Zwangerschapsdiabetes: waarden en symptomen

Zwangerschapsdiabetes: waarden en symptomen Bang voor zwangerschapsdiabetes en zwangerschapssuiker? Welke waarden moet u dan in de gaten houden? Tijdens uw zwangerschap kunt u diabetes mellitus (te hoge glucose waarden) ontwikkelen en meestal gebeurt dit in de tweede helft van de zwangerschap, vanaf 24 weken. Als u al eerder zwangerschapssuiker hebt gehad, kan dit al vanaf de twaalfde week gebeuren. Dit betekent een tijdelijke verstoring van uw bloedsuiker en de kans hierop is groot als u al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Het goede nieuws is dat het over gaat na de zwangerschap. Het slechte nieuws dat het bij een volgende zwangerschap weer terug kan keren. Let op de symptomen en signalen.

Heb ik zwangerschapsdiabetes en zwangerschapssuiker?

Een zwangerschap betekent een enorme verandering in uw hormoonhuishouding. De placenta maakt meer hormonen aan dan normaal en die werken de insuline tegen. Normaliter wordt als u zwanger bent ook extra insuline gemaakt, zodat uw bloedsuiker op een goed niveau blijft doordat uw alvleesklier extra insuline gaat produceren. Maar het gaat ook wel eens fout, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft. In dat geval spreken we over zwangerschapsdiabetes. Meer glucose in uw bloed, betekent ook dat de vrucht, het kind, daardoor te veel glucose binnen krijgt. Het kind kan daardoor harder groeien dan normaal, wat allerlei problemen kan geven, zowel bij de bevalling als later voor het kind zelf. Het kind heeft namelijk een verhoogd risico op diabetes type 2. Het is daarom belangrijk dat u de symptomen van suiker herkent en weet of u zwangerschapsdiabetes hebt. Dan kunnen er ten minste door de gynaecoloog of verpleegkundige maatregelen worden getroffen.

Te hoge waarden, te hoge glucose waarden

Als men bij zwangerschapssuiker spreekt over te hoge waarden wordt gedoeld op de glucose waarden. Om dit vast te stellen is een bloedonderzoek nodig en hebt u suiker als:
  • Meer dan 5,3 mmol/liter aan glucose hebt en nuchter bent (niets gegeten of gedronken behalve water of thee).
  • Als u wel iets gebruikt hebt en dus niet lang genoeg nuchter bent, maakt het verschil wanneer u een maaltijd hebt gebruikt. Er is sprake van suiker bij meer dan 7,8 mmol/liter een uur na de maaltijd en 6,7 mmol/liter twee uur na de maaltijd.

Het spreekt voor zich dat er een verschil is tussen zwangerschapssuiker en zwanger worden terwijl u al suiker had. In dat laatste geval kunnen afwijkende waarden gelden waarover de gynaecoloog en diabetesverpleegkundige u nader zullen inlichten. U kunt zwanger zijn met diabetes 1 of diabetes 2. Er zijn dan meer risico's maar onder een goede begeleiding hoeft dit geen onoverkomelijke problemen te geven. Hebt u voor de zwangerschap al diabetes, houdt dan tijdig uw waarden goed in de gaten en ga op tijd op controle. Waarschijnlijk zal een insulinepomp worden aangeraden.

De HbA1c waarden, een hypo of hyper, signalen en waarden

Een hogere HbA1c waarde komt overeen met een hogere waarde aan glucose in het bloed. Normaal is een waarde tussen de 4% en 6% en als u zwangerschapsdiabetes hebt, is minder dan 7% de streefwaarde. Wat uw streefwaarde is, bespreekt u met uw behandelaar. U leert het zelf te meten met de glucosemeter en geeft uw waarde regelmatig door aan uw behandelaar die u zal aangeven of er een extra insulinedosering nodig is. Verder krijgt u adviezen over uw dieet waarbij de inname van koolhydraten extra aandacht vergt. De koolhydraten die u niet direct nodig hebt, kunt u in de meeste gevallen dan ook het beste laten staan. Tegelijkertijd wordt niet aangeraden om tijdens de zwangerschap extra af te vallen omdat dat uw kind schade kan doen. Een uitgebalanceerd dieet helpt u door de zwangerschap. Een hypo hebt u als u een te laag bloedsuiker hebt, een hyper bij een te hoog boedsuiker.

Symptomen zwangerschapsdiabetes: dorst

Behalve in de bloedwaarden uit de diabetes zich vooral ook in het hebben van extra dorst en het vaak moeten plassen. Als de glucosewaarde te hoog is, gaat u zweten en trillen. Dit vraagt eveneens om een goede aanpak, omdat uitdroging en hoofdpijn dan op de loer ligt. Bij het geven van de borstvoeding wordt aangeraden om extra te drinken en voldoende rust te houden. Uw behandelaar zal u hierover verder inlichten.

Conclusie zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes laat zich goed herkennen en meten. Het vraagt om extra maatregelen maar hoeft een succesvole zwangerschap niet in de weg te staan. Ga altijd op tijd op controle zodat uw bij uw zwangerschap ook op dit punt goed kunt worden begeleid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Welke-ziekte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die…
Diabetes: de soorten op een rijtjeDiabetes: de soorten op een rijtjeDiabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte die veel voorkomt en wordt veroorzaakt door t…
De glucosetolerantietest (bloedsuikertest) bij zwangerenDe glucosetolerantietest (bloedsuikertest) bij zwangerenZwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) komt voor bij een op de twintig zwangerschappen. Het is een vorm van suikerz…
Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die slechts tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Diabetes is een ziekte…

Zwangerschapsdepressie, wat is het?Zwangerschapsdepressie, wat is het?Veel vrouwen zullen het zich absoluut niet voor kunnen stellen, want een zwangerschap is voor de meeste vrouwen een fees…
Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging? Hoe herkent u de kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging, toxicose, hoge bloeddruk en pre…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Diabetesfonds
Welke-ziekte (10 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.