Huidklachten door de overgang

Huidklachten door de overgang De overgang is het einde van een vruchtbare periode van de vrouw. De menstruatie zal stoppen en er vindt geen eisprong meer plaats. Er vindt een hormonale verandering plaats, waardoor het lichaam aanpassingen moet maken. Meestal vindt de overgang plaats rond het vijftigste levensjaar, maar het kan ook een aantal jaren eerder of later zijn. De veranderde hormoonhuishouding heeft ook invloed op de huid, waardoor de huid in een sneller tempo zijn elasticiteit verliest. Een goede huidverzorging is dan juist extra belangrijk.

De overgang (menopauze)

Rond het vijftigste levensjaar zal een vrouw haar laatste eisprong en menstruatie hebben. Dit betekent het einde van een vruchtbare periode en het wordt ook wel de overgang of menopauze genoemd. Meestal is de menstruatie in de voorafgaande periode al onregelmatiger geworden. Er zijn vrouwen die al met veertig in de overgang zitten, maar sommige pas op een leeftijd van vijfenvijftig. De hormoonhuishouding zal veranderen omdat de eierstokken minder van het hormoon oestrogeen produceren, waardoor de vrouw de zogenaamde overgangsklachten krijgt. Na de overgang is de vrouw niet meer vruchtbaar.

Overgangsklachten

Alles in het lichaam verandert vanwege de andere werking van de hormonen. Sommige vrouwen hebben veel klachten, terwijl er ook vrouwen zijn die nauwelijks klachten hebben. Klachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Veelvoorkomende klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • Opvliegers en nachtzweten
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Ongewenst urineverlies
  • Hartkloppingen
  • Gewichtstoename
  • Haaruitval
  • Huidklachten
  • Hoofdpijn
  • Botontkalking
  • Vermoeidheid

Huidveroudering

Vooral na de overgang is een goede huidverzorging belangrijk. De lagere productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het huidverouderingsproces versnelt. De hoeveelheid collageen en elastine die de huid stevig houden, nemen af waardoor er rimpels ontstaan. Andere gevolgen zijn dat de huid minder vocht kan vasthouden en droger wordt. De samenhang tussen de verschillende lagen van de huid is minder geworden. Er worden minder nieuwe huidcellen aangemaakt, wat de huid dunner maakt. In het gezicht kan het op sommige plekken een beetje ingevallen uitzien. Dat komt omdat er minder vetcellen worden geproduceerd die zorgen voor de opvulling van de huid.

Huidverzorging

In de menopauze is huidverzorging belangrijker dan ooit. Er zijn ook speciaal voor deze doelgroep vrouwen crèmes ontwikkeld. Kies een product die werkzame stoffen bevat die zich aansluiten op jouw behoeft. Mocht je het lastig vinden, laat je dan adviseren in een drogisterij, apotheek of bij een schoonheidsspecialiste. Er zijn speciale crèmes met de nieuwste werkstoffen die zijn ontwikkeld in de dermatologie. Kies wel voor het juiste product, omdat verkeerde werkstoffen een averechts effect op de huid kunnen hebben.

Reinigen

Je huid goed schoonmaken is belangrijk. Zo kun je alle restjes talg, vuil, zweet en make-up verwijderen. De huid herstelt zich tijdens je slaap. Daarvoor is er een speciale nachtcrème ontwikkeld. Reinig ook na het wakker worden goed je gezicht, zodat alle resten van de nachtcrème worden verwijderd. Reinig de huid met een speciale gezichtsreiniger, zoals een lotion. Daarna kun een verzorgende dagcrème aanbrengen. Mocht je weinig tijd hebben, kun je tijdens het douchen een reinigingsgel gebruiken.

Wat slecht is voor de huid

Hoe goed je de huid ook verzorgt, ook je leefstijl heeft effect op je huid. Ook van binnen uit kun je invloed uitoefenen op de huid. Hoewel je het niet altijd kunt voorkomen, kun je proberen om de boosdoeners zoveel mogelijk te vermijden. Oorzaken van snellere huidveroudering zijn:

  • Overmatige blootstelling aan zon (UV-straling)
  • Ongezonde voeding
  • Sigaretten
  • Slaapgebrek
  • Stress
  • Regelmatig te veel alcohol drinken

Wat goed is

Ook als je in de menopauze zit, is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Zo moet je voldoende bewegen. Er wordt aanbevolen om dagelijks minimaal een half uur matig te bewegen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, ook van de huid. Eet gezond en probeer geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Deze suikers zitten onder andere in koekjes, snoep en gebak. Drink veel vocht voor een goede spijsvertering. Dit heeft allemaal invloed om er zo lang mogelijk stralend uit te zien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…
Dag- en nachtcrème voor de rijpere huidDag- en nachtcrème voor de rijpere huidOnze huid heeft - net als andere lichaamsdelen - een andere verzorging nodig wanneer men ouder wordt. De huid vraagt om…
Huidveroudering voorkomenDe huid kan op allerlei manieren verouderen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om huidveroudering tegen te gaan.

Keratoacanthoom: symptomen, oorzaak en behandelingKeratoacanthoom: symptomen, oorzaak en behandelingKeratoacanthoom is een goedaardige en snelgroeiende huidtumor dat vrij algemeen voorkomt. Vermoedelijk speelt (veelvuldi…
Oogaandoeningen - KataraktOogaandoeningen - KataraktKatarakt is een oogaandoening die gekenmerkt wordt door een pijnloos, troebel gebied in de lens van het oog dat de doorg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MihaiParaschiv, Pixabay
  • www.salusi.nl/klachten-overgang-symptomen-menopauze-verschijnselen
  • www.gezondheidsnet.nl
Reactie

Hennie Hoogkamer, 08-04-2015
Ik heb na de overgang heel veel last van mee-eters in mijn gezicht gekregen, ik ga hier voor regelmatig naar de schoonheidsspecialiste waardoor het wel minder is geworden maar het blijft helaas terug komen, zijn hier eventueel nog andere middelen voor waardoor ik het kan bestrijden?
ik maak mijn huid goed schoon en gebruik een goede dag- en nachtcrème, maar het probleem blijft helaas!
kunt u mijn hiervoor nog advies geven.

b.v.d.hennie Reactie infoteur, 16-04-2015
De huid te veel reinigen is vaak ook niet goed omdat het de talgproductie zelfs kan stimuleren. Verder is het belangrijk de make-up er goed af te halen voor het slapengaan. Veel water drinken kan ook goed zijn zodat afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden. Verder kun je af en toe een gezichtsmasker gebruiken.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.