Gevaren van honing voor baby's
Dat honing gevaarlijk kan zijn voor baby's is inmiddels bekend. Doordat het maagdarmstelsel bij baby's nog niet goed is ontwikkeld kan het zuigelingenbotulisme veroorzaken. Botulisme is erg gevaarlijk en kan een dodelijke afloop hebben. Dit geldt echter alleen voor baby's van 0 tot 12 maanden. Voor zwangere vrouwen en ongeboren baby's is honing echter ongevaarlijk.
Honing
Honing wordt gemaakt door honingbijen die nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. Bijen zuigen vloeibare nectar op uit bloemen en andere plantendelen. De nectar komt in de in honingmaag waar enzymen uit het speeksel en enzymen afkomstig van de planten, de meervoudige suikers omzetten tot verteerbare enkelvoudige suikers. Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. Honing bestaat voornamelijk uit suiker, maar bevat ook Vitamine C, Vitamine B2, Vitamine B6, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium, Koper en Zink.
Bacteriën in honing
In het speeksel van de bijen zitten verschillende enzymen die inwerken op de nectarsuikers. Daarnaast wordt er glucoseoxidase toegevoegd wat er voor zorgt dar er uit de suikers van de honing waterstofperoxide en gluconzuur ontstaat. Dit zorgt voor een desinfecterend effect, waardoor bacteriën minder kans krijgen om in de honing te groeien. Doordat de honing tijdens het proces ingedroogd wordt, bevat honing zeer weinig water. Ook dit maakt het voor bacteriën moeilijk om te kunnen groeien. Wel is het mogelijk dat er in honing sporen van bacteriën aanwezig zijn, zoals de gevaarlijk Clostridium botulinum sporen.
Kenmerken van Clostridium botulinum
Clostridium botulinum is een bacterie die overal in de natuur voorkomt. Deze bacterie kan sporen vormen, dit zijn cellen die zich in een goed milieu kunnen ontwikkelen tot bacteriën. Zolang ze zich niet ontwikkeld hebben, zijn de sporen van Clostridium botulinum ongevaarlijk omdat deze niet actief zijn.
Botulinum cook
Doordat ze inactief zijn en een soort schild bevatten, kunnen ze bijna overal overleven. Ook bij verhitting gaan ze moeilijk dood. Hiervoor is een "Botulinum cook" nodig, een verhitting van 121 graden bij minimaal 3 minuten. De sporen kunnen zich alleen ontwikkelen tot een bacterie in een zuurstofloos milieu, bij warme temperaturen, niet teveel zuur en voldoende vocht. Als dit het geval is kan de Clostridium botulinum bacterie de gifstof botuline aanmaken die een ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Ziekteverschijnselen
Botulinum is bij hele kleine hoeveelheden al giftig. Ziekteverschijnselen zijn onder andere verlamming, slecht zicht, slecht slikken en praten en verlamming van bijvoorbeeld de hartspier waardoor de dood volgt.
Honing bij baby's
In honing kunnen de sporen van Clostridium botulinum niet uitgroeien. Sporen van Clostridium botulinum kunnen normaal gesproken geen kwaad, maar kunnen wel gevaarlijk zijn voor baby’s tot 1 jaar. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Hierdoor bestaat er een heel kleine kans dat de sporen zich kunnen ontwikkelen in de darmen tot bacteriën. Deze bacteriën kunnen botuline aanmaken en zo krijgt de baby zuigelingenbotulisme.
Symptomen
Symptomen van zuigelingenbotulisme zijn constipatie, verlies over de controle van het hoofd, verminderde eetlust, lusteloosheid, kwijlen of een veranderde huil. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan ernstige complicaties voorkomen. Indien dit niet gebeurt kan de botulisme tot de dood leiden.
Honing tijdens de zwangerschap
De sporen van Clostridium botulinum kunnen geen kwaad voor een zwangere vrouw. Doordat het maag- darmstelsel al voldoende is ontwikkeld kunnen de sporen zich niet ontwikkelen tot bacteriën. Uitzonderingen gelden voor zwangere vrouwen met een darmafwijking, zoals de ziekte van Crohn. Ook kunnen de sporen de placenta niet passeren, waardoor honing geen gevaar oplevert voor het ongeboren kind. Het is voor zwangere vrouwen dus veilig om honing te eten. Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen gerust honing eten.
Lees verder