Suiker en hoge bloeddruk - wat is het effect?

Suiker en hoge bloeddruk - wat is het effect? Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het gebruik van suiker in onze voeding. Daardoor wordt steeds meer bekend over de gevolgen van de consumptie van suiker en vooral over het toevoegen van zoetstoffen in allerlei voedingsmiddelen en dranken. Naast het het ontstaan van overgewicht blijkt dat de toegenomen suikerconsumptie het risico op hoge bloeddruk verhoogt. Door de toename van overgewicht wereldwijd wordt het steeds belangrijker om de gevolgen hiervan te onderzoeken.

Studie naar het effect van suiker op hoge bloeddruk

Volgens de Amerikaanse onderzoekers James DiNicolantonio en Sean Lucan is het gebruik van zout niet de belangrijkste veroorzaker van hoge bloeddruk maar is suiker juist het probleem. Vele jaren werd het advies gegeven om de zoutinname te beperken en zo het risico op hoge bloeddruk te voorkomen. Zo vinden de onderzoekers dat het tijd wordt om de richtlijnen voor de toegestane hoeveelheid suiker aan te passen.

Fructose

Vooral de suikers die toegevoegd worden aan kant-en-klare maaltijden zien ze als de boosdoeners en dan gaat het met name om fructose. In hun artikel in het online tijdschrift Open Heart geven de onderzoekers verschillende voorbeelden waarbij fructose de reden is voor verhoging van de bloeddruk.

Frisdrank

Ook wijzen de onderzoekers op de risico’s van het drinken van frisdrank waarin fructose als toegevoegde suiker is verwerkt en willen ze dat de regels voor het toevoegen hiervan aangescherpt worden. Veel jongeren drinken regelmatig blikjes frisdrank en krijgen zo ongemerkt grote hoeveelheden fructose binnen.

Kant-en-klaar voedsel

Bewerkt voedsel zoals kant-en-klare maaltijden die volop te koop zijn in de supermarkten zitten vol met toegevoegde suiker. Ook is het zoutgehalte van deze maaltijden vaak te hoog maar volgens James DiNicolantonio is het zaak om de aandacht vooral te richten op de hoeveelheid toegevoegde suikers. Vooral omdat suiker aan heel veel voeding wordt toegevoegd.

Zout

De inname van 3,5 tot 4 gram zout per dag, is volgens de wetenschappers in de afgelopen vijftig jaar gelijk gebleven onder de westerse bevolking. Zij concluderen hieruit dat het lichaam zelf de zoutinname reguleert door bij een tekort de behoefte aan zout te verhogen. Dus door de hoeveelheid zout in kant-en-klare maaltijden te verlagen, zoals geadviseerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie, ga je hier meer van eten om toch aan voldoende zoutinname te komen. Met het gevolg dat er tegelijkertijd veel suikers gegeten worden.

Onderzoek van Richard J. Johnson

In zijn artikel in het American Journal of Clinical Nutrition schrijft Johnson dat de toename van de gevallen van overgewicht en zwaarlijvigheid vooral toe te schrijven is aan het gebruik van suiker en dan met name fructose. Dit zorgt niet alleen voor gewichtstoename maar ook voor verhoogde risico’s voor ziekten zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Metabool syndroom

Deze hoogleraar aan de universiteit van Colorado heeft onderzoek gedaan bij mensen en knaagdieren, waaruit bleek dat bij een verhoging van de inname van fructose zowel de bloeddruk als het lichaamsgewicht verhoogd werd. Bij de knaagdieren werden hierbij ook symptomen van het metabool syndroom waargenomen. Ook uit dit onderzoek bleek dat vooral fructose de boosdoener was en niet glucose.

Suikerriet

Suikerriet werd door Columbus tijdens de ontdekking van de Nieuwe Wereld meegenomen naar het Caribisch gebied na zijn tweede reis in 1493. Daarna ontstonden de suikerplantages aan de kusten van Guyana en in Brazilië en later ook in het zuiden van de Verenigde Staten. Aanvankelijk werd de suiker vooral geëxporteerd naar Spanje en Portugal maar nadat Jamaica door de Engelsen veroverd werd in 1655 ging veel van de suikerexport naar Engeland.

Suikerbiet

Naast suikerriet werd er ook suiker gehaald uit de suikerbiet en langzaam maar zeker ontstond in het begin van de achttiende eeuw een groeiende suikerindustrie in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De consumptie van suiker bleef groeien rond het jaar 1900 en tussen dit jaar en 1968 verdubbelde de suikerconsumptie in de Verende Staten en het Verenigd Koninkrijk.

HFCS

Toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de zoetstof HFCS, high-fructose corn syrup, werd geïntroduceerd in Verenigde Staten werd dit gezien als een ideale zoetstof. Het was lang houdbaar, goedkoop en was makkelijk toe te voegen aan frisdranken en kant-en-klaar voedsel. Hierdoor ontstond weer een toename in het gebruik van suiker, zoetstof deze keer, van 30%.

Conclusie

Volgens Johnson zou een vermindering van het toevoegen van zoetstoffen, met name fructose, aan maaltijden en dranken, leiden tot minder gevallen van overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Desalniettemin concludeert hij dat er nog veel nieuw onderzoek gedaan moet worden om zijn aanname te bewijzen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Lepra of de ziekte van HansenLepra of de ziekte van HansenLepra, een ziekte die we alleen kennen van de media. Het komt toch niet meer voor in Europa? Maar toch krijgen jaarlijks…
De omzetting van homocysteïne in methionineDe omzetting van homocysteïne in methionineIn het voedsel dat we nuttigen bevinden zich zo'n twintig aminozuren, waaronder methionine hetgeen in kleinere delen wor…
Bronnen en referenties
  • http://www.hpdetijd.nl/2014-09-16/suiker-slechter-voor-uw-bloeddruk-dan-zout/
  • http://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167.full#sec-8
  • http://www.foodaddictionsummit.org/docs/johnson-347ajcn%20review.pdf
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 21-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.