Buikpijn bij de innesteling

Buikpijn bij de innesteling Wanneer de bevruchte eicel in de baarmoeder aankomt, zal deze zich gaan innestelen. Dit is nodig voor de verdere ontwikkeling tot baby. Sommige vrouwen ervaren klachten als buikpijn of bloedverlies tijdens de innesteling. Dit is een normaal verschijnsel en kan weinig kwaad. In sommige gevallen echter betekent het totaal iets anders.

Wat is de innesteling?

Wanneer een eicel bevrucht wordt door een zaadcel, zal de cel zich al snel gaan delen. De eerste celdeling vindt ongeveer 24 tot 48 uur na de bevruchting plaats. De eicel deelt zich in tweeën en de eerste celdeling is een feit. De twee cellen delen zich ook weer ieder, waardoor er vier cellen ontstaan. Deze celdeling gaat in een snel tempo door en zal de rest van het leven aan blijven houden. Een volwassen menselijk lichaam bestaat uit minimaal 10 biljoen cellen, dus het is logisch dat de bevruchte eicel haast moet maken met delen. Iedere cel zal uiteindelijk zijn eigen functie krijgen. Maar met de celdeling alleen is de bevruchte eicel er nog niet. De eicel heeft een goede bodem nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Deze bodem vindt het in de baarmoederwand. Pas wanneer de eicel in de baarmoederwand is ingenesteld, kan het echte ontwikkelen beginnen.

De innesteling is dus het vastzetten van de eicel in de baarmoederwand. Vanuit de eileider heeft de eicel de reis naar de baarmoeder gemaakt. Deze toch duurt gemiddeld drie dagen. Wanneer de eicel uit 64 cellen bestaat, is er aan één zijde een knobbel zichtbaar. Dit is de embryonaalknop. De buitenste laag van deze embryonaalknop is nodig voor het innestelen in de baarmoederwand. De bevruchte eicel blijft nog enige tijd in de baarmoeder drijven alvorens het klaar is om zich in te nestelen.

Bloeding tijdens het innestelen

In de meeste gevallen zal de eicel zich in het bovenste gedeelte van de baarmoeder innestelen. Daar is de doorbloeding optimaal en heeft de eicel voldoende aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Het baarmoederslijmvlies is onder invloed van hormonen dikker geworden en er ontwikkelen zich bloedvaten die straks de baby moeten voorzien van de nodige zuurstof en voedingsstoffen. Na de innesteling zal een gedeelte van het klompje cellen zich ontwikkelen tot placenta, dat in verbinding komt te staan met deze bloedvaten. De placenta is de belangrijke verbinding tussen moeder en kind. Tijdens het innestelen wordt de goed doorbloede baarmoederwand iets beschadigd. Dit kan enkele druppels bloedverlies geven, wat de vrouw opmerkt als roze bloedverlies, helderrood of soms bruin bloedverlies. Dit laatste treedt pas na de innesteling op.

Buikkrampen tijdens de innesteling

Sommige vrouwen kunnen de innesteling duidelijk voelen en beschrijven dit als buikkrampen. Deze buikkrampen zijn te vergelijken met een lichte menstruatie. De buikkramp kan ontstaan door bloedverlies, dat de baarmoeder iets prikkelt. Anderzijds hebben sommige vrouwen een zeer gevoelige baarmoeder die direct reageert op veranderingen. De innesteling wordt dan gevoeld als een stekende pijn. Deze pijn houdt niet langer dan een aantal uren aan. Bij bloedverlies kan de pijn langer aanhouden, omdat het bloed de baarmoeder prikkelt.

Darmkrampen

Een innesteling kan ook verward worden met darmkrampen of andere buikkrampen. Niet iedere vrouw voelt een innesteling even duidelijk. Sommige vrouwen merken er zelfs helemaal niks van en verliezen ook geen bloed. Onder invloed van de hormonen kunnen de darmen anders gaan werken waardoor ze krampen kunnen geven. Ook buikkrampen naar aanleiding van een miskraam kunnen voorkomen. Bij een miskraam is er sprake van bloedverlies en buikkrampen die steeds meer toenemen. Bij twijfel kan een verloskundige geraadpleegd worden. Een zwangerschapstest doen ten tijde va de innesteling heeft vaak nog geen zin. Pas op of na de eerste dag va de verwachte menstruatie is het doen van een zwangerschapstest zinvol. De innesteling vindt enkele dagen voor de verwachte menstruatie plaats.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder in, maar blijft hangen in de eileider, eierstok of komt in de buikholte of de baarmoederhals terecht. Daar blijft de eicel zich delen en groeit. Door de groei kan bijvoorbeeld de eileider uiteindelijk gaan barsten of scheuren met alle gevolgen van dien. Net als bij een gewone innesteling, ontstaat bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ook bloedverlies en pijn in de buik. Alleen verdwijnt deze pijn niet maar wordt heviger of keert later terug in alle hevigheid. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen enkele kans op leven en kan levensbedreigend voor de vrouw zijn. Dit is dan ook de reden dat er altijd ingegrepen wordt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: de innestelingsbloedingZwanger worden: de innestelingsbloedingDe innesteling en de innestelingsbloeding zijn begrippen die wanneer je zwanger worden wilt tijdelijk een belangrijke ro…
De bevruchting, het ontstaan van een zwangerschapEen verre reis naar een nieuwe wereld, de bevruchting en innesteling van een bevruchte eicel van dichtbij bekeken.
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…
Zwangerschap: week 1 t/m 4Zwangerschap: week 1 t/m 4Zwangerschap: overtijd, symtomen, bloedverlies, buikpijn, innesteling, eisprong, celdeling. De eerste vier weken van de…

Kortademig en zwangerKortademig en zwangerTijdens de zwangerschap kan je kortademig worden. Je hebt het gevoel dat je te weinig adem krijgt, moet extra veel of di…
Vruchtbaarheidsonderzoek: X HSG (hysterosalpingogram)Zwanger worden is niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend. Bij ongeveer tien procent van de vrouwen duurt het langer dan…
Bronnen en referenties
  • Zwangerschapspagina.nl
  • Medische Fysiologie, Bernards en Boddeke
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 21-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.