Snoep tijdens de zwangerschap: wat kan wel/niet
Tijdens je zwangerschap denk je bewust over je voeding na. Maar betekent dit ook dat je helemaal niets lekker mag? Moet je alle gebakjes en taart op verjaardagen langs je heen laten gaan? Welnee! Maar het is wel verstandig uit te kijken met suikers. Waarom? Omdat je zwangerschapsdiabetes kan ontwikkelen, een grote baby kan krijgen en/of een schimmelinfectie.
Normaal
Voor de meeste zwangere vrouwen levert het geen problemen op als men even met de hand de snoeppot op het werk in duikt of de snoepla van de kinderen even geplunderd wordt door mams-lief. Het eten van een chocolaatje of snoepje zorgt er natuurlijk voor dat je bloedsuiker niveau stijgt, maar dit daalt weer tot een normaal niveau als de insuline de glucose oppikt en het af voert naar je lichaamscellen. Een lekkere lange wandeling maken na een flinke snaaibeurt is dan ook een goede strategie, want het verbetert de bloed glucose niveaus. Je kan een stijging waarnemen in het aantal bewegingen van je baby in je buik die reageert op de stijging van suiker. Als je een van 3-5% van de zwangere vrouwen bent die zwangerschapsdiabetes (GDM) ontwikkelt, dan zou je snoep in het geheel moeten mijden.
Smaakvoorkeur
Onderzoek laat zien dat smaakvoorkeur ontwikkeld wordt terwijl je baby zich ontwikkelt in je buik. Als je dus een hoop zoetigheid eet tijdens je zwangerschap, dan zal je kind ook een voorkeur voor zoet voedsel ontwikkelen. Om dit effect tegen te gaan, moet je ervoor zorgen dan je ook genoeg andere voeding en smaken binnen krijgt (bijvoorbeeld bloemkool en spuitjes).
Chocolade
Cafeïne
Alhoewel chocolade cafeïne bevat, is er geen bewijs dat een gemiddelde inname van chocolade schadelijk zou kunnen zijn. In een reep zit ongeveer 10mg cafeïne. Maar de hoeveelheid kan al gauw oplopen als je ook chocolademelk en andere cafeïne houdende producten (zoals koffie) drinkt. Ga je over een bepaalde inname heen (lees
hier verder), dan kan het wel schadelijk zijn. Er is ook bewijs dat chocolade invloed heeft op de neurotransmitters in je hersenen, ze geven je het gevoel van je goed voelen. Patiënten met de diagnose suiker / diabetes, zouden chocolade en andere zoetigheden moeten mijden.
Calorieën
Een tweede reden om je niet te overeten aan chocolade is dat je er vol van gaat zitten, waardoor je minder gezonde voeding binnen krijgt. Je eet hierdoor meer calorieën, waardoor je gewicht meer toeneemt dan nodig.
Toetjes en taartjes met kaas en/of eieren
Rauwe melk
Of je een toetje of taartje mag eten met kaas erin, hangt af van de kaas die gebruikt is. Als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk, dan is het prima. Maar sommige kazen zijn gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk en dan is het niet veilig. Rauwe melk is namelijk niet veilig om te eten of drinken tijdens de zwangerschap.
In Nederland zijn de meeste kazen die verkocht worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en hierdoor ook veilig om te eten. Maar bij de kaasboer of soms ook in de supermarkt bij de verse kazen, kan een kaas liggen van rauwe melk, check dus altijd eerst het label.
Zachte kazen die waarschijnlijk met rauwe melk gemaakt zijn, zijn: feta, brie, camembert en blauwe ader kaas (roquefort en gorgonzola). Rauwe melk en voedingsmiddelen die ervan gemaakt zijn, kunnen ziekte veroorzakende organismen met zich mee dragen, waaronder het bacterie listeria. Er worden niet veel mensen besmet met deze bacterie, maar zwangere vrouwen zijn extra vatbaar. De bacterie kan bij een zwangere vrouw veel schade aanrichten en kan voor de baby zelfs de dood tot gevolg hebben.
