Abortus: hoe werkt het

Abortus: hoe werkt het Abortus gebeurt wanneer een ongeboren baby’s leven wordt beëindigd. Ongeveer 200 miljoen vrouwen raken elk jaar zwanger. Gedurende dezelfde periode worden er over de hele wereld ongeveer 44 miljoen abortussen uitgevoerd. Gelukkig is het abortuscijfer gedaald omdat meer mensen, vooral in ontwikkelingslanden, betere seksuele voorlichting krijgen. Betere gezinsplanning leidt ook tot minder abortussen.

Geschiedenis van abortus

Abortussen wordt al voor duizenden jaren uitgevoerd. De oude Romeinen en Grieken waren niet erg bezorgd over het leven van de ongeboren baby. In het Oude Testament moesten de vrouwen zelfs een boete betalen als ze een miskraam hadden. De abortuswetgeving is in de afgelopen eeuwen in het grootste deel van de westerse wereld veranderd.

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Verschillende soorten abortus

Spontane abortussen gebeuren op een natuurlijke wijze. Artsen noemen dit een miskraam. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, bijvoorbeeld vanwege een ziekte die een zwangere vrouw zou kunnen krijgen of een verschrikkelijke gebeurtenis haar kan overkomen.

Op een niet-natuurlijke manier wordt de foetus uit de buik van de zwangere vrouw gehaald om zodoende verdere zwangerschap te voorkomen.

Verschillende methodes om abortus uit te voeren

In de meeste gevallen zullen artsen abortussen uitvoeren door middel van een operatie. In een veel voorkomende methode wordt de ongeboren baby met een buis uit de buik van de moeder gezogen. Een abortus kan ook worden uitgevoerd met bepaalde medicijnen. Dit geneesmiddel, dat werd ontwikkeld in Frankrijk stopt het natuurlijk hormoon met het voorbereiden van de verdere zwangerschap. In sommige gevallen artsen gebruiken andere methoden en middelen om een zwangerschap te beëindigen.

Bron: Jmjvicente, RgbstockBron: Jmjvicente, Rgbstock
In de meeste landen abortussen worden uitgevoerd binnen de eerste drie maanden van de zwangerschap. Abortussen die worden uitgevoerd in een later stadium zijn risicovoller en kunnen de gezondheid van de zwangere vrouw in gevaar brengen.
Onveilige abortussen worden uitgevoerd in landen waar ze verboden zijn of uitgevoerd door ongeschoolde artsen of medisch assistenten die niet beschikken over de juiste medische training.

Discussies over abortus

Abortus is een probleem dat al eeuwen wordt besproken . Artsen , theologen , filosofen en politici zijn het oneens over twee kwesties : Moet een moeder worden toegestaan om een abortus te hebben en zou een ongeboren kind worden beschermd?
In de loop van de 20e eeuw zijn er twee groepen gevormd. Degenen die voorstander zijn van het toestaan van abortus zijn en diegene die juist fel tegenstanders zijn van abortus.

Bron: Jeinny, RgbstockBron: Jeinny, Rgbstock

Argumenten tegen abortus

 • Menselijke embryo's moeten dezelfde rechten hebben als gewone mensen
 • Het doden van ongeboren leven is moord
 • Een kind is een geschenk van God
 • Abortus heeft geen respect voor het menselijk leven
 • Vrouwen die een abortus ondergaan, kunnen ernstige psychische problemen later in het leven hebben

Argumenten voor abortus

 • Abortus moet worden toegestaan als het leven van een vrouw in gevaar is
 • Sommigen zeggen dat abortus moet worden toegestaan als er een kind wordt verwacht dat een mentale deficiëntie of geestelijk ziek gaat worden
 • Veel artsen en psychologen denken dat abortus moet worden toegestaan als een vrouw verkracht is
 • Iedereen moet controle hebben over hun eigen lichaam te hebben
 • Sommige jonge moeders in armoede leven en te jong zijn om een kind te krijgen

Bron: Xymonau, RgbstockBron: Xymonau, Rgbstock

Abortus in landen over de hele wereld

Hoewel de meeste landen een vorm van gelegaliseerde abortus hebben, die het mogelijk maakt voor een vrouw om haar zwangerschap te beëindigen binnen de eerste drie maanden, zijn er andere landen die abortus volledig verbieden. Waaronder bijvoorbeeld Malta, Chili, El Salvador en Nicaragua.

In Ierland is abortus illegaal, behalve in situaties waarin het leven van een moeder in gevaar is. Als gevolg hiervan, reizen duizenden Ierse vrouwen naar Britse klinieken en ziekenhuizen om een abortus te laten uitvoeren.

Overbevolking in Azië heeft geleid tot het legaliseren van abortus. Sommige landen bieden het zelfs gratis aan. In China heeft de overheid al voor drie decennia een één-kind-beleid, gezondheidsautoriteiten moedigen vrouwen aan om een abortus te laten uitvoeren als ze voor de tweede keer zwanger zijn. Abortus wordt vaker uitgevoerd als de foetus vrouwelijk blijkt te zijn.
In 1973 bereikte de Verenigde Staten een mijlpaal. Door de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof werd abortus legaal in alle Amerikaanse staten.

Abortus en religie

De Rooms Katholieke Kerk heeft het strengste standpunt over abortus. Het is er op tegen als het leven van een ongeboren kind eindigt op wat voor manier ook. Zij stellen dat het menselijk leven vanaf begin moeten worden gerespecteerd.

De Islam beschouwt abortus als verkeerd, maar laat het toch uitvoeren bij de vrouw als het om medische redenen gaat.

Boeddhisten denken dat het leven niet moet worden vernietigd en doen niet aan abortus. Echter, is modern boeddhisme zeer verdeeld over deze kwestie.

Na een abortus

Veel vrouwen gaan om met ernstige problemen na een abortus. Ze hebben last van negatieve gevoelens, depressie en hebben vaak nachtmerries. Ze ondergaan vaak een reeks van gemengde emoties. In sommige gevallen kunnen ze nooit meer zwanger worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…
Abortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isAbortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isHet innemen van een abortuspil is een methode voor zwangerschapsafbreking die mogelijk is tot men maximaal drie weken ov…

Tips voor betere en gezondere spermaEen baby maken, het lijkt zo’n leuk en makkelijk klusje. Maar als een zwangerschap steeds uitblijft, liggen de zaken ine…
Last van zwak zaad?Last van zwak zaad?Er wordt relatief weinig over gesproken, maar je wilt zwanger worden en als het niet snel genoeg lukt, spreekt je een ar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Graphic-girl, Rgbstock
 • www.abortus.nl
 • www.gezondheidsnet.nl
 • Afbeelding bron 1: Mzacha, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Jmjvicente, Rgbstock
 • Afbeelding bron 3: Jeinny, Rgbstock
 • Afbeelding bron 4: Xymonau, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.