Behandeling en begeleiding van dementie
Er is geen echte behandeling voor dementie. Maar er zijn wel genoeg dingen te doen om de ziekteontwikkeling af te remmen. Iemand met dementie heeft goede begeleiding nodig, dat kan in eerste instantie de partner of nabije familie zijn. Maar ook een huisarts of specialist kan veel betekenen voor iemand met dementie.
Behandeling van dementie
Dementie is (nog) niet te genezen. In de loop van de tijd zullen de klachten verergeren. Dat heeft tot gevolg dat de patiënten volledig afhankelijk van zorg zullen worden. Een echte behandeling is er niet, maar de ziekteontwikkeling is wel af te remmen door twee dingen: medicatie en bewegen. Ook zijn er indicaties dat goed kauwen dementieremmend kan zijn. Belangrijk is het om patiënten te blijven prikkelen zelfstandig te blijven functioneren. Als dat niet gebeurt, zullen ze sneller achteruit gaan.
Medicijnen
Er zijn medicijnen die de ontwikkeling van dementie misschien enigszins kunnen vertragen. Deze zijn verkrijgbaar via een specialist. Deze medicijnen kunnen wel bepaalde bijwerkingen hebben, laat u hier goed over informeren. Het gebruik van medicijnen bij dementie zorgt voor discussies.
Beweging
Als iemand voldoende blijft bewegen, blijft zijn motoriek langer goed. Bewegen remt de ontwikkeling van dementie, en stimuleert de hersenen. Ook zullen mensen met dementie zich beter voelen als ze meer bewegen.
Zelfstandig functioneren
Iemand met dementie die wordt gestimuleerd om algemene dagelijkse activiteiten zelf te blijven doen, kan soms nog lang op een redelijk niveau blijven functioneren. Herhaling helpt om oude gewoontes in stand te houden. Maar ook is het mogelijk om iemand, met veel geduld en herhaling, nieuwe gewoontes aan te leren.
Kauwen
Kauwen is mogelijk een belangrijke activiteit om dementie te remmen, blijkt uit recent onderzoek. Kauwen wordt vanuit een deel van de hersenen gedaan dat soms ook door dementie wordt aangetast. Voor goed kauwen is een goed gebit een belangrijke voorwaarde. Als mensen met dementie goed kauwen, en hun gebit goed verzorgen, zou je het verloop van de dementie kunnen vertragen.
Begeleiding van dementie
Bij het begeleiden van iemand met dementie, zijn een aantal personen heel belangrijk.
Familie
De familie, bijvoorbeeld de partner of kinderen, zijn degene die er het meeste zijn voor de dementerende. Zij helpen hem bij de dagelijkse handelingen en activiteiten. Zij zijn daarom ook het belangrijkste voor degene met dementie.
Huisarts
In eerste instantie is de huisarts degene waar je als eerste naartoe kan gaan met je vermoeden van dementie. De huisarts zal de inhoudelijke begeleiding na de diagnose stelling vaak overdragen aan anderen, specialisten. De huisarts is wel degene waarbij je met andere klachten ook naartoe gaat, daarom houd je toch vaak ook het contact met de huisarts.
Specialist
Meestal zal je door je huisarts verwezen worden naar de coördinerende specialist van een alzheimercentrum of geheugenpoli. Deze zal je doorverwijzen naar een neuroloog of een geriater. Deze zal een diagnose stellen aan de hand van testjes en gesprekken. Daarna kun je samen met de specialist een plan voor de behandeling maken. De specialist zal je blijven begeleiden in het hele proces.
Thuiszorg
Veel mensen met dementie zullen nog thuis wonen. Vaak wordt de hulp van thuiszorg dan ingeschakeld. Je kunt daarbij denken aan een wijkverpleegkundige, of een wijkverzorgende. Bij hen is vaak ook veel kennis over dementie aanwezig omdat ze daar vaak mee in aanraking komen. Er zijn ook nog meer gespecialiseerde medewerkers, die langs kunnen komen als dat nodig is.
Lees verder