Borstvoedingsbeha: handig bij het geven van borstvoeding

Borstvoedingsbeha: handig bij het geven van borstvoeding Heb je eenmaal een keer een borstvoedingsbeha gebruikt bij het geven van borstvoeding dan wil je niet meer anders. Een voedingsbeha is een beha waarvan je met één handbeweging een flapje los kan maken om zo makkelijk je kindje te kunnen aanleggen. Je hoeft vervolgens dus niet de hele beha omhoog of omlaag te schuiven en kunt veel makkelijker voeding geven, zonder de beha helemaal omhoog of omlaag te hoeven schuiven. Daarnaast heeft een borstvoedingsbeha - afhankelijk van het soort dat je kiest - veel meer bijkomende voordelen zoals dat het de tepel in de ideale stand zet voor het laten aanhappen van je kindje of de ondersteuning die het biedt aan je borsten. Er zijn er zelfs die je in staat stellen je handen vrij te houden tijdens het kolven.

Borstvoedingsbeha's


Wat is een borstvoedingsbeha?

Een borstvoedingsbeha is een beha die speciaal ontwikkeld is om vrouwen die borstvoeding geven gemak en comfort te verschaffen. Waar sommige vrouwen alleen in de beslotenheid van hun eigen huis of een afgesloten kamertje borstvoeding geven, zijn er ook steeds meer moeders die zich over de gêne heenzetten en op tal van openbare plekken hun kind voeden. Dit kan wanneer je een gewone beha draagt, alleen dan moet één van de cups steeds omhoog of om laag geschoven worden. Dit zit niet altijd lekker en is niet met elk kledingstuk erg handig. Een borstvoedingsbeha lost dit probleem op.

Voedingsbeha's hebben een extra flap over elke borst die eenvoudig met één handbeweging losgemaakt kan worden. Zo kun je de beha verder gewoon in de normale positie laten zitten. Dit is niet alleen comfortabel, het zorgt er ook voor dat op een veel discreter manier in het openbaar borstvoeding gegeven kan worden. Er zijn tevens voedingsbeha's die op zo'n manier ondersteuning bieden aan borst en tepel dat de tepel bovendien in de ideale stand komt voor de baby om aan te happen. Je hoeft deze dan niet meer zelf met de hand 'horizontaal' te trekken.

Diverse varianten borstvoedingsbeha's

Naast gewone (niet-voorgevormde) borstvoedingsbeha's bestaan er ook enkele varianten met elk hun eigen voordelen. Zo zijn er voedingsbeha's met en zonder beugel, comfortbeha's met een extra brede onderband voor meer ondersteuning en stijlvolle beha's met wat hoger uitgesneden cups. Zo is er voor ieder wat wils en is het een kwestie van zien wat het beste bij je past. Er zijn ook voedingsbeha's die een speciaal zakje hebben voor het opbergen van borstkompressen tijdens het geven van de voeding, zodat je deze niet in je hand hoeft te houden.

Er wordt nog weleens gezegd dat het niet verstandig is om in de periode dat je borstvoeding geeft een beha te dragen met een beugel. Dit is gebaseerd op het idee dat de beugel op de melkkanaaltjes kan gaan drukken op het moment dat de borst zich met melk vult. Voedingsbeha's met beugel zijn echter zo ontworpen dat dit geen probleem kan zijn. Men kan dus gerust een borstvoedingsbeha met beugel dragen. Alleen tijdens de kraamweek en gedurende de nacht kun je volgens deskundigen het beste een beha zonder beugel gebruiken.

Ook handig bij het kolven

Kolf je, dan kan een voedingsbeha ook uitkomst bieden. Er zijn namelijk ook borstvoedingsbeha's die zeer praktisch zijn bij het kolven. Ook dan hoeft namelijk niet de hele beha uitgedaan of omhoog of omlaag geschoven te worden. Een bijkomend voordeel is dat het je in staat stelt om 'handsfree' te kolven. De kolf past namelijk precies tussen de flappen van de binnencup waardoor je deze niet hoeft te blijven vasthouden of hulpstukken nodig hebt om de kolf op zijn plaats te houden. Je houdt je handen dan vrij voor andere dingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de voor het kolven geschikte borstvoedingsbeha's uit de collectie van Mammae.

Wanneer schaf je een borstvoedingsbeha aan?

Ga je een borstvoedingsbeha kopen dan is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maat koopt. Al tijdens de zwangerschap nemen de borsten in omvang toe door de uitbreiding van het melkklierweefsel, waardoor je een grotere maat nodig hebt dan bij je gewone beha's. In de periode na de bevalling - dus wanneer je borstvoeding gaat geven - kunnen je borsten nog eens verder toenemen in omvang. Dit gaat om gemiddeld één cupmaat maar het kan ook iets meer of minder zijn. Je kunt daarom al een borstvoedingsbeha kopen tijdens je zwangerschap (ongeveer vanaf week 36), waarbij je er rekening mee houdt dat deze ietwat ruimer valt. Wil je zeker weten dat je de juiste maat hebt dan kun je er ook mee wachten tot een weekje na de bevalling. Ga je gebruik maken van kompressen tegen melkverlies, hou er dan rekening mee dat hier nog ruimte voor is in de cups.

Verkrijgbaarheid borstvoedingsbeha's

Voedingsbeha's zijn bij de meeste lingeriewinkels met een breed assortiment verkrijgbaar. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar via diverse webshops waaronder Bol.com en Wehkamp. Ook zijn er gespecialiseerde webshops zoals Mammae. Weet je niet precies welke maat je nodig hebt, dan is het wellicht handig om de eerste keer naar een fysieke te gaan om een van de verkoopsters je te laten helpen bij het bepalen van de juiste maat. Als je eenmaal weet welke maat je nodig hebt kun je op internet rondkijken welk type beha het beste aansluit bij je wensen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Welke beha-maat heb ik?Welke beha-maat heb ik?Knellende beha's, los zittende beha's, jeukende beha's, schurende beha's. Dit zijn over het algemeen aanwijzingen dat je…
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Borstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenBorstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenWanneer je je baby borstvoeding wilt geven zul je dit de eerste weken na de geboorte zo’n acht tot twaalf keer per dag d…

Zwanger en pizzaZwanger en pizzaTijdens de zwangerschap wordt aan vrouwen geadviseerd om sommigen producten niet te eten omdat deze mogelijk gevaarlijke…
Abortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isAbortuspil: mogelijk tot men drie weken over tijd isHet innemen van een abortuspil is een methode voor zwangerschapsafbreking die mogelijk is tot men maximaal drie weken ov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FsHH, Pixabay
  • https://www.mammae.be/nl/het-mammae-principe/borstvoedingsbeha-s
  • https://www.mammae.be/nl/het-mammae-principe/borstvoedingsbeha-s/veelgestelde-vragen
  • https://www.hunkemoller.nl/nl_nl/bh-s/voedingsbh.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.