Prostaatkanker. Hoe voorkomen en wat zijn de symptomen?

Prostaatkanker. Hoe voorkomen en wat zijn de symptomen? Prostaatkanker is zonder twijfel een vervelende ziekte. Toch kunnen we trachten hem te voorkomen door ons dieet aan te passen en onze dagelijkse eetgewoonten te wijzigen. Dat is niet enkel gunstig om prostaatkanker te voorkomen, ook hart- en bloedvaten zullen hier positieve gevolgen van ondervinden. Hoewel prostaatkanker eerder een ziekte van personen ouder dan 60 jaar is, kunnen we beter voorkomen dan genezen. Ontdek in dit artikel hoe je prostaatkanker kan voorkomen door gezonder te eten.

Inhoud


Wat is prostaatkanker?

Uit de benaming kunnen we al afleiden dat het een soort van kanker is die zijn oorsprong vindt in de prostaat. De prostaat is een klier die zich net onder de blaas van het mannelijke urinair systeem bevindt. Wanneer een man ouder wordt heeft deze klier de neiging om uit te zetten wat kan leiden tot allerhande problemen zoals urineverlies of kanker. Meer dan 50% van de mannen ouder dan 60 en meer dan 90% van de mannen tussen de 70 en 80 jaar ervaren problemen die te wijten zijn aan de verandering in de prostaat..

Wat zijn de symptomen van prostaatkanker?

Wanneer de klier vergroot kan dat negatieve gevolgen hebben waardoor een kanker ontstaat. Het is evenwel ook mogelijk dat er wel een gezwel ontstaat, dat niet kwaadaardig is. Enkel een arts kan hierover absoluut uitsluitsel geven. Symptomen van prostaatkanker zijn:
 • Drukkend gevoel in de prostaat
 • Moeilijkheden om in één tijd te urineren
 • Moeilijkheden om te beginnen urineren
 • Dikkere benen (doordat vocht zich ophoopt)
 • Gevoel dat er nog urine zit, maar niet komt
 • Drastisch verlies van lichaamsgewicht

Prostaatkanker voorkomen door aangepaste voeding

De kans dat iemand prostaatkanker krijgt kan drastisch ingeperkt worden door, van jongs af, de voedingskeuzes aan te passen. Daarnaast zullen deze voedingskeuzes ook een positieve invloed hebben op de rest van het lichaam zoals de bloeddruk, cholesterol en de potentie van een man.

Vers fruit eten

Het eten van vers fruit is erg bevorderend voor een gezond prostaat. De suikers die van nature aanwezig zijn in vruchten hebben een positief gevolg op de klier. Het is bewezen dat vooral de stof lycopeen erg gunstige gevolgen kan hebben voor de prostaat. Deze natuurlijke stof kan vooral gevonden worden in tomaten, watermeloenen en rode grapefruit. Deze stof zorgt ervoor dat de vrucht zijn rode kleur krijgt en rijk is aan antioxidanten. Studies hebben aangetoond dat mannen die minstens 10 tomaten per week eten, 50% minder kans hebben op het oplopen van prostaatkanker.

Verse groeten eten

Net zoals fruit zijn ook verschillende soorten groeten rijk aan lycopeen. Bieten, artisjokken, wortelen en rapen zijn goede voorbeelden daarvan. Andere groenten bevatten dan weer een antioxidant genaamd sulforafaan. Deze stof heeft een gunstige werking bij ontstekingen, het herstel van oxidatieve beschadiging en het afbreken van kankerverwekkende stoffen. Broccoli, kool, boerenkool en snijbiet zijn maar enkelen van de groeten die rijk zijn aan deze stof.

Vis en plantaardige oliën

Om het lichaam in staat te stellen om het lycopeen op de juiste manier te verwerken heeft het zink nodig. Zink kan gevonden worden in vis en schaaldieren. Andere goede bronnen voor zink zijn pompoen, ongeschilde aardappelen, yoghurt en peulvruchten. Studies hebben ook aangetoond dat het mineraal selenium kan zorgen voor een betere gezondheid in de prostaat. Selenium bevordert de productie van glutathione peroxidase, een antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve beschadiging. Selenium vertraagt ook de groei van kankercellen door het immuunsysteem te vergroten. Vis, schaaldieren, paranoten en look zijn rijk aan selenium. Margarine en plantaardige oliën kunnen ook bijdragen hieraan.

Maak gebruik van soja

Hormonale stabiliteit is belangrijk voor een gezonde prostaat. De veelzijdige sojaboon bevat flavonoïden, deze stof zorgt ervoor dat het lichaam de hormonale stabiliteit in balans kan houden. Hoewel heel wat vegetariërs en veganisten een overvloed aan sojaproducten gebruiken, is het toch aan te raden om de stof te halen uit de echte sojaboon of tofu.

Noten en zaden

Het is aangetoond dat vitamine E ontstekingsremmend kan werken en de kans op kanker verlaagt. Goede bronnen van vitamine E zijn eierdooiers, tarwekiemen, zaden en noten. Vooral pompoenpitten, vlaszaden en zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E. Ook pistachenoten, amandelen, paranoten en walnoten bevatten weinig verzadigd vet en rijn rijk aan vitamine E en andere beschermende stoffen. Anderzijds bestaan er ook groenten die effectief werken als ontstekingsremmer zoals gember en ajuin.

Gebruik kruiden

Saw palmetto of zaagtandpalm wordt al jarenlang gebruikt als belangrijk kruid om een vergrootte prostaat tegen te gaan. Zaagtandpalm bevat de ontwikkeling van het enzym 5-alfa-reductase remt. Dit enzym zet het mannelijk hormoon testosteron om in dihydrotestosteron of DHT. Hoewel DHT er wel voor zorgt dat de mannelijke eigenschappen zichtbaar worden (zoals gezichtshaar), speelt het ook een grote rol in de ontwikkeling van prostaatproblemen. Het gebruik van zaagtandpalm stopt de productie van DHT terwijl het ook gunstige gevolgen heeft voor de blaas.

Prostaatkanker voorkomen door voeding te vermijden

Er bestaan verschillend producten die ons kunnen helpen om de kans op prostaatkanker te verminderen. Er bestaan echter ook producten die de kans op prostaatkanker drastisch kunnen verhogen. Het vermijden van deze producten is niet alleen gunstig voor de prostaat. De algemene gezondheid van het lichaam zal erop vooruit gaan door deze producten te vermijden:
 • Zuivelproducten: Melk, kaas en roomijs.
 • Geraffineerde suiker: Kies voor alternatieve gezonde suiker in plaats van geraffineerde suiker.
 • Alcohol: Overmatig alcoholgebruik dient vermeden te worden.
 • Frisdranken: Frisdranken zijn rijk aan geraffineerde suiker en bevorderen verschillende gezondheidsproblemen.
 • Cafeïne: Koffie en zwarte thee, maar ook cola en limonade zijn rijk aan cafeïne. Stoppen met cafeïne is bevorderend voor de algemene gezondheid van het lichaam.
 • Andere: Voorverpakte maaltijden en voeding in blik.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse we…
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…

Penicilline: gebruik en bijwerkingenPenicilline: gebruik en bijwerkingenPenicilline is een antibioticum dat gebruikt wordt bij infecties veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Tegenwoordig kan p…
Longtransplantatie bij taaislijmziekteLongtransplantaties worden niet zo vaak gedaan, omdat de overlevingskansen nog steeds beperkt zijn in tijd, maar wie wan…
Bronnen en referenties
 • http://www.ehow.com/about_5452149_foods-prostate-health.html
 • http://www.ehow.com/about_5439702_prostate-foods-avoid.html
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.