Progesteron kan een vroege miskraam voorkomen

Progesteron kan een vroege miskraam voorkomen Een miskraam is natuurlijk het ergste wat een zwangere vrouw kan overkomen. Wie al meer dan eens in een vroeg stadium van de zwangerschap een miskraam heeft gehad gaat zich wellicht afvragen of er niet iets mis is. Mogelijk is dit het geval en kan het hormoon progesteron bloedingen en uiteindelijk een miskraam in de eerste maanden voorkomen. Echter nog niet alle artsen schrijven het middel zo vlug voor en vaak moet je er als patiënt expliciet naar vragen.

Progesteron en voorkomen miskraam


Wat is progesteron?

Progesteron is een geslachtshormoon dat door de eierstok wordt geproduceerd in de tweede fase (luteale fase) van de menstruatiecyclus. Tijdens een zwangerschap wordt het hormoon in nog veel grotere hoeveelheden aangemaakt door de placenta. Het wordt ook wel corpus-luteumhormoon genoemd.

Progesteron is belangrijk bij een zwangerschap. De functie ervan is namelijk hoofdzakelijk om het baarmoederslijmvlies dikker te laten worden en zo voor te bereiden op de innesteling van een bevruchte eicel. Het vermindert bovendien de prikkeling van de spieren die de baarmoeder omringen, om zodoende een afstotingsreactie tegen het embryo te onderdrukken. Nestelt zich er geen eicel in dan slinkt het slijmvlies weer er vindt de menstruale bloeding plaats. Nestelt zich wel een eicel in dan wordt het stimuleren van progesteron verder overgenomen door het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG). In een volgend stadium wordt de productie ervan overgenomen door de placenta.

Progesteron en het voorkomen van een miskraam

Wanneer er tijdens de eerste 16 a 20 weken van een zwangerschap sprake is van een spontane afbreking dan wordt gesproken van een miskraam. Circa 25% van de vrouwen krijgt tenminste één keer in haar leven bewust met een miskraam te maken. Geschat wordt dat het feitelijke aantal miskramen nog veel hoger ligt, maar nooit wordt opgemerkt. In een zeer vroeg stadium kan deze wellicht verward worden met een normale menstruatie.

Een miskraam kan zich op verschillende manieren openbaren. In sommige gevallen overlijdt de vrucht in de baarmoeder zonder dat de moeder zich hiervan bewust is en wordt dit feit ontdekt tijdens een echo. In andere gevallen gaat het gepaard met een lichte tot heftige bloeding en is direct duidelijk wat zich heeft afgespeeld. Voor vrouwen waarbij dit laatste scenario al meermaals is opgetreden kan het een uitkomst zijn om gedurende die eerste weken progesteron op recept te gebruiken om het eigen tekort hieraan aan te vullen. Onderzoek heeft de effectiviteit hiervan bij vrouwen met een korte cervix al aangetoond.

Het gebruik van progesteron kan bijwerkingen hebben. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Daarnaast kunnen vrouwen ook te maken krijgen met onder andere maagdarmklachten, pijnlijke of gespannen borsten, vasthouden van vocht en hoofdpijn.

Het verhaal van Julie Cook
In juli 2014 deed de Britse Julie Cook haar verhaal in The Daily Mail. Als jonge vrouw had zij al meermaals een miskraam gekregen, allen in de eerste vijf tot negen weken. Toen zij een volgende keer zwanger was leek het na vijf weken opnieuw mis te gaan. Ze begon hevig te bloeden er had hetzelfde gevoel als de vorige keren. Ze stuurde haar man naar het ziekenhuis om iets te halen dat haar baby zou kunnen redden. Haar man kwam terug met progesteron. Julie's redding was dat ze op dat moment niet in Engeland woonde, waar progesteron maar zelden wordt voorgeschreven, maar in Italië. De eerste 12 weken van de zwangerschap heeft Julie dagelijks progesteron gebruikt om het baarmoederslijmvlies te helpen dikker te worden. En dit had succes. Na 38 weken werd haar eerste kindje op natuurlijke wijze geboren. Bij een tweede zwangerschap pakte ze het wederom op deze manier aan en ook dit maal had de aanpak succes.

In andere landen veel normaler

In landen als Italië en Frankrijk is progesteron een veel gebruikt medicijn onder vrouwen met een verhoogd risico op een miskraam. Omdat men in Nederland nog niet voldoende overtuigd is van de werking van progesteron wordt het hier nog niet zo veel voorgeschreven. In Nederland is progesteron verkrijgbaar onder de namen Utrogestan en Lutinus. Andere medicijnen met progestron als werkzaam bestanddeel zijn Prometrium, Endometrine en Crinone. Het wordt ook wel voorgeschreven voor andere klachten zoals stoornissen tijdens de menstruatiecyclus en overgangsklachten.

Extra vitaminen en mineralen

Tijdens een zwangerschap verandert er van alles in het lichaam van de vrouw en daardoor verandert ook de behoefte aan vitaminen en mineralen. Of je nu een verhoogde kans hebt op een miskraam of niet, het is altijd belangrijk om je lichaam in optimale conditie te houden. Dit doe je onder meer door het op peil houden van je inname van onder meer foliumzuur, omega-3-vetzuren, ijzer, magnesium en tocoferolen. Van diverse merken zijn vitaminenpreparaten speciaal voor zwangere vrouwen verkrijgbaar, waaronder Davitamon, Aov, Orthica, New Care, Minami en Biovitaal.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verloop van een miskraamVerloop van een miskraamGeen prettige gedachte, maar soms niet te voorkomen: een miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken voor een miskraam zi…
Een miskraam voorkomen, kan dat?Een miskraam voorkomen, kan dat?Zwanger worden is helaas lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst een op de zes paren wordt geconfronteerd m…
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…

Abortus bij jongerenAbortus bij jongerenAls je nog jong bent en je ontdekt dat je ongepland zwanger bent geraakt, staat je wereld op zijn kop. Misschien durf je…
Cadeautips voor je kraamhulpHeb jij het ook zo goed getroffen met je kraamhulp? Goed verzorgd en verwend? Past ze goed in je gezin en klikt het tuss…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • The Daily Mail - http://www.dailymail.co.uk/health/article-2692055/Can-taking-simple-hormone-prevent-heartache-miscarriage.html
  • Promise Trial - http://www.medscinet.net/promise/default.aspx
  • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.