De I Tjing biedt toekomstperspectief
In de wereldliteratuur behoort de I Tjing tot de belangrijkste boeken. Wie de I Tjing kent, weet dat dit omvangrijke Chinese werk zowel een wijsheids- als orakelboek is. Wat het laatste betreft, is het juiste gebruik van de duizendbladstelen zeer belangrijk. Er zijn methoden te over, hoewel ze volgens ingewijden niet allemaal even accuraat zijn. De onderstaande aanpak is bedoeld voor degenen die vertrouwd zijn met de I Tjing terwijl ze om welke reden dan ook niet tevreden zijn met de duizendblad- of muntmethodiek die ze momenteel gebruiken.
Inhoud
De Hexagrammen /
Bron: B. Jankuloski, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wijsheidsboek
Talrijke boeken voorzien in een gedegen uitleg over de aard en filosofie van de
I Tjing. De juiste methode van vragen stellen aan dit wijsheidsboek is vaak een heikel punt. Tegenwoordig gebruiken veel mensen het
muntorakel. Het is een snelle, makkelijke manier. Maar aangezien er slechts drie munten worden gebruikt – driemaal kruis en munt – is het rekenkundig potentieel om hiermee, in combinatie met de
I Tjing, de wereld om u heen gestalte te geven te mager.
Onnauwkeurige antwoorden
Veel mensen ontvangen daardoor onnauwkeurige antwoorden en raken teleurgesteld, waardoor ze de
I Tjing voor gezien houden. Dat is jammer, want de gevorderde
I Tjing-gebruiker weet dat het
orakelboek het leven op grootse wijze kan verrijken.
Krachtige positie
De
duizendbladmethode houdt in dat u 49 duizendbladstelen in uw linkerhand vasthoudt. Met uw rechterhand pakt u een deel van die stelen. Aangezien u niet weet hoeveel stelen dat precies zijn, is de rede uitgeschakeld en het onderbewuste in actie gekomen, dat precies weet hoeveel stelen u hebt gepakt. Bij de muntmethode is de rekenkundige kans om zessen (gebroken lijn) of negens (hele lijn) te ‘gooien’ gelijk.
Waarschijnlijkheidskans
Bij de juiste duizendbladmethode is de kans dat u een negen verkrijgt drie maal groter. Zoals u weet is dat positief, want de negen is een krachtige, inspirerende lijn. De zes daarentegen is duister, krachteloos en meestal ongunstig van aard, ondanks het feit dat elke lijn gunstig of ongunstig kan zijn, afhankelijk van de positie in het
hexagram. Aangezien de waarschijnlijkheidskans zo klein mogelijk hoort te zijn, kunt u maar het beste meteen afscheid nemen van de muntmethode, mocht u die gebruiken.
Het juiste gebruik van het duizendbladorakel
De onderstaande methode is van de gezaghebbende Chinese
I Tjing-kenner
Wu Wei, die onder andere de werken
I Ching readings: Interpreting the Answers en
I Ching Wisdom: Guidance from the Book of Changes op zijn naam heeft staan. Als u deze methode volgt, weet u in elk geval dat die niet ‘gekleurd’ is door allerlei westerse invloeden.
De hexagrammen /
Bron: Glitchwitch, PixabayDe elf stappen
Leg van de vijftig duizendbladstelen één steel apart, ofwel de symbolische observant.
- Houd de 49 duizendbladstelen in uw linkerhand. Denk nu aan de vraag die u aan de I Tjing wilt stellen. En natuurlijk aan de omstandigheden die ten grondslag liggen aan uw vraag. Betreft het een persoon? Visualiseer hem of haar dan. In het geval van een probleem denkt u aan de aspecten ervan. Doe uw ogen dicht.
- Pak nu met uw rechterhand een gedeelte van de duizendbladstelen die u in uw linkerhand vasthoudt. Doe uw ogen open.
- Leg de duizendbladstelen die zich in uw rechterhand bevinden apart. Pak daarna één steel uit dat bundeltje.
- Houd deze steel tussen de pink en ringvinger van uw linkerhand.
- Neem nu met uw rechterhand telkens vier stelen uit de resterende bundel die zich in uw linkerhand bevindt. Doe dat net zolang tot er vier of minder stelen overblijven.
- Houd de vier of minder stelen tussen de ring- en middelvinger van uw linkerhand.
- Leg daarna de overgebleven stelen die zich in uw linkerhand bevonden apart.
- Pak het bundeltje stelen dat u als eerste uit uw linkerhand haalde en breng het terug naar uw linkerhand.
- Pak met uw rechterhand telkens vier stelen tot er vier of minder stelen overblijven.
- Bewaar de vier of minder stelen tussen uw middel- en wijsvinger. Leg de overgebleven stelen op de vloer.
- Tel de stelen die zich tussen uw vingers bevinden.
Noteer de getallen
Dat zijn er negen of vijf. Negen krijgt de numerieke waarde 2, en vijf de waarde 3. Noteer een van die twee getallen op een vel papier. Leg daarna de negen of vijf stelen apart en herhaal stap 1 tot en met 11. U houdt dan acht of vier stelen over, die respectievelijk de numerieke waarden 2 en 3 krijgen. Noteer dat getal naast het andere. Na de derde verdeling houdt u vier (waarde 3) of acht (waarde 2) stelen over.Tel de drie getallen die u hebt genoteerd bij elkaar op.
De eerste lijn van het hexagram
Bij elkaar opgeteld krijgt u het getal 6, 7, 8 of 9. De 6 en 8 symboliseren een gebroken lijn, de 7 en 9 een hele lijn.
Ofwel:
- 6 = ---- ----
- 7 = --------
- 8 = ---- ----
- 9 = --------
U hebt nu de onderste lijn van het hexagram. Volg deze methode zes keer voor het verkrijgen van het hexagram dat op uw vraag van toepassing is.
Lees verder