Mazelen in de Bijbelgordel of Biblebelt

Mazelen in de Bijbelgordel of Biblebelt Mazelen is een besmettelijke ziekte en er breekt regelmatig hier of daar een epidemie uit. Nederland krijgt in 2013 te maken met een mazelenepidemie. Daarvoor was het in 2000 voor het laatst dat er in Nederland sprake was van deze volksziekte. De epidemie heerst vooral in de band die dwars door Nederland loopt van Zeeland tot Overijssel en die de Biblebelt of Bijbelgordel wordt genoemd.

Bijbelgordel of Biblebelt

In de strook van Nederland die Bijbelgordel of Biblebelt wordt genoemd, wonen veel streng gereformeerden die hun kinderen vanwege hun geloof niet willen laten inenten. In 29 gemeenten in de Biblebelt is het percentage ingeënte kinderen lager dan 90. In gebieden in Nederland waar wel in grote mate wordt ingeënt, profiteren de kinderen die niet zijn gevaccineerd mee. De groepsimmuniteit is groot genoeg om geen ziekte te laten uitbreken.

SGP-stemming overlapt de Bijbelgordel / Bron: Danny Cohen (DannyK123), Wikimedia Commons (GFDL)SGP-stemming overlapt de Bijbelgordel / Bron: Danny Cohen (DannyK123), Wikimedia Commons (GFDL)

Uitbraak van mazelen

In 1999/ 2000 was er een grote mazelenuitbraak in Nederland. Er werden toen ruim drieduizend mensen ziek. Drie kinderen stierven als gevolg van de ziekte en 150 kwamen in het ziekenhuis terecht. Buiten de Biblebelt brak geen besmetting uit en dat is te danken aan de groepsimmuniteit. In mei 2013 is er weer sprake van een besmetting, die zich ontwikkelt tot epidemie. Eind juni 2013 zijn er 161 mensen ziek van de mazelen. Op 4 juli 2013 zijn er al 230 besmette kinderen. Minister Edith Schipper bemoeit zich er mee en zij besluit dat er 12.500 baby’s moeten worden opgeroepen voor inenting. Het gaat daarbij vooral om kinderen uit de Bijbelgordel.

Kritisch Prikken

Vaccineren geeft vaak bijverschijnselen en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken meent dat inenten maar kort immuniteit geeft. Dat weegt vaak niet op tegen de bijverschijnselen. Daarbij vindt de Vereniging ook dat een uitbraakje af en toe geen kwaad kan. Om de immuniteit op te frissen is het voor gevaccineerden goed om in contact te komen met het wilde virus.

Ongeruste ouders

De uitbraak van mazelen maakt ouders van jonge kinderen ongerust. Mijden van de strook die dwars door de Veluwe loopt kan soelaas bieden, al geeft een kort bezoek of een korte vakantie nauwelijks meer risico. Mazelen is een vervelende en ernstige ziekte die mild kan verlopen en heftig toe kan slaan. Ook gevaccineerden kunnen ziek worden, al zal dat bijna altijd een milde variant zijn.

Complicaties

Een besmetting met mazelen kan een aantal gevaarlijke complicaties met zich mee brengen:
  • oorontsteking met mogelijk doofheid tot gevolg;
  • longontsteking;
  • hersenontsteking.

Ziekteverschijnelen mazelen

Mazelen heeft een aantal ziekteverschijnselen:
  • hoge koorts;
  • hoesten;
  • verkoudheid en rode ogen;
  • aan de binnenkant van de wangen zitten witte vlekjes met een rode stip;
  • op gezicht, in de nek en hals komen vlekken;
  • na verloop van tijd wordt de huid bijna egaal rood.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling voor mazelen. Het enige dat kan is bestrijding van de koorts en pijn. Antibiotica kan worden ingenomen bij een bijkomende bacteriële infectie. Hersenontsteking is niet te behandelen.

