Behandeling en begeleiding van dementie

Behandeling en begeleiding van dementie Er is geen echte behandeling voor dementie. Maar er zijn wel genoeg dingen te doen om de ziekteontwikkeling af te remmen. Iemand met dementie heeft goede begeleiding nodig, dat kan in eerste instantie de partner of nabije familie zijn. Maar ook een huisarts of specialist kan veel betekenen voor iemand met dementie.

Behandeling van dementie

Dementie is (nog) niet te genezen. In de loop van de tijd zullen de klachten verergeren. Dat heeft tot gevolg dat de patiënten volledig afhankelijk van zorg zullen worden. Een echte behandeling is er niet, maar de ziekteontwikkeling is wel af te remmen door twee dingen: medicatie en bewegen. Ook zijn er indicaties dat goed kauwen dementieremmend kan zijn. Belangrijk is het om patiënten te blijven prikkelen zelfstandig te blijven functioneren. Als dat niet gebeurt, zullen ze sneller achteruit gaan.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die de ontwikkeling van dementie misschien enigszins kunnen vertragen. Deze zijn verkrijgbaar via een specialist. Deze medicijnen kunnen wel bepaalde bijwerkingen hebben, laat u hier goed over informeren. Het gebruik van medicijnen bij dementie zorgt voor discussies.

Beweging

Als iemand voldoende blijft bewegen, blijft zijn motoriek langer goed. Bewegen remt de ontwikkeling van dementie, en stimuleert de hersenen. Ook zullen mensen met dementie zich beter voelen als ze meer bewegen.

Zelfstandig functioneren

Iemand met dementie die wordt gestimuleerd om algemene dagelijkse activiteiten zelf te blijven doen, kan soms nog lang op een redelijk niveau blijven functioneren. Herhaling helpt om oude gewoontes in stand te houden. Maar ook is het mogelijk om iemand, met veel geduld en herhaling, nieuwe gewoontes aan te leren.

Kauwen

Kauwen is mogelijk een belangrijke activiteit om dementie te remmen, blijkt uit recent onderzoek. Kauwen wordt vanuit een deel van de hersenen gedaan dat soms ook door dementie wordt aangetast. Voor goed kauwen is een goed gebit een belangrijke voorwaarde. Als mensen met dementie goed kauwen, en hun gebit goed verzorgen, zou je het verloop van de dementie kunnen vertragen.

Begeleiding van dementie

Bij het begeleiden van iemand met dementie, zijn een aantal personen heel belangrijk.

Familie

De familie, bijvoorbeeld de partner of kinderen, zijn degene die er het meeste zijn voor de dementerende. Zij helpen hem bij de dagelijkse handelingen en activiteiten. Zij zijn daarom ook het belangrijkste voor degene met dementie.

Huisarts

In eerste instantie is de huisarts degene waar je als eerste naartoe kan gaan met je vermoeden van dementie. De huisarts zal de inhoudelijke begeleiding na de diagnose stelling vaak overdragen aan anderen, specialisten. De huisarts is wel degene waarbij je met andere klachten ook naartoe gaat, daarom houd je toch vaak ook het contact met de huisarts.

Specialist

Meestal zal je door je huisarts verwezen worden naar de coördinerende specialist van een alzheimercentrum of geheugenpoli. Deze zal je doorverwijzen naar een neuroloog of een geriater. Deze zal een diagnose stellen aan de hand van testjes en gesprekken. Daarna kun je samen met de specialist een plan voor de behandeling maken. De specialist zal je blijven begeleiden in het hele proces.

Thuiszorg

Veel mensen met dementie zullen nog thuis wonen. Vaak wordt de hulp van thuiszorg dan ingeschakeld. Je kunt daarbij denken aan een wijkverpleegkundige, of een wijkverzorgende. Bij hen is vaak ook veel kennis over dementie aanwezig omdat ze daar vaak mee in aanraking komen. Er zijn ook nog meer gespecialiseerde medewerkers, die langs kunnen komen als dat nodig is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dementie en kauwen: goed gebit, voedsel en goede bewegingDementie en kauwen: goed gebit, voedsel en goede bewegingHet geheugen van mensen met dementie ten gevolge van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, profiteert van kauwen! Om goe…
Vasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenVasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenBij vasculaire dementie, ook wel multi-infarct dementie genoemd, is er sprake van verstoring van de intellectuele vermog…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Kauwen: dementie, geheugen en kauwkrachtKauwen: dementie, geheugen en kauwkrachtKauwen is het eerste en een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Kauwen doen we met het gebit. Er gaat grote krac…

Depressie bij ouderen vraagt om een zorgvuldige behandelingDepressie bij ouderen vraagt om een zorgvuldige behandelingEen depressie is een psychiatrische ziekte. Vooral bij ouderen wordt deze ziekte vaak niet of te laat herkend. De omgevi…
Kanker van de galwegen: cholangiocarcinoomKanker van de galwegen: cholangiocarcinoomCholangiocarcinoom is een zeldzame vorm van kanker in de galwegen. Jaarlijks krijgen in Nederland tussen de 150 en 300 m…
Bronnen en referenties
  • Had ik het maar geweten. Ruud Dirkse & Caro Petit.
Me89 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.