Darmen de mooie voedselmachine
Darmen, ontlasting, poepen of juist niet kunnen poepen; het zijn de delen van ons lichaam en de functies van ons lijf waar we het liever niet over hebben. Wat onze darmen doen houden we graag voorbehouden aan het kleinste kamertje. Met een lucifer om de laatste luchtjes weg te branden weet niemand dat je een bruintje beer hebt gelaten. En dat willen we het liefst zo houden. Toch zijn de darmen net zo belangrijk voor ons lijf als de hersenen; ze blijken zelfs de sleutel te zijn voor een gezond lijf. Giulia Enders schreef er een boek over.
Het boek over onze inwendige voedselmachine
Darmen
Darmen, we moeten ze koesteren, omarmen. Het zwarte schaap van ons lichaam, heeft een grote invloed op ons welbevinden. Darmflora kan van slag zijn en darmen spelen een rol bij allerlei ziekte en narigheden. Als onze darmen optimaal werken dan voelen we ons goed en zitten we beter in ons vel. Je zou kunnen zeggen dat we dan beter in onze darmen zitten, maar omdat we de darmen liever in het donker van onze buik laten, zeggen we dat we beter in ons vel zitten.
Omarm je darm
Wees lief voor je darmen, heb aandacht voor je stoelgang en beschouw je darmen als het orgel van je lichaam. Het is een complex instrument, maar bespeel je hem goed, dan is het afgaan in het kleinste kamertje als muziek die een positief effect heeft op je welbevinden. Giulia Enders schreef er een boek over dat eerst in het Duits uitkwam maar later ook in het Nederlands beschikbaar kwam. Darm mit Charme heet het boek in het Duits en de Nederlandse titel is De mooie voedselmachine.
We moeten wat meer om onze darmen gaan geven, bepleit Enders, want het is de sleutel tot een gezond lijf. De darmen en haar achterdeur moeten we met zorg behandelen.
Het kleinste kamertje en de stoelgang
De achterdeur staat borg voor een regelmatige stoelgang. In de westerse wereld doen we dat doorgaans op een keramische pot - doorgaans wit geglazuurd zodat we goed kunnen zien wat we uitscheiden - waar je als op een stoel op kunt zitten. Voor wie niet zo goed ter been is en voor oudere mensen wordt de pot ook nog wel eens hoger opgehangen, zodat de zit minder diep is. De inrichting van het kleinste kamertje is cultuurgebonden en de gewoonte die we in Nederland hebben is niet de beste voor onze darmen. In andere landen kom je het hurktoilet bijvoorbeeld tegen en dat is precies de
piesemopsantee waar onze darmen van gaan zingen. Bij wijze van spreken dan.
Hurktoilet is zo gek nog niet
Frankrijk heeft ze nog staan, de hurktoiletten en veel Nederlanders gruwen ervan. Toch hebben de Fransen het niet zo slecht bekeken met hun gemak waar je hurkend je behoefte moet doen. Het blijkt dat de zithouding die wij zo gewend zijn niet zo goed voor de darmen is. De hurkzit is de natuurlijke houding om te poepen. Bij de hurkhouding is het darmkanaal mooi recht, terwijl we bij een zithouding een knikafsluiting in de darmen maken. Doordat we de darmen eigenlijk afsluiting met onze houding, zetten we extra druk bij het poepen en dat geeft kans op aambeien, darmziekten en verstoppingen.
Een teleurstelling wegslikken
Onze darmen vormen een complex systeem, dat minstens zo geraffineerd in elkaar steekt als ons brein. Het is heel verstandig om aandacht te hebben voor je darmstelsel. Je darmen vertellen ons bijvoorbeeld of het voedsel dat we tot ons nemen goed voor ons is of juist niet. Via de darmen weten we of we vermoeid of niet lekker of juist energiek worden van de hapjes dat we hebben gegeten. Als we ons langdurig rot voelen kunnen we naar de psyche wijzen, maar je zou ook eens aan je darmen kunnen denken. Problemen in de darmen zijn van grote invloed op ons welbevinden, want er ligt een relatie tussen onze darmen en onze psychische gesteldheid. We weten dat eigenlijk ook wel, want onze taal zit vol met verwijzingen. We slikken teleurstelling weg, we verteren een nederlaag en we kunnen iemand het leven zuur maken.
