Amerikaanse griep: symptomen & behandeling influenza A/H3N2

Amerikaanse griep: symptomen & behandeling influenza A/H3N2 Alles over griep 2015. Griep (influenza) is een infectie waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Griep dient zich vaak plotseling aan met symptomen als koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn, algehele malaise en vermoeidheid, keelpijn, droge hoest en (hoge) koorts. Deskundigen vermoeden dat er een zwaar griepseizoen (2014/2015) op komst is in ons land. Oorzaak is een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2, waartegen de griepprik weinig bescherming biedt. In de Verenigde Staten neemt deze nieuwe griepvariant -ook wel de Amerikaanse griep genoemd- al epidemische vormen aan.

Amerikaanse griep symptomen en behandeling


Griep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.comGriep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.com

Wat is griep?

Griep, ook wel 'influenza' genoemd, is een infectie van de longen en luchtwegen. Griep wordt veroorzaakt door één van de griepvirussen. Er worden twee typen griepvirus onderscheiden: type A en type B. Binnen elk type komen veel verschillende stammen voor, welke vergelijkbare ziektebeelden en klachten geven. Griepvirussen veranderen voortdurend, zodat het griepvirus ieder jaar enigszins verschilt van dat van het voorgaande jaar. Soms verandert het virus zo sterk, dat voorheen effectieve griepvaccins niet meer goed werken en afweerstoffen die je tijdens een griep in een eerder seizoen hebt opgebouwd, werken dan ook minder goed. Je hebt dan onvoldoende weerstand tegen griepvirussen van het nieuwe seizoen.

Nieuwe griepvariant: Amerikaanse griep

Elk jaar komt laat in de herfst of vroeg in de winter op grote schaal griep voor. Dat is een wereldwijd fenomeen. Griep treedt epidemisch op, wat wil zeggen dat veel mensen tegelijk ziek worden. Meestal gaat het bij een epidemie om één stam van het griepvirus en de verantwoordelijke stam krijgt vaak een naam die verwijst naar de eerste locatie waar de ziekte zich voor het eerst manifesteerde, bijvoorbeeld Mexicaanse griep of Hongkong-griep. Thans waart er een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2 rond, waar de huidige griepprik weinig bescherming tegen biedt. Aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten (VS), begint deze griepvariant al epidemische vormen aan te nemen. Wanneer deze lastpak ook in Europa de kop opsteekt, kunnen we een zwaar griepseizoen krijgen. Grofweg de helft van alle griepgevallen in de VS is te wijten aan het nieuwe virus.

Komt de Amerikaanse griep naar Nederland?

Of de Amerikaanse griep daadwerkelijk zal overwaaien naar Nederland, is volgens wetenschapsjournalist en oprichter van de Grote Griepmeting, Carl Koppeschaar, nog niet duidelijk. Hij zegt hierover in de media: "De kans dat de griep ons land treft is niet direct te geven, want het moet nog 'overwaaien'. Voornamelijk het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Europa kan hier aan bijdragen." Het griepvaccin wordt ieder jaar in februari door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen. Door een mutatie in maart 2014 was het echter te laat om deze nieuwe variant mee te nemen in de griepprik. De griepprik biedt onvoldoende bescherming tegen de Amerikaanse griep.

Virus reeds overgewaaid uit Amerika (05-01-2015)
Uit analyses blijkt dat de Amerikaanse griep de oversteek naar Europa inmiddels gemaakt heeft. "In Nederland, waar al meer mensen griep hebben dan in België, gaat het in de meerderheid van de gevallen om de Amerikaanse stam", zegt de Belgische griepcommissaris Marc Van Ranst tegen dagblad De Morgen.

Hoe wordt griep verspreid?

Griepvirussen zijn aanwezig in druppeltjes snot, slijm en speeksel en door praten, niezen of hoesten worden deze boosdoeners verspreid. Vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar bovendien slecht geventileerd wordt, is de kans op besmetting groot. Virussen kunnen tevens worden overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een toetsenbord of deurknop. Als je bijvoorbeeld een besmette deurknop vastpakt, kan het virus via je hand naar je mond, neus of ogen gebracht worden als je deze aanraakt. Zo kun je besmet raken. Daarom is goede hygiëne belangrijk om verspreiding en besmetting zo veel mogelijk te beperken.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Amerikaanse griep symptomen

Griep dient zich vaak zeer plotseling aan met symptomen als koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn, algehele malaise en vermoeidheid, loopneus, keelpijn en droge hoest en (hoge) koorts. Griep duur normaal gesproken 3 tot 5 dagen, maar volledig herstel kan echter wel 2 tot 3 weken duren. Als je griep hebt, ben je besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna.

Griep voorkomen

Het belangrijkste advies bij griep is: blijf thuis als je je niet lekker voelt. Ten eerste herstel je zo sneller en bovendien steek je je collega's op het werk niet aan. Als je met beginnende griep op je werk verschijnt, kun je onder meer door hoesten en niezen je collega's aansteken. Genoeg slaap, lichamelijke beweging en gezond en gevarieerd eten vergroot je weerstand en verkleint de kans op besmetting. Daarnaast zijn hygiënemaatregelen belangrijk. Goede hygiëne helpt verspreiding en besmetting te voorkomen:
  • Handen wassen voor en na elke maaltijd en na elk toiletbezoek;
  • Houd een zakdoek voor je mond als je hoest of niest of nies tegen je elleboog. Was daarna je handen en gooi het zakdoekje weg.
  • Ventileer slaap- en woonruimten;
  • Maak voorwerpen als deurknoppen en speelgoed regelmatig schoon.

Griep behandeling

Normaal gesproken is griep vrij onschuldig en genees je meestal zonder medische behandeling. Griep duur vaak zo'n 3 tot 5 dagen, maar het kan wel 2 tot 3 weken duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Sommige mensen hebben echter een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop als ze griep krijgen, zoals mensen met een chronische ziekte of ouderen en bestaande hart-en longklachten kunnen verergeren als je griep hebt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griep of influenza genezenGriep of influenza genezenGriep is een virusziekte die zich verspreid van mens tot mens en wanneer men deze ziekte oploopt een aantal dagen goed z…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…

Zesstappenplan van Nederlands Centrum voor BeroepsziektenZesstappenplan van Nederlands Centrum voor BeroepsziektenEr bestaan zeer veel soorten beroepsziekten. Maar bij een bepaalde ziekte of aandoening is niet altijd duidelijk of deze…
Injectie in het oog: Voorbereiding en behandelingInjectie in het oog: Voorbereiding en behandelingSommige patiënten die lijden aan macula- of retinale oogaandoeningen, krijgen op de poli-afdeling van het (oog)ziekenhui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2014/12/Zorgen-over-virus-uit-Amerika-komt-er-een-zwaar-griepseizoen-1666724W/
  • www.refdag.nl/nieuws/binnenland/kerst_brengt_dit_jaar_zware_griep_1_877500
  • www.dvhn.nl/nieuws/nederland/vijf-vragen-over-de-griep-12016743.html
  • www.demorgen.be/wetenschap/vaccin-niet-opgewassen-tegen-nieuwe-griep-a2171067/
  • Afbeelding bron 1: Stock-Asso/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/BartekSzewczyk
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.