Welke voorzorgen kan men nemen bij buikgriep?

Welke voorzorgen kan men nemen bij buikgriep? Buikgriep is zoals sommigen al wel weten een zeer ambetante kwaal en is zelfs besmettelijk. Bij een goede verzorging, door altijd het nodige te blijven eten en te drinken, kleine hoeveelheden weliswaar, ook al heeft men geen honger of dorst, gaan de ongemakken vanzelf over. Het lichaam gaat anders uitdrogen van al dat overgeven en diarree. Want buikgriep is een ontsteking van het maag-darmkanaal. De aandoening heeft niets te maken met griep of het griepvirus. Aangeraden is dan, geduld op te brengen tot de kwaal is verdwenen.

Wat zijn de oorzaken van buikgriep?

Volgens Dr. Michiel Callens, preventie-arts CM kan zowel een virus, een bacterie als een parasiet een buikgriep veroorzaken. De boosdoeners onder de virussen zijn vooral narovirussen en het rotavirus. Ze slaan meestal toe in de winter, dat waarschijnlijk heeft te maken met verminderde weerstand. Peuters en kleuters krijgen doorgaans vaker buikgriep dan hun ouders.

Wat zijn de symptomen?

Bij buikgriep heeft men meestal last van buikkrampen en diarree. Ook voelt men zich onbehaaglijk misselijk met braakneigingen. Het is zelfs mogelijk dat men lichte koorts krijgt, en hoofdpijn kan je parten spelen. Dan is er alles aanwezig om behoorlijk ziek te zijn, wat zeker geen lachertje is.

Wat kan men hieraan doen?

In eerste instantie moet men voldoende drinken. Dat is hard nodig om uitdroging te voorkomen. De maatstaf voor volwassenen is uitgerekend twee glazen per ontlasting, om zeker om de twee à vier uren te kunnen plassen. Bij overgeven is drinken zeker nodig. Drinkt dan ook niet te veel ineens, want anders wordt het weer overgeven.

Het is goed om elke tien minuten een paar lepeltjes water of thee te nemen. Wanneer er minder wordt overgegeven kan men geleidelijk grotere hoeveelheden tegelijk drinken. Appelsap geeft men beter niet aan jonge kinderen, omdat het de darmen irriteert. Een dieet is niet nodig, blijft gewoon eten waar je zin in hebt.

Er zijn voedingsmiddelen die men dan wel moet beperken zoals

 • te veel zoetigheden;
 • laxerende stoffen;
 • sterke koffie;
 • vette spijzen;
 • pruimen;
 • gas houdende dranken;
 • pikante voeding.

Welke producten zijn te mijden bij buikgriep?

Te mijden zijn

 • Vezelrijke producten, want die stimuleren de darmtransit, wat niet wenselijk is bij diarree.
 • Er zitten veel vezels in volkorenproducten, bruin brood en volkorenrijst.
 • Groenten en fruit (vooral rauw).
 • Ook peulvruchten, linzen, gedroogde bonen.
 • En gebakken vetstoffen zijn uit den boze, want ze irriteren het spijsverteringskanaal.

Wat mag men dan wel eten?

Het is belangrijk om geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat het lichaam kan verdragen. Men kan beginnen met geraffineerde zetmeelproducten zoals:
 • witte rijst of wit brood, want die hebben een licht constiperend effect;
 • Daarnaast ook met goed gekookte groenten zoals:
 • wortelpuree en appelmoes, deze zijn goed tegen diarree;
 • Ook mager vlees zoals:
 • kalkoen, kip, kalfsvlees en vis mogen gerust worden gegeten;
 • Om de darmflora te herstellen mag men geleidelijk weer beginnen met yoghurt.

En wat mag men zoal drinken?

Het is aan te raden om mineraalrijk water en goed gemixte soep te drinken, om het door diarree veroorzaakt vochtverlies en ook aan minerale zouten te compenseren. Wanneer men zich ziek voelt is rusten de beste remedie. Geneesmiddelen zijn niet nodig.

Wanneer moet men naar de dokter?

In principe is een dokter raadplegen niet nodig, omdat buikgriep meestal vanzelf over gaat. Men kan wel zorgen dat het lichaam voldoende vocht binnen krijgt door regelmatig en genoeg te drinken. Dit is zeer belangrijk voor de zieke darmen, anders kan het griepvirus maar moeilijk verdwijnen en duurt deze ellende nog veel langer. Voor de rest kan het geen kwaad.

Schakel hem wel in wanneer je suf of verward wordt, niet meer kan drinken of plassen, of voortdurend buikpijn hebt. Ook wanneer de diarree langer dan drie dagen aanhoudt, of er bloed en slijm bijzit.

Ook 70 plussers en kinderen onder de twee jaar gaan het best naar de huisarts als de diarree langer duurt dan een dag. Omdat deze immers een verhoogd risico hebben op uitdroging.

Hoe kan men buikgriep voorkomen?

Om te voorkomen dat anderen besmet worden en ook buikgriep krijgen is het aangeraden een goede hand- en toilethygiëne te onderhouden. De beste manier is altijd na een toiletbezoek grondig de handen te wassen, ook wanneer men het kindje heeft verschoond, en zeker voor het eten.

Reinig ook meerdere keren per dag het toilet, zeker als de kwaal nog niet is genezen. Ook de onderkant van de bril, de spoelknop, de wastafel, de kraan en ook de deurklinken. Want dit zijn allemaal bacteriehaarden. Dus er is voorzichtigheid geboden!

Lees verder

© 2015 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagdarmcatarre: ontsteking van het maag-en darmslijmvliesMaagdarmcatarre: ontsteking van het maag-en darmslijmvliesMaagdarmcatarre wordt ook wel gastro-enteritis genoemd. Het is een ontsteking van het maag-darmslijmvlies. Bekende vorme…
Buikgriep behandeling en symptomenBuikgriep behandeling en symptomenWanneer we spreken over buikgriep, dan hebben we het eigenlijk over de aandoening die artsen gastro-enteritus noemen. Le…
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingBuikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingEen buikgriep is iets heel naars om mee te maken. Vaak lig je uren over te geven en stroomt daarnaast de diarree er aan…

Botulisme, voedselvergiftigingBotulisme, voedselvergiftigingVoedselvergiftiging overkomt iedereen wel eens. Hierbij reageert het lichaam of toxine, een gif dat door de bacteriën wo…
Eileiderkanker (kanker van de eileiders): symptomen, oorzaakEileiderkanker (kanker van de eileiders): symptomen, oorzaakEileiderkanker of kanker van de eileiders is zeldzaam. Het treft vooral oudere vrouwen. In Nederland wordt eileiderkanke…
Bronnen en referenties
 • Info: Visie CM Limburg.
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 25-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.