Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2

- Havermout is goed voor de bloedsuikerspiegel
- Hoe havermout Hans’ geheime wapen werd tegen diabetes type 2
- Bloedsuikerspiegel
- Oplosbare vezels
- Volle granen zoals havermout verlagen de kans op diabetes type 2
- Ongevoeligheid voor insuline
- Magnesium
- Recept voor gezonde havermout
Havermout is goed voor de bloedsuikerspiegel
Hoe havermout Hans’ geheime wapen werd tegen diabetes type 2
Hans, een 54-jarige hobbykok met een voorliefde voor alles wat zoet is, kreeg een wake-up call toen zijn huisarts diabetes type 2 bij hem vaststelde. "Het is tijd dat het roer omgaat," zei hij, terwijl hij zijn geliefde croissants met jam vaarwel moest zeggen. Op advies van een diëtist begon hij zijn dagen met een kom dampende havermout. Niet echt spannend, dacht hij eerst, maar daar kwam snel verandering in. Hans ging experimenteren: wat kaneel hier, een handje bessen daar, en af en toe een scheutje ongezoete amandelmelk. Tot zijn verbazing voelde hij zich energieker, bleven zijn bloedsuikerspiegel stabieler, en verloor hij zelfs een paar kilo. "Havermout is nu mijn geheime wapen," grinnikt hij. "Het vult goed, smaakt fantastisch als je creatief bent, en het voelt alsof ik mijn lichaam eindelijk een plezier doe." Voor Hans is die simpele kom havermout meer geworden dan ontbijt – het is een kleine overwinning op zijn diabetes.
Bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel —ook wel suikergehalte of glucosegehalte genoemd— is de hoeveelheid glucose in het bloed. Glucose is één van de belangrijkste brandstoffen voor iedere cel in het lichaam. Iemand die suikerziekte heeft en insuline gebruikt, moet meerdere keren per dag zelf zijn bloedglucosewaarde bepalen met een vingerprik. Door steeds de bloedsuikerspiegel te meten, kan de suikerpatiënt deze beter onder controle houden, waardoor het risico op gezondheidscomplicaties in de toekomst die met suikerziekte samenhangen, wordt verkleind. Een suikerpatiënt kan zijn levensstijl op de juiste manier bijsturen om zijn bloedsuikerspiegel op een gezond en acceptabel niveau te houden. Zo kan hij zijn diabetes beter onder controle houden.Oplosbare vezels
Uit onderzoek blijkt dat als je regelmatig havermout eet, bij voorkeur iedere dag, je minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zult vertonen. Het adequaat onder controle houden van je bloedsuikerspiegel is belangrijk bij het voorkomen van veel van complicaties die verbonden zijn aan suikerziekte. Havermout bevat bèta-glucan (oplosbare vezels), welke een vertragend effect op de bloedsuikerspiegel heeft. Als je 's ochtends als ontbijt een kommetje havermout neemt, dan heeft dit onmiskenbaar een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en dit effect duur de hele dag voort. Bèta-glucan vormt bij vertering een gel die de viscositeit van de inhoud van de maag en dunne darm verhoogt, als gevolg waarvan de spijsvertering vertraagt. Dit proces verlengt de absorptie van koolhydraten in de bloedbaan en hierdoor worden grote veranderingen of schommelingen in de bloedsuikerspiegel vermeden. Andere goede bronnen van oplosbare vezels zijn vers fruit en groenten.kortom als je als diabetespatiënt de dag begint met voedsel dat de bloedsuikerspiegel adequaat stabiliseert zoals havermout, dan zal het gemakkelijker voor je zijn om de bloedsuikerspiegel de rest van de dag onder controle te houden. Vooral wanneer je gedurende de dag dit proces ondersteund met voedzame vezelrijke voedingsmiddelen.
Volle granen zoals havermout verlagen de kans op diabetes type 2
Ongevoeligheid voor insuline
Vroeger werd diabetes type 2 in de volksmond 'ouderdomssuiker' genoemd, omdat vooral oudere mensen het kregen. Heden ten dage krijgen echter steeds meer jonge mensen deze vorm van suikerziekte, zelfs kinderen. Het is de meest voorkomende soort diabetes: grofweg negen van de tien mensen met diabetes hebben type 2. Bij deze vorm van diabetes kan je lichaam de bloedsuiker niet meer goed reguleren, doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam aanwezig is. Ook reageert het lichaam niet meer adequaat op het hormoon insuline, waardoor de bloedsuiker in het bloed blijft zitten en niet gebruikt kan worden als brandstof voor het lichaam. Deze ongevoeligheid voor insuline wordt 'insulineresistentie' genoemd.Magnesium
Onderzoek laat zien dat regelmatige consumptie van volle granen (onder meer) het risico van type 2 diabetes vermindert.¹ Het risico om type 2 diabetes te ontwikkelen is significant lager als je regelmatig volle granen eet. Havermout en andere volle granen zijn een rijke bron van magnesium, een mineraal dat fungeert als een bestanddeel (co-factor) van meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie in het lichaam. Zo heeft magnesium ook een functie in de insuline-sensitiviteit van cellen en bij de verbranding van glucose.
Recept voor gezonde havermout
Hieronder staat een recept voor gezonde havermout:Ingrediënten:
- 1 kop havermout
- 2 koppen water of melk
- 1 appel, geraspt
- 1 eetlepel honing of ahornsiroop (optioneel)
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 kop rozijnen of gedroogde cranberry's (optioneel)
- 1 eetlepel noten, gehakt (optioneel)
- 1 eetlepel zaden, zoals (gebroken) lijnzaad of chiazaad (optioneel)
Bereidingswijze:
- Breng water of melk aan de kook in een middelgrote steelpan.
- Voeg de havermout, geraspte appel, honing (als gebruikt), kaneel en zout toe en roer goed.
- Laat de havermout ongeveer 5-7 minuten zachtjes koken, of totdat het vocht is opgenomen en de havermout zacht is.
- Voeg eventueel rozijnen, noten of zaden toe en roer goed.
- Serveer warm en geniet ervan!
Je kunt de havermout ook aanpassen door andere fruitsoorten, noten of zaden toe te voegen.
Noot:
[OLIST]Een voorbeeld hiervan is: van Dam RM, Hu FB, Rosenberg L, Krishnan S, Palmer JR. Dietary calcium and magnesium, major food sources, and risk of type 2 diabetes in U.S. black women. Diabetes Care. 2006 Oct;29(10):2238-43. Erratum in: Diabetes Care. 2008 Oct;31(10):2077.[/OLIST]