Welke controles krijg je bij de verloskundige?
Wanneer je zwanger bent, sta je onder controle bij de verloskundige. Regelmatig zul je hier in de praktijk een bezoekje brengen voor controles. Maar in welke weken zullen deze controles precies plaatsvinden? En wat wordt er tijdens de controles allemaal gedaan? Wanneer krijg je precies een echo? En welke onderwerpen zal de verloskundige aan bod laten komen? De eerste echo is altijd spannend. Sommige praktijken doen deze echo rond de 8 weken, terwijl anderen ervoor kiezen dit bij 12 weken te doen.
Week 8 - 11
Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, maak je een afspraak bij de verloskundige. Zij zullen dan vragen wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie is geweest. Zo kunnen zij een inschatting maken van de zwangerschapsduur. Vaak zal er tussen de achtste en elfde week een intake plaatsvinden bij de verloskundigenpraktijk. Het is handig om hier samen met je partner naartoe te gaan. Er worden namelijk veel vragen gesteld met betrekking tot jullie situatie, maar ook over zaken als erfelijke ziekten in de familie. In sommige gevallen zal er al een echo worden gemaakt. Dit is echter niet altijd het geval. Omdat er vaak nog niet veel te zien is rond deze periode kan het onbedoeld leiden tot ongerustheid.
Week 11 - 13
Zo rond de twaalf weken zwangerschap zal er een tweede afspraak plaatsvinden bij de verloskundige. Tijdens deze afspraak zal men waarschijnlijk vragen hoe je de zwangerschap tot nu toe ervaart. Heb je veel last van bekende kwaaltjes als ochtendmisselijkheid en vermoeidheid?
Maar het belangrijkste van deze afspraak is natuurlijk wel de echo. Met deze echo zal worden gekeken of het hartje van de baby klopt. Wanneer dit het geval is, kun je het goede nieuws aan je familie gaan vertellen. Want rond deze periode ben je namelijk uit de gevarenzone (al geeft dit geen garantie op een gezond kind!). Verder zal met de echo de exacte uitgerekende datum worden vastgesteld. Dit doen ze door het embryo op te meten, en zo te bepalen wat de zwangerschapsduur moet zijn.
Week 16 - 17
Waarschijnlijk heb je ondertussen je familie en vrienden het goede nieuws verteld. Ook is het handig om je werkgever alvast op de hoogte te stellen. De verloskundige zal dit onderwerp waarschijnlijk ook aan bod laten komen. Aangezien niet iedere baan even goed uit te oefenen is tijdens de zwangerschap. Sommige beroepen zullen lichamelijk te zwaar zijn. Tijdens deze afspraak zal verder worden geluisterd naar het hartje van de baby. Schrik niet als de hartslag erg onregelmatig klinkt, dit is bij een baby totaal niet erg!
Week 20 - 22
In deze periode zal de 20 weken echo plaatsvinden. Een erg spannen moment. Tijdens deze echo kan er namelijk worden gescreend op een aantal afwijkingen. Zo wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Verder zal worden gekeken of er sprake is van een open ruggetje, open schedel of hazenlip. Ook de groei van de baby wordt hier nauwkeurig bekeken, evenals de hoeveelheid vruchtwater. Je kunt bij de 20 weken echo van tevoren aangeven of je het geslacht van de baby wilt weten.
Niet iedere verloskundigenpraktijk heeft de mogelijkheid om een 20 weken echo uit te voeren. Het kan dus zijn dat je naar een externe locatie moet.
De 20 weken echo is vrijblijvend. Je bent niet verplicht om deze uit te laten voeren. Wanneer je ervoor kiest dit niet te doen, zal er een reguliere controle plaatsvinden bij de verloskundige.
Week 24
Vanaf nu zul je de verloskundige vaker bezoeken. Namelijk eens in de 3 tot 4 weken. Bij de 24 weken controle zal wederom naar het hartje van de baby worden geluisterd. Ook zal de verloskundige aan de buik voelen, om te bepalen hoe de positie van de baarmoeder is. Vanaf deze periode is het goed mogelijk dat je last krijgt van harde buiken. Dit onderwerp zal de verloskundige dan ook met je bespreken, zodat je weet wat je de komende tijd te wachten staat.
Week 28
Ook nu zal er weer naar het hartje van de baby worden geluisterd. Verder is het vanaf nu mogelijk om te voelen hoe de baby ongeveer ligt. Welke kant ligt hij met zijn rug op? En ligt zijn hoofdje al beneden, of ligt hij nog naar boven? Hoe de baby nu ligt zegt echter nog niet over de uiteindelijke positie.
Week 32
in de 32ste zwangerschapsweek wordt wederom geluisterd naar het hartje. Ook wordt de positie van de baarmoeder weer gevoeld, en zal weer worden bekeken hoe het kindje ligt. Wanneer dit je eerste kindje is, kan het zelfs zo zijn dat de baby al een beetje is ingedaald. Maar dit zegt nog niets over of snel gaat bevallen.
Week 35
In deze week zal er voor de laatste keer een echo plaatsvinden. Helaas is er op de echo al niet veel meer te zien. Hier is de baby namelijk al te groot voor. Je kunt dus hooguit nog een gedeelte van het hoofd, of lichaam zien. Met deze echo kijkt de verloskundige wat de ligging van de baby is. Ook zal er wederom worden gevoeld of de baby al ingedaald is.
Tijdens deze afspraak zal ook goed worden besproken wanneer je de verloskundige precies moet bellen als je denkt te gaan bevallen. Waarschijnlijk zullen zij ook vragen of je thuis of in het ziekenhuis denkt te gaan bevallen. Je hoeft dit overigens nog niet definitief te beslissen.
De laatste loodjes! Week 37, 38, 39, 40, 41 en 42
Vanaf de 37ste week mag je in principe gaan bevallen. Vanaf deze week zal je iedere week bij de verloskundige langs moeten komen voor controle. Er zal informatie worden gegeven over de bevalling. Verder zullen bij iedere controle de conditie van het kindje, en de moeder goed in de gaten worden gehouden. Wanneer deze goed zijn, kan de moeder gewoon weer naar huis, en rustig afwachten tot de bevalling zich aandient. In andere gevallen zal er wellicht contact op moeten worden genomen met een gynaecoloog, om te bepalen of het verstandig is de moeder nog naar huis te sturen. Soms is het nodig dat je doorgestuurd wordt naar de gynaecoloog, om te bekijken of de zwangerschap nog verder kan gaan. Wanneer er gevaren zijn voor moeder of kind, zal de bevalling worden ingeleid. Bij een zwangerschapsduur van 42 weken zal er doorgaans ook voor het inleiden van de bevalling worden gekozen.
Lees verder