Kruidenwijsheid: Chinese bieslook

Kruidenwijsheid: Chinese bieslook Kruiden zijn smaakmakers. Tenminste... kruiden zijn veel meer maar veel mensen staan daar meestal niet erg bij stil. Wat ook vreemd is, is dat de meeste mensen over het algemeen altijd dezelfde soorten kruiden in hun keukenkastje hebben staan en gebruiken, en dat terwijl er toch zo ontzettend veel kruiden bestaan om mee te kunnen variëren. Bovendien zijn kruiden niet alleen goed voor een smaakje maar kunnen, als je de oude wijzen mag geloven, echt een bijdrage leveren aan de gezondheid. Chinese bieslook is apart in de zin dat het eruit ziet als bieslook maar smaakt naar knoflook! Nou, dat is bijzonder...

Allium schoenoprasum

Ofwel, in gemakkelijker Nederlands: ‘Chinese bieslook’ en ook wel ‘pijpgras’ genoemd. Behorend tot de lookfamilie die ook bestaat uit de ui, prei en knoflook. En die laatste is dan ook meteen de link tussen ‘gewone’ bieslook en ‘Chinese’ bieslook want Chinese bieslook smaakt naar knoflook. En dat is heel handig als je geen knoflook in huis hebt! Het is gemakkelijk zelf te kweken d.m.v. zaad en bloeit met witte bloemetjes van ongeveer juli tot augustus. Is meerjarig, dus winterhard. En…ja, ja, het is nog gezond ook.

Oude gebruiken

Bieslook is al een heel oud gebruikt kruid, en in die tijden werden kruiden gebruikt ter genezing en niet, zoals wij tegenwoordig, als smaakmaker. Er zijn geschriften gevonden die dateren tot 300 v Christus waar bieslook al beschreven werd door de Chinezen. Er werd gewaarschuwd voor een teveel gebruik want dan zou men er troebele ogen van krijgen en last van slapeloosheid. Ook beweerde men dat het hielp tegen dronkenschap maar daar tegenover stimuleerde het weer onkuis gedrag. Verder werd toen al vermeld dat het de spijsvertering bevordert en vochtafdrijvend werkt. Nu weten we ook dat bieslook vitamine C bevat evenals vitamine B2, calcium, sodium, fosfor en ijzer. Vanaf de 16de eeuw staat bieslook eigenlijk pas meer bekent als een ´keukenkruid´ zoals bij zovelen kruidensoorten het geval is. Gelukkig gaan steeds meer mensen zich tegenwoordig weer verdiepen in de gezondheidsvoordelen van de vele soorten kruiden.

Wat is het verschil met ´gewone´ bieslook?

Bieslook dat smaakt naar knoflook, dát is Chinese bieslook! Handig als je van de smaak van knoflook houdt maar het toch niet echt vaak in huis hebt. Gewone bieslook is zacht van smaak en kan als garnering van een gerecht worden gebruikt maar ook bijvoorbeeld in (smeer)-kaasjes of salades voor op toast e.d. Natuurlijk kan dat ook met Chinese bieslook. Uiterlijk is het verschil met ´gewone´ bieslook dat de stengels niet hol maar plat zijn en dat de bloempjes niet paars maar wit en stervormig zijn. Wat betreft gebruik is alles hetzelfde, namelijk: knippen, wassen, drogen en fijnsnijden of hakken. Liefst zo vers mogelijk. Meekoken is niet echt aan te raden want de blaadjes worden dan slap en verliezen hun smaak. Maar bovenop een lekker omelet is het natuurlijk heerlijk.

Bloemstengels als ´groente´

Anders is het wanneer het om de bloemstengels gaat want in Azië kun je heel gewoon bloemstengels met de nog ongeopende bloemknopjes per bosje kopen. De bedoeling is dan dat deze worden gestoomd of geroerbakt samen met vlees of garnalen. In Azië is dat gewoon een groente. Bloemstengels kun je ook heel goed meekoken in de soep of verwerken in bijvoorbeeld pannenkoeken. De smaak is zachter dan die van de normale bieslookstengels. Het probleem is meer dat je het hier niet snel in een winkel zult tegenkomen. Hooguit in Aziatische winkels (toko) of bij een groente speciaalzaak.

Zelf kweken

Wat je natuurlijk altijd wel kunt doen is zelf Chinese bieslook opkweken. De zaden zijn gemakkelijk te verkrijgen. Je zaait het dan in een potje of volle grond in de tuin en kunt het afknippen of snijden wanneer je het nodig hebt. Het is een wintervast plantje dus zal hij na het afsterven aan het einde van de zomer gewoon weer zijn kopjes opsteken zo rond de maand maart. Bloeien doet hij van ongeveer juli tot augustus dus dan zou je ook eens kunnen proberen om deze bloemstengels te verwerken in bijvoorbeeld soep.

Bewaren

Echt bewaren in de koelkast is niet echt een optie. Het bieslook zal dan snel snotterig gaan worden en als je het niet goed ingepakt hebt dan zal je hele koelkast er van gaan stinken. Het schijnt dat je het wel kunt invriezen maar vers geknipt uit je tuin is veel lekkerder en...’Snoeien is groeien’ dus hoe vaker je van je plantje knipt hoe sneller die weer vers aangroeit. Ook gedroogde Chinese bieslook is te koop, al zul je er harder naar moeten zoeken als naar gewone bieslook. Maar, het is wel een optie voor in de wintermaanden. Heb je zelf een droogapparaat in je bezit dan kun je het bieslook gewoon drogen en uit het zonlicht bewaren in een goed afgesloten pot.

Toepassingen

  • Als garnering
  • In soepen
  • Door de kruidenboter
  • In salades en sla
  • Bij roerbakken
  • Door of op een omelet of andere eiergerechten of,
  • Lekker over gebakken aardappeltjes

Lees verder

© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…
Kruiden: bieslookBieslook of allium schoenoprasum is een zacht smakend kruid dat familie is van de ui. In het oude China werd het gebruik…
Bieslook (Allium schoenoprasum)Bieslook (Allium schoenoprasum)Bieslook wordt al sinds mensenheugenis verbouwd als groente, kruid en medicinale plant. In de Middeleeuwen werd bieslook…
De geneeskracht van bieslookDe geneeskracht van bieslookBieslook is een makkelijke moestuingroeier. Bieslook is niet alleen gezond maar ook lekker. Pijpgras is een andere naam…
Chiazaad in opkomst als voedingssupplementChiazaad in opkomst als voedingssupplementVeel voedingsdeskundigen vinden dat mensen die een uitgebalanceerd en gematigd voedingspatroon hebben geen supplementen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.happyseeds.nl
  • www.kokskwartet.nl
  • www.aziatische-ingredienten.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.