Zwanger en pizza

Zwanger en pizza Tijdens de zwangerschap wordt aan vrouwen geadviseerd om sommigen producten niet te eten omdat deze mogelijk gevaarlijke bacteriën of parasieten kunnen bevatten. Hierdoor kan men tijdens de zwangerschap niet zomaar alles eten. Een pizza kan belegd zijn met vele verschillende ingrediënten. Er is een reële kans aanwezig dat een van deze ingrediënten potentieel gevaarlijk is voor een zwangere vrouw. Hierdoor bestaat er wel eens onzekerheid of de pizza wel veilig is om te eten. Hoe veilig zijn pizza's nou tijdens de zwangerschap?

Geschiedenis

De pizza is van oorsprong een boerengerecht dat door de armere bevolking van Napels gegeten werd. Het idee is ontstaan doordat vroeger ronde broden als bord gebruikt werden. Later werden er ook ronden broden gebakken die men belegde met allerlei ingredienten. Maar de echte pizza werd pas in de 17de eeuw in Napels gemaakt. Tegenwoordig is de pizza wereldwijd verkrijgbaar en hebben veel landen hun eigen pizzavariaties gecreëerd.

Verschillende soorten pizza's

De meest bekende pizza is de pizza Margherita, die zijn naam te danken heeft aan koningin Margaretha, die deze pizza heel lekker vond. De pizza Margherita bevat alle kleuren van de Italiaanse vlag en vormt de basis voor alle andere soorten pizza's. Andere bekende soorten pizza's zijn:

NaamBelegd met:
pizza marinara tomaat, knoflook, olijfolie en oregano
pizza napoletana tomaat, mozzarella, ansjovis en kappertjes
pizza quattro formaggi vier kazen, meestal: gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio
pizza quattro stagioni vier jaargetijden: tomaat, mozzarella, ham, champignons, olijven, artisjokken
pizza caprese tomaat, mozzarella, basilicum
pizza frutti di mare tomaat, mozzarella, diverse zeevruchten
pizza ai funghitomaat, mozzarella, champignons
pizza ai peperoni tomaat, mozzarella, paprika
pizza prosciutto tomaat, mozzarella, ham, ui
pizza salami tomaat, mozzarella, salami
pizza al tonno tomaat, mozzarella, tonijn, ui
pizza pepperonitomaat, mozzarella, pepperoni
pizza carbonara tomaat, mozzarella, spek en ei
pizza bolognese/barbaresca/Americana tomaat, kaas, gehakt, soms ook ui en/of champignons
pizza Parma tomaat, mozzarella, parmaham en rucola
pizza Hawaïtomaat, kaas, ananas, ham
pizza kebab/shoarma tomaat, kaas, kebab/shoarma
pizza calzone gevulde dubbelgevouwen pizza, met tomaat, mozzarella en diverse andere ingrediënten

De meeste soorten pizza's die in de tabel genoemd zijn, komen van oorsprong uit Italië. Maar er zijn ook een aantal soorten die in ander landen zijn bedacht. Zo is de pizza Hawaï een typisch Amerikaanse pizza en de pizza shoarma een in Turkije bedachte pizza.

Bereidingswijze

Een pizza wordt gemaakt door brooddeeg dun uit te rollen op een met bloem bestoven oppervlak. Echte pizzabakkers gooien vaak met het deeg om het zo plat en breed te maken zonder er veel druk op uit te oefenen. Het deeg kan belegd worden met een dun laagje tomatensaus, kaas en andere ingrediënten. Na het beleggen gaat de pizza de oven in.

Pizzaoven

Een traditionele pizzaoven is een houtgestookte oven die vaak erg warm is. Door de hoge temperatuur hoeft de pizza maar kort gebakken te worden. In een houtoven met een temperatuur van 400 graden Celsius is een pizza in 90 seconden klaar. Als een pizza thuis in een oven gebakken wordt, wordt deze meestal bij lagere temperaturen gebakken omdat een keukenoven meestal niet zo warm kan worden. Hierdoor wordt de baktijd van de pizza ook aanzienlijk langer. In een keukenoven is de baktijd van een pizza dan ook zo'n 15 tot 20 minuten. Sommige pizza's krijgen nog een topping van rauwe ingrediënten na het bakken, zoals rucola.