Sluitspieren en poep
Onze ontlasting bestaat voor driekwart uit water. De drol wordt verder gevormd uit onverteerbare plantenresten, kleurstoffen, cholesterol en restanten van medicijnen. We gaan doorgaans één keer per dag naar de plee om af te gaan, maar drie keer per week kan er ook nog mee door. Je hebt snelle darmen en darmen die wat trager zijn en die wat meer dagen nodig hebben om het voedsel te verteren en naar de achteruitgang, de endeldarm en anus, te werken. Daar zit dan het wonder van de sluitspier die we kunnen openen en sluiten als het ons belieft. Of we moeten te lang wachten met het naar de latrine gaan; dan neemt de kracht van de darmen het over en poepen we in onze broek. Het is een samenspel van twee sluitspieren, de binnenste en de buitenste, waarvan we de buitenste bewust kunnen afsluiten. Het is niet verstandig om al te vaak je ontlasting op te houden en aandrang tegen te werken. De relatie tussen de binnenste en buitenste sluitspier raakt dan verstoord en dat kan weer tot verstoppingen leiden.
Retirade
In de retirade hebben we onze wc-pot staan. Voor een echt goede stoelgang zitten we eigenlijk te hoog. Wie er problemen mee krijgt kan een krukje voor de pot zetten en tijdens het poepen iets voorover gaan hangen, zodat de zit de hurkzit benadert. De knikafsluiting in onze darmen is dan minder en de stoelgang gaat dan soepeler.
Het klinkt zo gewoon en lijkt zo eenvoudig maar het ontdoen van onze afvalstoffen op een discrete en hygiënische manier is een ingewikkeld proces.
Poepen is een topprestatie
Poepen is een topprestatie, die door twee samenwerkende zenuwstelsels in gang wordt gezet en gehouden. We moeten ervoor zorgen dat onze darmflora in balans is, want als die verstoord is kan dat nare gevolgen hebben. Denk aan overgewicht, depressie, alzheimer en gevoeligheid voor allerhande stoffen. Onze darmen beslaan twee derde van ons immuunsysteem, halen energie uit wat wij eten en is een hormoonproducent van jewelste. Darmen maken meer dan twintig eigen hormonen.
De geweldige darm
Spijsverteringsproblemen kunnen hun oorzaak hebben in een storing in het zenuwstelsel van de darm. Darmen kunnen vervolgens signalen sturen naar een gebied in de hersenen dat onaangename gevoelens verwerkt, waardoor je je niet prettig gaat voelen.
Een gezonde darm zal niet alle ziektes voorkomen maar met een gezond stel ingewanden kun je wel heel veel narigheid voorkomen. De darmen zijn een onderschat onderdeel van ons lichaam en een lichaamsdeel waar we ons een beetje voor schamen Het brengt immers de onwelriekende ontlasting voort. Daar willen we eigenlijk niet van weten en er al helemaal niet met anderen over praten. Darmen zijn een stiefkindje en we doen er verstandig aan ze uit het verdomhoekje te halen en eens goed aandacht aan ons darmkanaal te besteden. De darm is namelijk geweldig.
Hoe houd je de darmen gezond
Hoe houd je je darmen gezond:
- eet vers fruit, groenten, en volkerenproducten, zorg voor voldoende vitamines en vezels;
- eet bananen, gerst, bessen, en yoghurt voor een gezonde prebiotica;
- drink minstens twee liter water per dag;
- train je rectale sluitspieren;
- train je bekkenbodemspier;
- poep in de juiste houding, liefst gehurkt.
De mooie voedselmachine
De Nederlandse titel van het boek van Giulia Enders, ze studeerde medicijnen, over ons spijsverteringskanaal verraadt al hoe de schrijfster tegen ons darmkanaal aankijkt. Het is een mooie voedselmachine. Het orgaan is onderschat, is haar mening en met haar boek wil ze daar verandering in brengen. Ze schrijft over de toiletpot, slokdarm, immuunsysteem, de darmen, glutenallergie, probiotica en afgaan. Ook de relatie tussen darmen en hersenen komt aan bod. Het boek is op een toegankelijke wijze geschreven en grappig geïllustreerd door zus Jill, die vormgeefster is.
Darm mit Charme
- Auteur Giulia Enders
- Taal Duits
- ISBN 9783550080418
- Prijs 19,95
- Uitgeverij Ullstein Propylaen
De mooie voedselmachine van Giulia Enders
- Taal Nederlands
- Auteur Giulia Enders
- Uitgeverij Luitingh Sijthoff
- ISBN 9789024565863
- Prijs 17,95
- E-book
- ISBN 9789024565870
- Prijs 12,99
Lees verder