Vermoeidheid, Stress en Voeding

Vermoeidheid, Stress en Voeding Heeft voeding met stress te maken? Je krijgt toch geen stress van verkeerde voeding? Wat is dat toch allemaal over voeding tegenwoordig. Als je alles zou geloven zou je toch niets meer kunnen eten? Mis...Er blijft meer dan genoeg over om lekker van je voedsel te genieten, maar goede voeding kan er wel degelijk toe bijdragen om je lichaam in optimale conditie te houden en zo beter bestand te zijn als de stress toeslaat.

Vermoeidheid en stress.

Twee dingen die je leven aardig overhoop kunnen gooien en zelfs zo erg dat het je, je baan kost en je uiteindelijk helemaal in een hoekje wilt kruipen en de leuke dingen van het leven gewoon niet meer ziet en dán zit je pas echt in de problemen want dan ga je op een depressie af. Hoe kun je dat voorkomen in deze drukke belastende tijden? Iedereen wil wel iets van je en daarbij kun je moeilijk tegen je baas zeggen dat je niet tegen de druk kunt want dan lig je eruit en heb je nog meer problemen. Voeding is heel erg belangrijk, dat wil zeggen: goede voeding, verse voedsel en natuurproducten en dan ook nog het liefst van de bio of natuurwinkel.

Lichamelijke oorzaken.

Natuurlijk kan vermoeidheid ook met slaaptekort te maken hebben of een met een lichamelijke oorzaak of afwijking. Of, misschien ben je wel gevoelig voor de standen van de maan, want dat kan ook of, heb je er alleen maar last van rondom de menstruatie. Het is dus belangrijk om naar de oorzaak te speuren en deze dan te bestrijden.

Gezonde voeding.

Je lichaam is net een machinefabriek en het loopt volautomatisch. Dat is toch eigenlijk wonderbaarlijk? Wanneer een baby net is geboren buigt een ieder zich erover en verbaast zich telkens weer over dit kleine wonder, zo perfect, hoe is het toch mogelijk. Maar zo perfect werkt ook jouw lichaam, dat is ook een wonder en daar staan mensen veel te weinig bij stil en ga er soms roekeloos mee om. Niet altijd zijn wij er alleen schuldig aan dat we er te makkelijk over denken want de industrie houd ons voor de gek met hun zogenaamde ‘gezonde’ producten om over light producten maar niet te spreken. Laat die alsjeblief links liggen want ze maken je ziek. Niet gelijk hoor, nee zeker niet. Maar wel op de lange termijn en dat is al wetenschappelijk bewezen. Maar daar hoor je natuurlijk niets over want dan zou de hele voedingsmiddelen industrie instorten. Sta je er wel eens bij stil, al die producten die je in de supermarkt ziet, alle blikjes en potjes en pakjes en zakjes…allemaal voorzien van geur, kleur en smaakstoffen en E-nummers? Ze zijn niet verboden en daarom staat er dan ook op vermeld ‘goedgekeurd naar de geldende EU normen’. Ja ja..

Zorg goed voor jezelf

Maar, we hadden het over vermoeidheid en als je ziektes en kwalen hebt kunnen uitsluiten dan is het tijd om beter voor je lichaam te gaan zorgen. En dat betekent aandacht voor je lijf, rust en gezonde voeding. Gevarieerde voeding met verse producten, meer meervoudig onverzadigde vetten (mov) en voldoende vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxydanten.
Om lichamelijke vermoeidheid te bestrijden ga je het lichaam voorzien van ‘extra’ energie door middel van groenten en fruit, vezels en een goed preparaat van vitaminen en mineralen en dit moet dan een Multi zijn omdat er dan ook het vitamine B-Complex bijzit.

D-Ribose is een natuurlijke suiker die in elke levende cel voorkomt en ook de grondstof is voor ATP(adenosine triphosfaat) en ATP is weer nodig om alle energie te leveren voor vrijwel alle processen in onze cellen. Het wordt dus automatisch aangemaakt en afgebroken door ons lichaam en is nodig voor de energiebehoefte. Maar bij extreme inspanningen kan het lichaam tekort komen voor de energie behoefte in de spieren en daarom kan D-Ribose ook in poedervorm worden aangewend om het prestatievermogen van de spieren te verbeteren. Nog een supplement is Q-10. Dit is geschikt voor sporters zowel als ouderen. Van nature vind je Q-10 in vlees. Q-10 verbetert de zuurstoftransport en beschermt de cellen tegen schade door vrije radicalen die vrijkomen bij de verbranding en het vrijmaken van energie. elke dag een dosering van 30mg van zowel vet- als wateroplossende vorm verzekert je van een hoge opname.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen worden door ons lichaam bestreden met anti-oxydanten en ontstaan onder de invloed van straling, bestrijdingsmiddelen(in de voeding) en kunstmest( in de voeding), luchtverontreiniging, roken…daarom ook is het belangrijk dit systeem te ondersteunen en dat kan met Vitamine C (het liefst plantaardig), Vitamine E, Betacaroteen( komt voor in verse groenten), Zink(te vinden in eidooier, schelpdieren), Selenium en bij ouderen Q-10 en Melatonine.

Geestelijke vermoeidheid.

Toch is de meest voorkomende vermoeidheid afkomstig van stress. Je wordt dan lusteloos en moet jezelf dwingen om de dingen te doen. Je benen willen niet en je hebt steeds minder fut. Alles loopt in het honderd en je hebt de neiging om onnodig uit te vallen tegen anderen, terwijl je daar normaal niet eens aandacht aan zou hebben gegeven. Wanneer je merkt bij jezelf dat je zo fel reageert dan wordt het tijd om het goed in de gaten te houden, want voor je het weet ben je op weg naar een echte depressie. Als neerslachtigheid aanhoudt dan kun je ook lichamelijke klachten gaan krijgen. Dan krijgt het invloed op de hormoonhuishouding, de bloedsuikerspiegel, de spijsvertering en zelfs op het immuunsysteem. Wanneer één of meer systemen door stress is ontregeld, kan dit de hersenstofwisseling beïnvloeden, waardoor slapeloosheid, depressiviteit en lusteloosheid ontstaan.

Om dit allemaal te voorkomen en een betere weerstand tegen de gevolgen van stress op te bouwen kunnen voedingssupplementen en bepaalde kruiden helpen. Evenals verse voedingsmiddelen en fruit. (dus niet uit een potje)

Eigenlijk is het net als bij een auto ( vergeef me de vergelijking ) de auto loopt perfect, maar dan moet je er niet de verkeerde olie of benzine ingooien, want dan gaat ie stotteren blaas je misschien wel de motor op. En dan sta je aan de kant!

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u zich wenden tot uw reformwinkel, natuurwinkel of een geneeskundig therapeut.

Lees verder

© 2009 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid heeft soms te maken met een onderliggende aandoening, maar vaak ook met een onevenwichtige voeding. Voeding…
Adenosinetrifosfaat (ATP) sneller aanvullen met riboseAdenosinetrifosfaat (ATP) sneller aanvullen met riboseAdenosinetrifosfaat (ATP) is de belangrijkste energievoorziener van het menselijk lichaam. Het wordt aangemaakt in de mi…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…

Ontsnappen aan erfelijke ziektenIn tal van ziekten speelt erfelijkheid in mindere of hogere mate een rol. Daarom is het zinvol te weten waarvoor er in u…
De euthanasiewet uitgelegdDe euthanasiewet uitgelegdIedereen weet ondertussen wel dat een arts in bepaalde gevallen en op vraag van de patiënt het leven actief mag beëindig…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 28-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.