Bacteriën en parasieten tijdens de zwangerschap

Bacteriën en parasieten die tijdens een zwangerschap vooral gevaarlijk zijn, zijn Listeria monocytogenes en Toxoplasma gondii. Listeria komt veelal voor in producten die voor langere tijd in de koeling bewaard kunnen worden. Vooral de gekoelde producten die nooit verhit zijn vormen een groot risico, zoals koud gerookte vis, zachte rauwmelkse kazen en rauwe onbewerkte vleeswaren. Toxoplasma gondii komt voornamelijk in besmette aarde en vlees voor, waardoor ongewassen groente en fruit en rauw vlees risicoproducten zijn. Een besmetting met Listeria of Toxoplasma tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby.

Bacteriën in pizza

Omdat een pizza in een hete oven gaat zijn alle schadelijke bacteriën en parasieten na bereiding dood. Als een pizza te kort gebakken wordt of als er na bereiding nog rauwe ingrediënten toegevoegd worden, kunnen er wel gevaren optreden. In de praktijk zal een te kort gebakken pizza niet lekker smaken waardoor het grootste gevaar voor bacteriën in een pizza de rauwe toppings zijn. Pizza afgemaakt met niet goed gewassen rucola of gerookte zalm kunnen namelijk wel schadelijke bacteriën of parasieten bevatten. Tenslotte moet men goed opletten dat er niet hetzelfde mes gebruikt wordt voor het snijden van de rauwe ingrediënten en de gebakken pizza. Als dit gebeurt kan er namelijk kruisbesmetting optreden, waarbij de bacteriën op het mes afkomstig van de rauwe ingrediënten op de pizza komen.

Pizza tijdens de zwangerschap

Een pizza eten tijdens de zwangerschap kan in de meeste gevallen geen kwaad. De pizza wordt immers in een hete oven gebakken waardoor alle schadelijke bacteriën en parasieten dood zijn. Dit geldt ook als de pizza een topping bevat van zachte kazen of rauwe vlees- of vissoorten. Wel moet men oppassen met ingrediënten die pas na het bakken toegevoegd worden. Een aantal toppings die bij pizza's wel eens rauw na het bakken toegevoegd worden en die schadelijk zijn voor de gezondheid zijn:
  • Rauwe champignons
  • Slasoorten zoals rucola, alleen gevaarlijk indien deze niet goed zijn gewassen
  • Gerookte of rauwe vissoorten die in de koeling bewaard zijn, zoals gerookte zalm, forel of makreel
  • Rauwe vleessoorten, bewerkte sterk gezouten rauwe vleessoorten als rauwe ham en salami kunnen meestal geen kwaad
  • Zachte kaassoorten gemaakt van rauwe melk

Laat de rauwe toppings bij twijfel altijd achterwege. Tenslotte kan men beter geen pizza eten met vervuilde vissoorten zoals koningsmakreel, paling of tonijn. Ook ander producten die tijdens de zwangerschap afgeraden worden kan men beter niet op de pizza doen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…
Pizza maar dan andersPizza maar dan andersPizza is zo’n gerecht wat altijd kan en de een is tevreden met een pizza die uit het koelvak van de supermarkt zo thuis…

Zwanger en knakworstZwanger en knakworstKnakworsten zijn typische Nederlandse worstjes die geliefd zijn bij zowel volwassenen als kinderen. Vroeger at men voora…
Borstvoedingsbeha: handig bij het geven van borstvoedingBorstvoedingsbeha: handig bij het geven van borstvoedingHeb je eenmaal een keer een borstvoedingsbeha gebruikt bij het geven van borstvoeding dan wil je niet meer anders. Een v…
Bronnen en referenties
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.