De geneeskracht van cashewnoten

De geneeskracht van cashewnoten Cashewnoten zijn kleine nootjes die aan een tropische boom groeien onderaan de zogenaamde cashew-appel. In Nederland wordt de cashew-appel niet gegeten maar in Brazillië is het een delicatesse. De cashewnotenboom groeit voornamelijk in de tropen. Cashewnoten zijn een lekkere en eiwitrijke snack. Je kunt cashewnoten prima door een rijstgerecht heen mengen. Cashewnoten zijn multifunctioneel als het gaat om de culinaire mogelijkheden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Mineralen in cashewnoten

Cashewnoten bevatten zeer veel mineralen. Twee handjes met cashewnootjes kan een tekort aan mangaan, kalium, magnesium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper voorkomen. Van het mineraal koper zit in 100 gram cashewnoten maar liefst 244% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Het is overigens niet gevaarlijk om meer dan de ADH te eten want dit zijn minimum ondergrenzen; er zijn maximum bovengrenzen maar daar kom je niet snel aan of je moet dagelijks een paar kilo cashewnoten eten. Voor fosfor geldt dat er 85% van de ADH in zit. Hierna volgen de ADH-waarden van de mineralen die in het cashewnootje voorkomen: ijzer(83.5%ADH), magnesium(73%ADH), mangaan(72%ADH), seleen(36%ADH), zink(52.5%ADH), kalium(14%ADH) en calcium(4%ADH).

Bron: Eric Gaba (Sting), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Eric Gaba (Sting), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vitaminen in cashewnoten

Naast mineralen bevatten cashewnoten veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex; B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Van vitamine B1 en E zit er 35% van de ADH in een ons nootjes. Pirydoxine of B6 is ook ruim vertegenwoordigd in cashewnoten; 32% van de ADH. Verder bevat het veel vitamine B5 of pantotheenzuur, namelijk 17% van de ADH. Voorts bevat het niacine of vitamine B3(6.5%ADH), foliumzuur of B11(6%ADH), riboflavine of B2(4.5%ADH) en vitamine K(3%ADH).

Goed voor het hart

Cashewnoten bevatten minder vet dan andere nootsoorten. Bovendien bestaat 75% hiervan uit de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Driekwart van deze onverzadige vetten beslaat uit oleïne wat onder andere ook in olijfolie zit. Oleïne is goed voor het hart en het bloed. Het verlaagt te hoge triglycerideniveaus in het bloed. Verhoogde triglycerideniveaus ontstaan onder andere door geneesmiddelengebruik. Verhoogd triglyceride leidt tot allerlei hart- en vaatziekten. Met name mensen met diabetes, die een verhoogde risico op hart- en vaatziekten hebben, hebben hier snel last van. Daarom is het voor hen extra goed om cashewnoten te eten. Cashews helpen het beste tegen hart- en vaatziekten in een vetarm dieet, zonder suiker en witmeelproducten.

Alle noten zijn gezond

Vetten uit noten zijn gezonde vetten. Cashewnoten zijn niet alleen door de oleïne goed voor het hart. Antioxidanten die in cashewnoten zitten zorgen voor een positieve bijdrage voor het hart. In een wetenschappelijk onderzoek genaamd Iowa Womean Health Study bleek dat het eten van 1 maal noten of pindakaas per week het risico op hart- en vaatziekten met 11% verlaagt en viermaal per week noten of pindakaas was goed voor 19% risicoverlaging. Uit Brits onderzoek bleek dat noten in het algemeen het risico op hartaanvallen verlaagde. Er zijn meer onderzoeken geweest die dezelfde link zagen tussen het eten van noten en een gezond hart.

Seleen is een micronutriënt dat het lichaam stimuleert om Glutathione peroxidases aan te maken. Dat is het sterkste antioxidant in ons lichaam.

Koper

Koper is een belangrijk nutriënt dat zorgt voor de aanmaak van melanine in de huid, ontwikkeling van de botten en pezen, betere ijzeropname en het bestrijdt vrije radicalen. Te weinig koper binnenkrijgen kan leiden tot bloedarmoede, verkalkte aders, reuma, hersenstoornissen, hartritme-stoornissen en grotere vatbaarheid voor infectieziekten.

