Hoe vang je weeën op tijdens de bevalling?

Hoe vang je weeën op tijdens de bevalling? Iedere bevalling is anders en iedere vrouw gaat anders met de pijn van de weeën om. Het is afhankelijk van het karakter hoe een vrouw met de weeën omgaat en wat de goede manier is om de pijn van de weeën te verlichten. Één ding is zeker, er is geen weg meer terug en je moet er doorheen. Hoe kun je het beste met de weeën omgaan? En welke technieken kunnen er gebruikt worden om de bevalling vlotter te laten verlopen?

Inhoud


Hoe ga je met weeën om?

Er zijn verschillende manieren om met weeën om te gaan. Het is ook helemaal afhankelijk van het karakter van een vrouw en de sterkte van de wee hoe er mee wordt omgegaan. De kunst is om de pijn van de wee te gebruiken voor een goede concentratie. Hierbij wordt de aandacht gericht op de pijn en kan een vrouw er in stilte in mee gaan. Alleen op deze manier kun je goed de weeën doorstaan. De ene persoon zal er in alle stilte in mee gaan, en de andere persoon zal het uitschreeuwen. Het is maar net wat fijn voelt.

Een positieve instelling

Belangrijk is wel dat er met een positieve instelling naar de bevalling toe gewerkt wordt. Dit is belangrijk omdat de ontsluiting dan voorspoediger verloopt en de pijn beter te verdragen is. Bij veel vrouwen wordt er een stofje aangemaakt bij de bevalling. Dit stofje heet ‘endorfine’ en is een verdovende stof dat er voor zorgt dat het scherpte randje van de pijn weggehaald wordt.

Bedenk bij iedere wee dat je opnieuw trots mag zijn dat je de wee hebt doorstaan en deze nooit meer terug komt. Het is ook belangrijk dat een vrouw geniet van de pauzes tussen de weeën door om weer op kracht te komen voordat de volgende wee zich aanbied. Het is niet handig om tussen de weeën door in slaap te vallen omdat de volgende wee dan heel onverwachts komt, en je dus niet goed in de wee mee kan gaan.

Met welke technieken kunnen de weeën worden opgevangen tijdens de ontsluiting?

Er zijn verschillende technieken waarbij een vrouw de weeën goed kan opvangen. Het is voor elke vrouw anders welke technieken het beste zijn om de weeën goed op te vangen.

Diep ademen

Bij deze techniek wordt er diep door de neus of mond ingeademd en door de mond de adem vastgehouden. Bij het vasthouden van de adem komt de buik naar voren en maakt de vrouw een lichte buikpers. Deze manier zorgt voor ontspanning aan de baarmoeder en hiermee krijgt men het gevoel dat er aan alle kanten van de baarmoeder ruimte wordt gemaakt. Deze manier zorgt voor minder irritatie van andere omliggende spieren en zorgt ervoor dat de baby heen gaat waar hij of zij heen moet.

Tijdens het diepe ademen kunnen er verschillende houdingen aangenomen worden. Zo kan een vrouw het prettig vinden om:
  • Op een bepaalde zij te liggen
  • Te staan
  • Voorover te leunen tegen een tafel
  • Andersom op een stoel te zitten leunend met de armen op een kussen
  • Op handen en knieën te zitten en te leunen op de grond of iets waar op geleund kan wordt
  • Op een opblaasbal te zitten

Bewegen met het bekken

Door snel te puffen en tegelijkertijd van links naar rechts te bewegen met het bekken wordt er voor gezorgd dat de spieren rond de baarmoeder los komen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van het onderlichaam waardoor het kan helpen om de weeën te verlichten. Deze techniek gaat als volgt: Op de golf van de wee diep inademen, in zes pufjes uitademen en bij de zevende puf een lange puf uitblazen. Er kan een riedeltje bij opgezegd worden in het hoofd zoals bijvoorbeeld ‘al-tijd is kort-jak-je ziek…’, ‘de-ze wee gaat ook weer weg…’, ‘ik ben ster-ker dan de wee…’ of ‘de-ze wee komt nooit meer terug…’.

Stille concentratie of schreeuwen

Sommige vrouwen zijn gebaat bij een stille concentratie en sommige vrouwen zijn gebaat bij schreeuwen. Het ligt aan het karakter van de vrouw wat de beste manier is om de weeën op te vangen. Door in stilte de pijn op te vangen kan er een zinnetje in het hoofd herhaalt worden zoals bijvoorbeeld ‘hoe sterker wee, hoe meer er gebeurt’. Schreeuwen bij iedere pijngolf kan een enorme opluchting zijn. Let wel op de manier van schreeuwen. Als een vrouw schreeuwt vanuit de keel geeft het juist spanning wat weeënremmend werkt. Door vanuit de buik te schreeuwen komt het stofje endorfine vrij wat een verdovende werking op het lichaam heeft zodat de pijn beter te verdragen wordt. Ook bij deze twee technieken kan de pijn van de weeën het beste onder de douche of in bad opgevangen worden. Warmte geeft een ontspannend effect en kan bijdragen aan het verminderen van de pijn.

Tip: regelmatig plassen
Het is van belang dat er tussen de weeën door regelmatig geplast wordt omdat een volle blaas weeënremmend werkt.

Techniek tijdens de overgangsfase van ontsluiting en uitdrijving

De uitdrijvingsfase is de fase na de ontsluiting. Wanneer er nog geen volledig ontsluiting is maar wel persdrang, kan een vrouw door middel van te hijgen de persdrang wegzuchten. Door te hijgen met de ‘ha-klank’ wordt er wel gewoon doorgeademd en wordt ervoor gezorgd dat er niet mee geperst wordt. Met deze techniek zucht de vrouw met korte zuchtjes zodat de lucht met het middenrif en de buikspieren kort wordt uitgestoten. Voorkom dat er gaat gehijgd wordt met de ‘hu-klank’ of de ‘ho-klank’ omdat er dan automatisch mee geperst wordt. Dat is niet de bedoeling.

Tip: probeer hyperventilatie te voorkomen
Hyperventilatie wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen de ingeademde lucht (zuurstof) en de uitgeademde lucht (koolzuur). Hyperventilatie wordt herkend aan een tintelend gevoel in het gezicht of de handen en maakt je duizelig. Wanneer dit gevoeld wordt kan er met de handen een schelpvorm gemaakt worden en moet er een paar keer oppervlakkig ingeademd worden. Daarna probeer je de adem weer te veranderen in een normale ademhaling.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…
Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. He…
BevallingspositiesBevallingspositiesAls we in Nederland praten over bevallen hebben we het al snel over al dan niet thuis bevallen en over wel of geen pijnb…
De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenDe bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenNa negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden…

Zwangerschap, gevaren van afgeraden producten etenZwangerschap, gevaren van afgeraden producten etenTijdens de zwangerschap zijn er een aantal producten die beter niet gegeten kunnen worden, omdat ze mogelijk schadelijk…
Zwanger en mozzarellaZwanger en mozzarellaMozzarella is een Italiaans kaasje dat warm of koud gegeten kan worden. Omdat het een zachte kaas is, zijn er veel vrouw…
Bronnen en referenties
  • ISBN 9026922744 Duik in je weeën
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.