Dhat syndroom: angst om vitale levenssappen te verliezen

Dhat syndroom: angst om vitale levenssappen te verliezen Het dhat syndroom is een cultuurgebonden psychische aandoening dat wordt gezien in Azië, bij bepaalde culturen in India. Hierbij is een man bang om via zijn sperma vitale levenssappen te verliezen. Het wordt ook wel seksneurose genoemd. Deze aandoening kan ernstige vormen aannemen, waarbij iemand bang is om belangrijke levenssappen te verliezen via de urine. Het komt meestal voor bij mannen, maar in enkele gevallen wordt deze angst ook gezien bij vrouwen.

Wat het is

Het dhat syndroom, ook wel dhat of seksneurose genoemd, is een psychische stoornis waarbij iemand bang is om via de sperma vitale levenssappen kwijt te raken. Het wordt gezien in Azië, bij bepaalde culturen in India. Letterlijk betekent dhatu: “levenssap”. De angst neemt soms hypochondrische vormen aan, waarbij iemand angst kan ontwikkelen om sperma te verliezen tijdens het plassen. Hoewel het meestal bij mannen voorkomt, zijn er enkele vrouwen die aan het dhat syndroom lijden. Zij zijn bang vitale levenssappen te verliezen via het vaginale vocht, dat in die culturen ook wordt gezien als een vitale levenssap.

De symptomen

Het komt meestal voor bij jonge mannen. Meestal is er sprake van een gevoel van uitputting en zwakte, waarbij er slapeloosheid kan ontstaan. De eetlust kan verdwijnen en iemand wordt geleid door angstgevoel. Andere kenmerken kunnen zijn dat iemand last heeft van seksuele problemen zoals vroegtijdige zaadlozing of impotentie. Soms denkt de man dat dit het gevolg is van zelfbevrediging en lijdt het tot een sterk schuldgevoel. Ze hebben soms het gevoel dat de penis hierdoor kleiner is geworden.

Waar komt het voor?

In de ayurvedische literatuur van 1500 jaar voor Christus wordt het sperma al beschreven als een vitale levenssap. Deze seksuele stoornis komt ook voor in Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Bangladesh, China en delen van Zuidoost Azië. Vroeger geloofde men in sommige culturen dat masturbatie een grote zonde was en dat de penis er van zou krimpen en misschien wel helemaal zou kunnen verdwijnen in het lichaam.

Behandeling

Er zijn geen lichamelijke afwijkingen gevonden bij mensen die lijden aan het dhat syndroom en het is niet aangetoond dat zij vitale lichaamssappen verliezen wanneer er een zaadlozing plaatsvindt. Het is een cultuurgebonden psychische aandoening dat wordt gezien als een serieuze aandoening. Vaak is er sprake van een andere psychische aandoening, zoals een depressie. Behandeling zal bestaan uit cognitieve gedragstherapie waarbij er soms wordt gekozen om medicijnen tegen angst of depressie te geven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingProblemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingEr zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wor…
Zaadcel of spermatozoDe zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. Deze liggen buiten het lichaam, omdat de lichaamstemperatuur voor zaadc…
Droog klaarkomen na operatie aan zaadbalDroog klaarkomen na operatie aan zaadbalWanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…

Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsZweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsVoel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen?…
Klier of glandula, functie en ontstekingKlier of glandula, functie en ontstekingEen klier noemen we in het Latijns glandula. Zo heet de schildklier glandula thyroidea en de melkklier glandula mammaria…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.ncbi.nlm.nih.gov
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.