Cashewnoten groeien onderaan de cashew-appel / Bron: Abhishek Jacob, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cashewnoten groeien onderaan de cashew-appel / Bron: Abhishek Jacob, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Magnesium in cashewnootjes

Tweederde van al het magnesium in ons lichaam wordt terug gevonden in de botten. Voor de opbouw van botten ligt een grote nadruk op calcium maar dit geeft eigenlijk een onvolledig beeld. Je hebt naast calcium namelijk ook fosfor en magnesium nodig voor een botopbouw. Van magnesium wordt het zenuwgestel relaxter. Te weinig magnesium kan de zenuwen overactiveren en er kunnen hierdoor allerlei spiercontracties plaatsvinden zoals bij de ogen. Magnesium uit cashewnoten voorkomt hoofdpijn, spierkrampen die tot astma leiden, spierkrampen in het algemeen en het verlaagt hoge bloeddruk en de kans op een hartaanval. Verder zorgt voldoende magnesium voor regelmatige slaappatronen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

Tegen galstenen

20 Jaar durend onderzoek onder 80.000 vrouwen heeft als conclusie opgeleverd dat het eten van 30 gram noten of pinda´s per week de kans op galstenen met 25% vermindert. Dat zijn slechts 30 cashewnootjes! Je kunt dat aantal makkelijk opeten door een paar cashewnootjes door de muesli of havermout te doen. Ook kun je cashews door een salade mixen of een paar nootjes bij de lunch opeten.

Cashewnoten roosteren in India / Bron: Eric Gaba, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cashewnoten roosteren in India / Bron: Eric Gaba, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eettips cashewnootjes

Het is goed om ´s morgens een handje cashewnoten in een zelf gemaakte muesli te doen. Cashewnoten kunnen ook prima gemengd worden met een rijstgerecht of gebakken aardappels. Cashews kun je natuurlijk zo opeten. Een handje nootjes tussendoor zorgt dat je er weer even tegenaan kunt. Cashewnotenpasta is in biologische winkels te koop als beleg voor op brood. Verder kun je eens notenburgers maken met cashewnootjes. Je stampt de cashewnootjes fijn in een vijzel en vermengt ze met volkorenmeel, kaas en gebakken uitjes. Eventueel maak je een noten en zadenmix met walnoot, lijnzaad, pecannoot en sesamzaad. Vervolgens maak je er balletjes van die je even door volkorenbloem haalt. Nu kun je ze bakken, eet smakelijk!

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise kip met cashew Gai Pad Med Mamuang HimaphanThaise kip met cashew Gai Pad Med Mamuang HimaphanKip met cashewnoten wordt ook in Nederland wel gemaakt. Maar dan is het een 1,2 3 gerechtje dat snel klaar is. Deze Thai…
Cashewnoten: gezond of ongezond en wat is de voedingswaarde?Cashewnoten: gezond of ongezond en wat is de voedingswaarde?Zijn cashewnoten gezond of ongezond en wat is de voedingswaarde van de cashewnoot? Veel mensen laten cashewnoten en ande…
Hoeveel calorieën zitten er in noten?Hoeveel calorieën zitten er in noten?Wanneer we willen afvallen, zijn er veel mensen die graag willen weten hoeveel calorieën ze nou eigenlijk binnenkrijgen.…
Is studentenhaver gezond?Is studentenhaver gezond?Studentenhaver is een mix van noten en vruchten. De noten die het meest gebruikt worden zijn cashewnoten, walnoten, aman…

De geneeskracht van honingDe geneeskracht van honingHoning is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Je kunt honing gebruiken…
Cichorei, koffiesurrogaat en wilde groenteCichorei, koffiesurrogaat en wilde groenteCichorei is het plantje waar heerlijke surrogaatkoffie van kan worden gemaakt. De cichoreibloem zelf is erg mooi en miss…
Bronnen en referenties
Reacties

Ron Meijer, 03-11-2013
Waar kun je cashew sap krijgen of bestellen? Reactie infoteur, 10-11-2013
Via amazon

Andre, 30-09-2013
De zaadjes mengen en dan door de volkorenbloem halen!? Dat doet dus alles te niet. Volkorenbloem is een tarwe product en dat maakt dik. Reactie infoteur, 30-09-2013
Neehoor, van witmeelproducten word je dik maar van volkorenmeel niet. Je moet natuurlijk niet vele kilo´s brood per week eten. Bij gewoon gebruik van zeg 5 volkoren boterhammen van biologisch brood is er geen enkele kans om obesitas te krijgen. Dat komt onder meer omdat er veel vezels in zitten.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.