Help, ik ben zwanger

Help, ik ben zwanger Je wilt zwanger worden en alles weten over de methodes zoals de temperatuurmethode of de ovulatietest, hoe vruchtbaar je bent en hoe lang het kan duren? Of je bent zwanger en voelt je onzeker of wilt meer weten. Zaken als bandenpijn, bloedverlies of krampen tijdens de zwangerschap. En dan nog de bevalling en wat je allemaal te wachten staat. Welke medische hulpmiddelen zijn er bij een bevalling?

Zwanger worden

Zwanger worden doe je niet zomaar even. Dit heeft soms tijd nodig. Ongeveer de helft van de stellen wordt binnen drie maanden zwanger. Bijna 85 procent is na 1 jaar proberen zwanger. Om het makkelijker te maken, kan je gebruik maken van de temperatuurmethode. Met deze methode meet je iedere ochtend, voor het opstaan en op hetzelfde tijdstip, je lichaamstemperatuur. Wanneer deze drie dagen achtereen 0.3 graden of meer gestegen is, heb je je eisprong gehad. Dit geeft je inzicht in de periode dat je eisprong plaats vindt.

Een andere methode is om gebruik te maken van teststaafjes: de ovulatietest. Deze meet het LH hormoon in de urine, dit hormoon is het meest aanwezig vlak voor de eisprong. De testen zijn bij de drogist of online te verkrijgen. Ze geven over het algemeen een goed beeld van je vruchtbare dagen aan. Nadeel hiervan is dat het aardig in de kosten kan oplopen wanneer het zwanger worden niet zomaar lukt. Op de website van 123ovulatietest of sensitest kan je ovulatietesten bestellen, maar er zijn ook andere websites die deze aanbieden.

Zwanger van maand tot maand

De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn het belangrijkste: in deze maanden vindt de aanleg plaats. Cellen delen zich razendsnel en al snel klopt het hartje voor het eerst. Ogen, oren, handen en voeten, alles wordt nauwkeurig aangelegd. Het is dan ook belangrijk dat je in het eerste trimester zeer goed op je voeding let. Vermijd schadelijk stoffen zoals drugs, tabak en alcohol.

In het tweede trimster worden de organen verder ontwikkeld. Wanneer de baby nu geboren wordt, is de kans heel klein dat hij het overleeft. De baby is nog niet voldoende ontwikkelt en de longen zijn nog niet rijp. Ook heeft de baby geen lichaamsvet. Toch is de baby aan het einde van het tweede trimester van de zwangerschap al helemaal klaar. Vaak voel je vanaf het tweede trimester de baby bewegen in de buik. Eerst voelt de vrouw het als eerste, pas later wanneer de bewegingen sterker worden, kan men ook van buitenaf de baby voelen schoppen.

Het laatste trimester, van zes tot negen maanden, is een kwestie van groeien: de baby krijgt meer lichaamsvet en alle organen worden helemaal voltooid. De baby oefent met slikken en met het vastgrijpen. Vanaf zeven maanden zwangerschap kan de baby veilig geboren worden, toch is het beter dat de baby negen maanden lang bij de moeder blijft zitten.

Klachten tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap is misselijkheid en bandenpijn. Misselijkheid komt vooral in de eerste drie maanden voor, maar kan ook de hele zwangerschap door aanhouden. Wanneer het zo erg wordt dat je ervan afvalt, ga dan langs de huisarts of verloskundige. Vaak helpt het om iets kleins te eten voordat je smorgens opstaat.

Bandenpijn wordt veroorzaakt door de groei van de baarmoeder. De baarmoeder hangt als het ware in de buikholte aan een aantal banden. Deze rekken op door de groei. Dit kan je voelen, vooral wanneer je plotseling beweegt. Bandenpijn is iets dat bij de zwangerschap hoort, je kan het niet voorkomen. Doe rustig aan en maak geen plotselingen bewegingen wanneer je veel last hebt van bandenpijn.

Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen je aan het schrikken maken. Ten eerste is er de innestelingsbloeding: een kleine bloeding op de dag dat het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoederwand. Bloedingen kunnen ook ontstaan na druk, bijvoorbeeld hoesten. De baarmoederhals-en wand is heel gevoelig en kan tijdens de zwangerschap makkelijk bloeden. Een miskraam diend zich vaak aan met hevige krampen en bloedingen die doorzetten.

Bevalling

De bevalling kan beginnen met het verliezen van de slijmprop, een propje slijm met hierin soms wat bloed. Sommige vrouwen verliezen deze enkele dagen voor de bevalling, maar sommige merken er helemaal niks van. Oefenweeen heb je vaak al enige dagen tot weken voor de bevalling: dit is het harder worden van de buik. (harde buiken) Echte weeen zetten door en nemen in hevigheid toe, ook komen ze met regelmaat. Soms is het, vooral bij een eerste zwangerschap, moeilijk om verschil te merken tussen oefenweeën en echte weeën. Toch zal je na verloop van tijd merken wat het verschil is. Een oefenwee neemt altijd weer af en zet niet door. Toch kunnen oefenweeën je een hele nacht plagen. Wanneer de bevalling begint, zetten de weeën goed door en blijven terug komen. De bevalling zelf duurt gemiddeld tien uur, maar er zijn ook vrouwen die in twee uurtjes klaar zijn of er 24 uur over doen. Wanneer de verloskundige vindt dat de bevalling te lang duurt en te vermoeiend voor de vrouw wordt, of te risicovol voor de baby, dan wordt er ingegrepen.

Hulpmiddelen zijn de verlostang of de zuignap. Wanneer een van deze twee gebruikt worden, blijf je dit de eerste tijd wel aan de baby zien. Bij de verlostang kan je aan weerszijde van het hoofdje een afdruk zien, bij de zuignap is het hoofdje vaak puntvormig. Dit trekt na enkele dagen weer vanzelf bij.Verder kan de vrouw ingeknipt worden wanneer er te weinig ruimte is. Het inknippen gebeurt op het hoogste punt van een wee. Op deze manier voelt de vrouw eigenlijk helemaal niks van het inknippen. Inknippen doet men wanneer de bevalling sneller moet verlopen of wanneer inscheuren dreigt. Het voordeel van inknippen boven inscheuren is, dat er makkelijker gehecht kan worden bij het inknippen. Bij het inscheuren bestaat er al gauw een rommelig geheel. Toch kan het voorkomen dat de verloskundige het inscheuren niet aan zag komen en dit dus toch gebeurt. Over het algemeen is het allemaal goed te hechten, wel kan er vaker dan bij inknippen wat littekenweefsel achterblijven, dat ook gevoelig kan zijn. Alleen wanneer er echt nood dreigt, zal er overgegaan worden tot een keizersnede. Vaak is een bevalling met een keizersnede vooraf al bepaald. Een keizersnede is een operatieve ingreep waarbij de buikwand en de baarmoederwand wordt opengesneden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, met behulp van een ruggenprik.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…
Hoe gebruik je een ovulatietest?Hoe gebruik je een ovulatietest?Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt b…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…

Zwanger: wanneer klopt het hartjeZwanger: wanneer klopt het hartjeWie zwanger is, wil zo snel mogelijk het hartje van de baby zien kloppen. Dit kan middels een echo met zes weken zwanger…
Het inleiden van een bevallingHet inleiden van een bevallingIn sommige gevallen is het nodig om een bevalling op te wekken, in het belang van moeder en kind. Dit wordt ook wel inle…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.