Dranken tijdens de zwangerschap; wat kan wel/niet

Dranken tijdens de zwangerschap; wat kan wel/niet Tijdens je zwangerschap veranderen er een aantal regels als het gaat om eten en drinken. Waar je eerst nog alle vis en vlees mocht eten, moet je nu gaan oppassen. Hetzelfde geldt voor een aantal dranken. Over het algemeen kan gezegd worden dat alles met mate geconsumeerd kan worden. Maar het is goed aantal effecten van bepaalde dranken te weten om hier rekening mee te houden. Sommige effecten zijn negatief, maar er zijn ook dranken die je kunnen helpen met zwangerschapskwaaltjes,

Voor de koffiedrinkers

Een kopje koffie kan geen kwaad, dus voel je vrij om de dag lekker te starten met een kop koffie. Maar om aan de veilige kant te blijven is aan te raden het bij een kopje koffie per dag te houden. Want in een kopje koffie zit al gauw 100mg cafeïne.

Onderzoek

Uitgebreid onderzoek heeft plaatsgevonden bij vrouwen in hun eerste trimester. Die studie vond geen effecten bij de foetus, wanneer die moeder tot drie koppen koffie per dag dronk. Er zijn maar weinig vrouwen die meer dan drie koppen drinken.
Een recentere studie vond een verhoogd risico op een miskraam wanneer een zwangere vrouw meer dan 200mg cafeïne per dag dronk.
Onderzoek bij dieren laat zien dat wanneer zwangere koeien drie of meer kopjes koffie kregen, hun kalveren kleiner werden geboren. Ook bleek de cafeïne de bloed doorstroom naar de placenta te verminderen. Dit is een groot nadeel aangezien de baby/ het kalf op deze manier niet zoveel zuurstof en andere voedingsstoffen binnen krijgt, in vergelijking tot andere baby's/kalveren.
Een nieuwe studie in San Francisco onder 1000 vrouwen in hun eerste trimester laat een verdubbeling van miskramen zien bij een cafeïne gebruik van 200mg per dag. Dat is dezelfde hoeveelheid als dat er in twee kopjes koffie zit of vijf blikjes fris met cafeïne (denk aan bijvoorbeeld cola). Vrouwen die 200mg cafeïne per dag dronken hadden 25% een miskraam, bij vrouwen die 100mg dronken was dit 15% en bij vrouwen die helemaal geen cafeïne dronken is dit percentage 12.

Aanbevelingen

Het wordt dan ook aangeraden decafé producten als alternatief te gebruiken. Maar als je echt behoefte aan cafeïne hebt, neem dan niet meer dan een kopje. Of bijvoorbeeld 1 blikje cola. En waag je sowieso niet aan energie drankjes, zoals Red Bull of Monster. Daar zit al te veel cafeïne in.

Voor de theeleuten

Als alternatief op een kop koffie, kun je een kopje thee nemen.

Kruidenthee

Het kan verstandig zijn om kruiden in het eerste trimester te vermijden, in deze periode is de foetus het meest kwetsbare. In het algemeen zijn de kruiden in thees zo verdund, dat het geen kwaad kan.

Vermijden

Desondanks is het verstandig theesoorten te vermijden die ingrediënten bevatten die bekend staan om hun farmaceutische werking, zoals kava, ginseng of Sint Janskruid. Ook theesoorten die menstruatie stimuleren of baarmoeder samentrekkingen, zoals zwart of blauw zilverkruid.

Wel lekker en sowieso veilig

Frambozen blaadjes thee is de basis van de meeste zwangerschap theeën en het is volledig veilig. Er wordt van gedacht dat het de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de bevalling stimuleert (dit is echter niet wetenschappelijk bewezen).
Kruiden die normaal geadviseerd worden tijdens de zwangerschap zijn: brandnetel blad als een voedende thee, citroengras als een milde relax en anti-herpes thee, kamille als een milde kalmerende thee en als hulp bij de spijsvertering, pepermunt thee bij winderigheid of krampen in de maagregio en verse gember thee om het gevoel van misselijkheid te verlichten. Verse gember vind je meestal bij de groente afdeling in de supermarkt. Thee van gedroogde gember is niet aan te raden, volgens het traditionele Chinese medicijngebruik.

