Tips voor angst bij de tandarts

Tips voor angst bij de tandarts Veel mensen hebben een angst ontwikkeld voor de tandarts. Hoe kun je het beste hiermee omgaan? Waarom is die angst zo groot? Met deze handige tips kun je wellicht bij een volgende tandartsafspraak jezelf wat meer op je gemak stellen.
Bron: Dragonariaes, RgbstockBron: Dragonariaes, Rgbstock

Je bent niet de enige met een angst voor de tandarts

Realiseer je dat angst voor de tandarts helemaal niet iets is wat gek is. Bijna iedereen is wel bang voor de tandarts, zelfs de meeste tandartsen vinden het geen pretje. Er wordt geschat dat er alleen al in Nederland zo ongeveer 700.000 mensen zijn die door deze angst liever helemaal niet meer naar de tandarts gaan. Realiseer je dat het helemaal niet gek is en bespreek dit met je tandarts, zodat hij of zij daar rekening mee kan houden. Dit kan je ongetwijfeld wat meer op je gemak brengen.

Vind een tandarts bij wie je je prettig voelt

Zoek een tandarts met wie je een klik hebt. Het is belangrijk om je ergens prettig te voelen. Als je merkt dat je je bij een tandarts helemaal niet op je gemak voelt, trek dan je conclusies en verhuis naar een andere tandarts. In Nederland zijn er ruim 8.500 tandartsen actief, dus keuze zat. Zorg dat die klik er is, dat je tandarts je op je gemak kan stellen.

Bron: Mterraza, RgbstockBron: Mterraza, Rgbstock

Bespreek jouw wensen

Bespreek met je tandarts je wensen. Het kan best zijn dat je van een bepaalde behandeling helemaal niets wilt voelen of dat je precies wilt weten wat er stapje voor stapje gaat gebeuren of juist niet en zo snel mogelijk klaar zijn, zodat de mensen weer snel buiten staan.

Vraag om een verdoving

Tegenwoordig bestaat er ook zoiets als pijnvrije tandheelkunde en dat gaat gewoon met een verdoving. Van die verdoving zal je niets merken. En als je dat eenmaal hebt dan kan het zijn dat je een paar uurtjes een beetje een dik gevoel in je wang en kaak hebt. Dus van de behandeling zelf hoef je dan niets te merken en hierdoor kan je angst vervolgens door verminderen. Bespreek dit van te voren met je tandarts, de verdoving wordt dan klaargemaakt en je angst zal stukken minder zijn.

Bron: Dragonariaes, RgbstockBron: Dragonariaes, Rgbstock

Spreek een stopteken af

Spreek van tevoren met je tandarts af dast je een stopteken hebt. Dus als je in de stoel ligt en er loopt water in de keel of het wordt wat te gevoelig steek dan bijvoorbeeld even je hand omhoog, zodat de tandarts even kan stoppen met de behandeling. Hierdoor hebben veel mensen wat meer zekerheid en het gevoel dat ze niet helemaal weerloos achterover in die stoel liggen.

Zorg voor een afleiding

Neem wat afleiding mee. Als je in die tandartspraktijk komt en je hebt je hoofd even vol met alle vervelende dingen van de tandarts. Alleen de tijd in de wachtkamer al kan voor veel onnodige spanning zorgen. Neem een goed boek mee of een mp3 speler met muziek tijdens de behandeling. Hierdoor is je focus even op wat anders gericht en hoef je niet met heel veel stress in de behandelkamer te zitten.

Kom zo vroeg mogelijk

Maak die afspraak bij de tandarts zo vroeg mogelijk, zodat je er de rest van de dag niet meer aan hoef te denken en geen zorgen meer hoeft te maken. Bij een afspraak op het einde van de dag kan de spanning zo enorm zijn opgelopen dat je niet meer lekker in die stoel zit.

Ouders met kinderen: Maak er wat leuks van!

Wat is nu het beste om te doen met kleine kinderen die voor het eerst naar de tandarts gaan? Leid het in alsof er iets leuks gaat gebeuren. Zeg dat de tandarts even de tanden gaat tellen, even kijken hoe goed er is gepoetst. Dat mag best een leuke ervaring zijn voor kinderen. Als de kinderen met een lach aankomen bij de praktijk scheelt dat vaak een heleboel. En nog belangrijker is dat ze er voor later geen trauma aan over houden.

Bron: Bies, RgbstockBron: Bies, Rgbstock

Ouders met kinderen: Zorg voor een vertrouwde sfeer

Nog even doorgaan op het onderwerp ‘ouders met kinderen’. Als je merkt dat je kinderen het wat spannend vinden neem dan van thuis iets vertrouwd mee, bijvoorbeeld een favoriete knuffel. Dit scheelt een hoop voor een kind en hierdoor kan de tandarts ook makkelijker met het kind communiceren.

Laat je gebit regelmatig controleren

Zorg voor regelmatige tandartsbezoekjes. Kom je twee keer per jaar dan is de kans dat er iets ernstig is of iets groots moet gebeuren al een stuk kleiner. Een tandarts kan dan veel beter ingrijpen als er iets aan zit te komen. Zeg nou eerlijk, liever een gaatje boren dan een wortelkanaalbehandeling. Je hebt ook minder snel last van je gebit en voelt je automatisch prettiger.

Lees verder

© 2014 - 2025 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…
Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iederee…
Narcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNarcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNiemand vindt een reparatie aan het gebit prettig. Maar veel mensen zijn echt bang voor een bezoek aan de tandarts. Maar…
Bang voor de tandarts: angsttandarts12% van de Nederlandse bevolking is extreem bang voor de tandarts. Zij zijn zo bang , dat ze niet meer durven te gaan. V…

Een gezond gebitEen gezond gebitWe kauwen ermee, het is ons uiterlijk en we gebruiken het als we praten. Een gezond gebit is dus heel erg belangrijk. Ma…
Welke bloedgroep komt het meest of het minst voor?Welke bloedgroep komt het meest of het minst voor?Bloed vormt de levensader van ons lichaam en ons bestaan. Het vervoert belangrijke stoffen zoals mineralen, energie met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Coloniera, Rgbstock
  • www.tandarts.nl
  • www.allesoverhetgebit.nl
  • www.tandartsplein.nl
  • Afbeelding bron 1: Dragonariaes, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Mterraza, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Dragonariaes, Rgbstock
  • Afbeelding bron 4: Bies, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.