BMR

Nederlandse kinderen worden gevaccineerd met een BMR-prik. Het is een cocktail om kinderen te beschermen tegen bof, mazelen en rode hond. De baby’s krijgen de prik als ze veertien maanden oud zijn. De mazelenvaccinatie is sinds 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mazelen: symptomen, behandeling, epidemie, inentingMazelen: symptomen, behandeling, epidemie, inentingMazelen is een virusziekte die erg besmettelijk is en samengaat met een verhoogde lichaamstemperatuur en een specifieke…
Mazelen (rubeola)Mazelen (rubeola)Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. De ziekte gaat gepaard met koorts en huiduitslag en kan erg vervelend zij…
Mazelen en zwanger zijnMazelen en zwanger zijnDe combinatie mazelen en zwanger zijn moet u zien te voorkomen. Helaas worden de signalen van een besmetting met mazelen…
De bof en bofvaccinatieDe inenting tegen de bof beschermt waarschijnlijk niet genoeg tegen de ziekte. Dit is gebleken uit onderzoek in Amerika.…

Blaaskanker is geen doodvonnisBlaaskanker is geen doodvonnisElk jaar wordt bij duizenden mensen blaaskanker geconstateerd. In het merendeel van de gevallen betreft het een slijmvli…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een veel voorkomende ziekte. In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen een vorm van dementie. Het belangri…
Bronnen en referenties
Reacties

Patricia, 02-08-2013
Ook veel hoog opgeleide ouders laten hun kind niet vaccineren. Je kan pas roepen of je voor of tegen vaccinatie bent als je zelf onderzoek hebt gedaan naar vaccinatie.
Tips om te onderzoeken…

Kijk naar sterftecijfer voor en na invoering van vaccinatie
Kijk naar onderliggend lijden bij complicaties

Kun je onderzoeken vinden waarin is onderzocht wat de leefwijze (gezonde voeding, niet of wel al gevaccineerd met bmr/dktp/hib/menC ) is van de kinderen die mazelen zonder complicaties hebben doorgemaakt?

Wat is nu werkelijk het sterftecijfer van mazelen en waarom is het rivm hier niet duidelijk in.
1 op de 1000 sterft aan mazelen of moet dat zijn 1 op de 10.000?
Wie zijn de kinderen die er aan zijn gestorven? Gezonde kinderen of kinderen met onderliggend lijden?

Is er een wetenschappelijk onderzoek geweest tussen een groep volledig gevaccineerde kinderen en een controle groep ongevaccineerde op de langere termijn?

Is de waterpokken, vijfde en zesde ziekte (waartegen men hier. Nu nog. Niet vaccineert) altijd zonder complicaties?

Onderzoek zelf en vorm daarna pasceen mening over vaccineren. Reactie infoteur, 04-08-2013
Dag Patricia,
"Onderzoek zelf en vorm daarna pas een mening over vaccineren."
De bronnen zal ik erop na zoeken. Verder: ik ben geen onderzoeker maar schrijver en ik meen dat in het artikel wel of niet vaccineren niet expliciet wordt goed- of afgekeurd.

Met vriendelijke groet,
Sjaan

Knelis, 05-07-2013
Waar in dit verhaal helemaal aan voorbij wordt gegaan is het feit, dat er steeds meer mensen om andere dan godsdienstige redenen afzien van vaccinatie. De reden hiervoor is voornamelijk dat er bij een toenemende groep mensen twijfels bestaan over de zin en/of de veiligheid van vaccinaties. Ook het RIVM doet het voor komen alsof deze - groeiende - categorie helemaal niet bestaat en veegt ze gemakshalve op een hoop met de godsdienst-weigeraars door uitsluitend te praten over de biblebelt-gordel. Alsof er tussen de Veluwe en Zeeland uitsluitend strenggereformeerden wonen… Reactie infoteur, 04-08-2013
Dag Knelis, Zeker wonen er meer dan streng gereformeerden in de de strook tussen Zeeland en Overijssel. De Biblebelt wordt genoemd vanwege het verband tussen weinig ingeënte kinderen in die strook en het regelmatig terugkomen van een mazelen epidemie. In andere streken van het land is de bescherming kennelijk groot genoeg, ook al wonen daar ook kinderen die niet gevaccineerd zijn.

Met groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.