Frisdrank

Gewone frisdrank levert calorieën zonder andere voedingsstoffen en tijdens je zwangerschap wil je iedere calorie laten tellen. Zorg ervoor dat frisdrank geen substitutie wordt voor voedzame voeding en dranken.

Met cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof die ervoor zorgt dat de bloedstroom vertraagd en de aderen kan vernauwen. Houd in het achterhoofd dat het aanbevolen limiet bij cafeïne 200mg per dag is. Een frisdrank bevat gewoonlijk zo'n 35-55mg cafeïne. Het is dus verstandig jezelf een limiet te stellen en rekening te houden met het feit dat in andere dranken ook cafeïne zit, zoals koffie, thee en energie drankjes (vermijd deze in zijn algeheel!).

Light frisdrank

Light frisdrank kan ook gewoon gedronken worden, zoals je maar de hoeveelheden cafeïne in de gaten houdt.
De niet voedzame zoetstoffen die gebruikt worden in deze dranken worden veilig geacht, vooral als je er niet te veel van drinkt. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen die je op de achterkant van de verpakking kunt terugvinden.
Aspartaam (E951): lijkt oké bij gemiddeld inname (de hoeveheid die gevonden wordt in een à twee glaasjes frisdrank per dag)
Sacharine (E954): hiervan is bevonden dat het geboorteafwijkingen bij laboratorium ratten veroorzaakt wanneer er zeer veel van gegeten werd, maar hetzelfde geldt voor bovenstaande zoetstof. De veiligheid van kleine hoeveelheden is moeilijk te bewijzen.
Sucralose (Splenda): dit is een relatief nieuwe zoetstof, een aangepaste vorm van gewone suiker, het lijkt veilig. Maar omdat het nog niet uitgebreid getest is, kan het het beste met mate gebruikt worden.

Als je van deze drankjes houdt, kun je jezelf een à twee blikjes gunnen. Maar zorg ook dat je water, melk en verse vruchtensap drinkt voor hydratatie en voor de voedzame stoffen.

Dieet shakes?

Deze shakes zijn heiligdom te drinken, maar niet als ze ingezet worden om te diëten! De makkelijk klaar te maken shakes kunnen gebruikt worden voor een eens-in-de-zoveel-tijd maaltijd voor onderweg, maar eet ze niet elke dag. De shakes zijn meestal een drankje met melksmaak en toegevoegde vitamines en vezels. Je kan ook je eigen shakes maken als je meer inzicht en controle wilt over je voedingsstoffen. Over het algemeen is het niet verstandig om te lijnen of diëten tijdens je zwangerschap. De foetus heeft namelijk voldoende calorieën en voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkeling. Een gebalanceerde voeding zal zorgen voor een gewichtstoename van 13-15 kilo.
De supplementen die te vinden zijn in vele dieet shakes vormen een ander veiligheidsrisico. Bijvoorbeeld vitamine A, bovenop de vitamines die zwangeren slikken, kan zorgen voor een teveel aan vitamine A gedurende de zwangerschap.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en drinkenAfvallen en drinkenAfvallen is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Er is veel waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbee…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Cafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne is een witte, iets bittere alkaloïde. De stof werd ook wel theïne genoemd. Tegenwoordig wordt alleen nog gesprok…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

PCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapPCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapHet PCO-Syndroom komt vrij vaak voor. Naar schatting komt het voor bij tien tot vijftien procent van alle vrouwen. Dat i…
Voeding en Vergiftiging tijdens zwangerschapWat is wel verstandig om te eten tijdens de zwangerschap en wat niet? Dit is een vraag die bij veel zwangere vrouwen bov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.babycentre.com
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.