Rauwe eieren
Lekkere toetjes zoals tiramisu, bavarois en mousse bevatten rauwe eieren en kan men dus tijdens de zwangerschap ook beter overslaan. Tenzij het bewerkt is, de meeste kant en klare producten in de supermarkt zijn bewerkt. Hierbij is het ei verhit geweest boven een bepaalde temperatuur, waardoor het geen kwaad meer kan. Bij tiramisu geldt echter ook nog dat er drank in zit, waar men nog wel mee uit moet kijken.
Zwangerschapssuiker
Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkeld. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn. Maar als je het eenmaal hebt gehad, dan loop je meer risico om het weer te ontwikkelen bij een eventuele volgende zwangerschap of later in het leven.
Ontwikkeling van diabetes
Suiker of diabetes ontwikkelt zich als het lichaam niet alle insuline die nodig is voor de zwangerschap kan maken en gebruiken. Tijdens de spijsvertering wordt het meeste voedsel afgebroken tot een soort suiker, genaamd glucose. Met de hulp van insuline zorgt glucose voor de energie in de lichaamscellen. Tijdens de zwangerschap maken de hormonen het moeilijker om insuline te gebruiken, dus moet er meer door het lichaam worden geproduceerd. Als de alvleesklier de vraag om insuline niet kan bijbenen en de bloed glucose waardes te hoog worden, dan resulteert dat in suiker of te wel diabetes.
Grote baby
Onderzoek bevestigt dat te veel suiker niet alleen diabetes kan veroorzaken, maar ook grote baby's (macrosomia). Waardoor de kans op een keizersnee groter wordt. Een grote baby zorgt voor problemen bij de bevalling beginnend bij de schoudertjes.
Schimmels
Nog een reden om niet te veel snoep te eten tijdens je zwangerschap: suiker kan je vatbaarder maken voor een vervelende schimmelinfectie. Een schimmelinfectie vindt plaats als de schimmels, die zich in je vagina streek begeven, vermenigvuldigen en de andere micro-organismen gaan overheersen. De jeukende schimmelinfecties men vaker voor tijdens de zwangerschap omdat vaginale afscheiding zoeter is. En zo dus de ideale voedingsbodem is voor schimmels om zich te vermenigvuldigen.
Suikers in voeding
De meeste mensen denken dat ze niet zoveel suiker in hun voedsel hebben, maar er wordt meer suiker toegevoegd aan voedingsmiddelen dan men denkt en beseft. Iemand die 2200 calorieën op een dag eet, zou niet meer dan 12 theelepels aan toegevoegde suikers moeten eten. Maar gemiddeld eet en drinkt een Amerikaan als zo'n 32 theelepels. Wij zullen er ook genoeg drinken/eten, want in een blikje frisdrank zitten al zo'n tien theelepels suiker.
Tips tegen suiker
- Fruit: fruit is een gezond alternatief. Heft heeft vezels en vitamines, tezamen met natuurliefhebbers suikers.
- Water: drink veel water. Als je denkt te hunkeren naar zoetigheid, dat kan je lichaam je eigenlijk vertellen dat je dorst hebt.
- Mengen: meng een beetje (koolzuurhoudend) water met vruchtensap in plaats van frisdrank of pure vruchtensap.
- Appelmoes: gebruik natuurlijke appelmoes als zoetmaker in plaats van suiker.
- Beleg: gebruik natuurlijke soorten fruit beleg, zonder suiker toevoegingen en conserveringsmiddelen.
- Gemak: minder het gebruik van voorverpakte maaltijden en ingeblikte voeding en controleer de labels voor toegevoegde suikers.
- Porties: eet kleine porties als je toch een keer iets lekker zoets eet.
- Bescherming van jezelf: zet een overdosis van snoep (bijvoorbeeld na Halloween of Sint Maarten) in de vriezer. Uit het oog, uit het hart. Je kunt er dan nog wel van genieten, alleen niet zo snel en impulsief als voorheen. Als je je handen er toch niet vanaf kan houden, neem het dan mee naar je werk (voor in de snoeppot) of geef ongeopende zakken snoep aan de voedselbank.
Lees verder