Baarmoedertransplantatie voor vrouwen zonder baarmoeder

Baarmoedertransplantatie voor vrouwen zonder baarmoeder Ooit betekende het moeten ondergaan van een hysterectomie of geboren worden zonder baarmoeder dat de kans op het krijgen van een kind voorgoed verkeken was. Tegenwoordig is dit echter al lang niet meer het geval. Zo werd in september 2014 in Zweden voor het eerst een kind geboren uit een getransplanteerde baarmoeder. De moeder van het kind had een baarmoedertransplantatie gekregen omdat zij zelf geboren was zonder uterus.

Geboren zonder baarmoeder

Bij een foetus ontstaan de baarmoeder en vagina in de zesde tot achtste week van de zwangerschap uit de buizen van Müller. In zeldzame gevallen worden vrouwen door een verstoring in dit proces echter geboren zonder baarmoeder. Dit komt bijvoorbeeld voor bij patiënten met het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster of MRK. Zij ontwikkelen goed functionerende eierstokken maar hebben geen baarmoeder of vagina. Daardoor gaan zij in de pubertijd ook niet menstrueren. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld twintig kinderen geboren met dit syndroom.

Er bestaan daarnaast ook nog andere oorzaken van ontwikkelingsstoornissen die kunnen leiden tot het niet, niet volledig of abnormaal ontwikkelen van een baarmoeder. Zo kan medicijngebruik van de moeder tijdens de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van organen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het inmiddels in onbruik geraakte middel Di-ethylstilbestrol (DES), dat in het derde kwart van de vorige eeuw veelvuldig werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen ter voorkoming van miskramen.

Baarmoedertransplantatie

Voor vrouwen die geboren zijn zonder baarmoeder of bij wie een misvormde baarmoeder verwijderd heeft moeten worden zou een baarmoedertransplantatie in de toekomst mogelijk uitkomst kunnen bieden. In dat geval wordt een donorbaarmoeder van een levende of overleden donor in de buik van de vrouw getransplanteerd. Voor de bevruchting worden de eicellen van de vrouw zelf gebruikt waardoor het kind biologisch gezien echt van haar is. Het is hiervoor dus wel noodzakelijk dat de vrouw goed functionerende eierstokken heeft.

De eerste baarmoedertransplantatie vond in 2000 plaats in Saudi-Arabië, een land dat voorop loopt in de wereld van het vruchtbaarheidsonderzoek. De betreffende transplantatie leidde echter niet tot succes omdat het orgaan door het lichaam van de vrouw werd afgestoten.

Succes in Zweden

In Zweden is in 2014 voor het eerst een gezonde baby ter wereld gekomen uit een getransplanteerde baarmoeder. Het ging om een 36-jarige vrouw die was geboren zonder baarmoeder. De donorbaarmoeder was afkomstig van een 61-jarige vrouw. Voor de geboorte was een keizersnede nodig. Omdat de vrouw verder een normale zwangerschap doormaakte maakte zij wel de gebruikelijke zwangerschapshormonen aan en kan zij ook gewoon borstvoeding geven. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om te proberen voor een tweede keer zwanger te worden. Waarschijnlijk moet de baarmoeder daarna wel uit het lichaam verwijderd worden. Net zoals met andere getransplanteerde organen is de houdbaarheid ervan namelijk beperkt. De Zweedse gynaecoloog die betrokken was bij de baanbrekende zwangerschap maakte bekend dat op het moment van de geboorte van de eerste baby nog zes Zweedse vrouwen een vergelijkbare zwangerschap doormaakten.

In Groot-Brittannië liep in 2015 een vergelijkbaar project. De liefdadigheidsinstelling Womb Transplant UK heeft daar geld bij elkaar gezameld om vijf vrouwen een baarmoedertransplantatie te laten ondergaan. De organen zijn in het betreffende geval afkomstig van overleden donoren. Per transplantatie bedroegen de totale kosten zo'n € 150.000 euro.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweehoornige baarmoeder en zwangerschapTweehoornige baarmoeder en zwangerschapEen tweehoornige baarmoeder is een aandoening waarbij de baarmoeder niet normaal is gevormd maar uiteenloopt in twee 'ho…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Buitenbaarmoederlijke ZwangerschapBuitenbaarmoederlijke ZwangerschapVolgens de zwangerschaptest bent u zwanger, echter heeft de bevruchte eicel zich ergens anders vastgezet dan in de baarm…

Een (te) vroege eisprong of ovulatieEen (te) vroege eisprong of ovulatieGemiddeld duurt de vrouwelijke cyclus zo'n 28 dagen. Dit zou inhouden dat de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, rond da…
Betrouwbaarheid zwangerschapstestOndanks de claims van producenten van zwangerschapstesten, benadert de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest lang ni…
Bronnen en referenties
  • Daily Mail (4 oktober 2014)
  • MedlinePlus - http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001497.htm
  • Wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Mayer-Rokitansky-K%C3%BCster
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.