4 weken zwanger: kenmerken of symptomen

4 weken zwanger: kenmerken of symptomen Met 4 weken zwangerschap oftewel in de 5e week kunnen er verschijnselen optreden die duidelijk maken dat er sprake is van een zwangerschap. Toch kunnen sommige vrouwen al eerder merken dat ze zwanger zijn, met ongeveer 3.5 weken. Vaak wordt de innesteling gevoeld en kan er al vroeg misselijkheid en gespannen borsten optreden. Een zwangerschapstest kan soms al enkele dagen voor de verwachte menstruatie (NOD) gedaan worden.

2 weken zwangerschap

Sommige vrouwen herkennen de zwangerschap direct, terwijl andere vrouwen er langer over doen. De zwangerschap begint te tellen vanaf de dag van de eerste menstruatie. Wanneer de eisprong rond de 14e dag plaats vindt, wordt er gesproken van 2 weken zwangerschap. Op dit moment kan je nog geen zwangerschap herkennen, want er heeft nog geen bevruchting plaats gevonden. Wel voelen veel vrouwen de eisprong als een stekende pijn of een krampachtige pijn die twee dagen aan kan blijven houden.

Met 3 weken de zwangerschap herkennen

De bevruchting van de eicel door een zaadcel gebeurt rond de eisprong. Zaadcellen leven tot 3 dagen, dus een eicel kan nog 3 dagen na de eisprong bevrucht worden. Soms wordt er wel beweerd dat zaadcellen tot wel 7 dagen kunnen overleven, maar die kans is klein. Bovendien is dit zaad van slechtere kwaliteit geworden en de kans op een bevruchting neemt dan sterk af. De bevruchting zelf kan niet gevoeld worden. Dit komt omdat ten tijde van de bevruchting nog geen veranderingen van hormonen plaats vinden. Ook nestelt de bevruchte eicel zich nog niet direct in, zelfs niet wanneer de eicel bevrucht zou worden in de baarmoeder zelf. Dit komt omdat de eicel enige tijd nodig heeft om te rijpen voordat het zich kan innestelen.

Een aantal dagen na de bevruchting heeft de eicel zich gedeeld tot een klompje cellen. Wanneer de eicel uit minstens 64 cellen bestaat, heeft zich aan één zijde een uitstulping ontwikkeld. Dit wordt de embryonaalknop genoemd. Deze knop maakt de innesteling in de baarmoederwand mogelijk. Het klompje cellen nestelt zich stevig in de baarmoederwand in, vaak in de bovenste helft van de baarmoeder. Door de helft van alle vrouwen wordt dit innesteling gevoeld als een stekende of krampachtige pijn die doet denken aan een beginnende menstruatie. Ook kan er wat bloed vrijkomen tijdens de innesteling. Dit bloeden kan geen kwaad en wordt veroorzaakt door beschadiging van de sterk doorbloedde baarmoederwand. De innesteling vindt plaats 5 tot 7 dagen na de bevruchting. De vrouw is op dat moment 3 weken zwanger.

4 weken: HCG in het bloed

Vanaf de innesteling wordt begonnen met de aanmaak van HCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon wordt aangemaakt door de placenta, een gedeelte dat vanuit het klompje cellen ontstaat. De placenta verbindt moeder en kind met elkaar en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Een niet ingenestelde eicel heeft nog geen placenta dus kan de aanmaak van HCG vóór de innesteling nog niet gemerkt worden. Zodra het ingenestelde klompje eicellen begint met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG, verdubbelt dit iedere 48 tot 72 uur. Drie dagen na de bevruchting, de vrouw is nu 3.5 weken zwanger, bedraagt het HCG ongeveer 2 tot 35 IU/L. Er kunnen zich nu symptomen voordoen die onder invloed van het HCG veroorzaakt worden. Veel vrouwen merken al vroeg in de zwangerschap op dat de borsten voller worden of pijnlijk zijn. Ook kan er misselijkheid optreden. Het HCG bedraagt met 4 weken zwangerschap 3 - 426 IU/L. Een zwangerschapstest meet de HCG waarde vanaf 25 IU/L. Veel vrouwen kunnen met 4 weken positief testen, soms al eerder wanneer het HCG voldoende is. Om teleurstelling te voorkomen is het beter om te testen vanaf 4 weken zwangerschap. Dit is de dag dat de menstruatie normaal weer zou moeten beginnen. Er is nog een reden waarom beter gewacht kan worden met testen: ruim de helft van alle zwangerschappen eindigt vóór de 4 weken in een miskraam. Veel vrouwen merken niks van die miskraam omdat deze ontstaat wanneer de menstruatie wordt verwacht. De miskraam wordt dan aangezien voor een normale menstruatie. Wie vroeg een zwangerschapstest heeft gedaan, weet dus dat ze zwanger is maar moet er rekening mee houden dat er ruim 50 procent kans is op een miskraam. Vanaf de 4 weken zwangerschap is die kans afgenomen tot 10 procent. Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam nog slechts 1 procent.

5 weken: vaker plassen

De kenmerken van een zwangerschap worden steeds duidelijker naarmate de zwangerschap zich vordert. Met 5 weken merken veel vrouwen dat ze vaker moeten plassen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door de werking van de hormonen. De grote veranderingen binnen het lichaam maken de blaas gevoeliger. Later in de zwangerschap zal de groei van de baarmoeder de blaas wat indrukken, waardoor er vaker geplast moet worden. Met één maand zwangerschap is het voor de meeste vrouwen wel duidelijk dat er sprake is van een zwangerschap. De menstruatie blijft uit, de borsten zijn gevoeliger, er wordt vaker geplast en er is sprake van misselijkheid die vooral in de ochtend het hevigst is. Voor veel vrouwen is een zwangerschapstest slechts een bevestiging voor datgene wat ze al aanvoelden: je bent zwanger!

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwangerschap: week 1 tot en met 4Zwangerschap: week 1 tot en met 4Een spannende tijd breekt aan! je bent ermee bezig om zwanger te worden. De eerste 4 weken van een zwangerschap, merk je…
3 weken zwanger, symptomen of kenmerken3 weken zwanger, symptomen of kenmerken3 weken zwanger: de eerste verschijnselen of kenmerken kunnen zich nu voordoen. Zo kan de innesteling gevoeld worden of…

Ochtendmisselijkheid: oorzaken, behandeling & tipsOchtendmisselijkheid: oorzaken, behandeling & tipsJe 's ochtends bij het opstaan misselijk voelen alleen al bij het zien van het ontbijt of het ruiken van sterke geuren:…
Wat is IUI (intra-uteriene inseminatie)?IUI staat voor Intra-uteriene inseminatie. Bij een IUI wordt het sperma via een slangetje rechtstreeks in de baarmoeder…
Bronnen en referenties
  • Zwangerschapspagina.nl
  • Eigen kennis en ervaring
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.