven na verwijdering van de baarmoederJe seksleven na verwijdering van de baarmoederJe baarmoeder laten verwijderen is een heel ingrijpende gebeurtenis. Veel vrouwen hebben het er ook op psychisch vlak he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Calibra, Pixabay
 • https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/zaadlozing-uitstellen-en-langer-genieten
 • https://www.risingmaster.com/best-delay-sprays/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Premature_ejaculation
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.