Acne, hoe kom je van puistjes af?

Acne, hoe kom je van puistjes af? Acne is een veelvoorkomend huidprobleem. In de puberteit krijgen vrijwel alle jongeren met jeugdpuistjes te maken. De een heeft er meer last van dan de ander. Puistjes worden ook wel pukkels genoemd. Mee-eters zijn zwarte stipjes in je huid, die puistjes kunnen worden. Met name als je mee-eters probeert uit te knijpen kunnen er bacteriën in komen, waar puistjes uit kunnen ontstaan. Wat moet je doen om puistjes te voorkomen en om van jeugdpuistjes af te komen? En is er eigenlijk wel iets tegen acne te doen? Gedurende de puberteit komt acne het meeste voor. Door verstopping van talgkliertjes in de huid ontstaan er ontstekingen, omdat hormonen voor veranderingen in de huid zorgen. De plaatsen waar puistjes het meest voorkomen zijn in het gezicht, op de borst, en op de rug. Acne verdwijnt meestal weer na een paar jaren, maar soms duurt het langer. Bij acne denkt je aan puistjes, pukkeltjes, zwarte puntjes (mee-eters) en rode plekjes.

Jeugdpuistjes behandelen

Acne komt niet altijd van binnenuit, het kan ook door zaken van buitenaf veroorzaakt worden. Denk hierbij aan vette make-up waardoor talgkliertjes verstopt raken of aan andere stoffen die talgklieren in de huid afsluiten. Sommige mensen krijgen acne als ze in aanraking komen met bepaalde producten op hun werk, zoals chloorhoudende producten. Sommigen medicijnen kunnen acne veroorzaken. 'Druk uitoefenen' op steeds dezelfde plek, zoals het dragen van een haarband, hoed of helm, kunnen plaatselijke acne veroorzaken. Puistjes kunnen ook ontstaan door verkeerde voeding. Gezond leven en gezonde voeding kunnen helpen je huid schoner te houden. Erg populair zijn momenteel groene smoothies, waarvan ook beweerd wordt dat ze acne helpen tegengaan.

Puistjes, niet aankomen

Als je last van jeugdpuistjes hebt, ben je daar natuurlijk nooit blij mee. Puistjes in het gezicht zitten ook altijd op de verkeerde plek. Op je neus, in de buurt van je mond en kin of op je voorhoofd komen ze het meeste voor. Omdat je puistjes niet mooi vindt staan, zal je de neiging hebben om er aan te gaan peuteren, te knijpen of te krabben. Daardoor wordt de ontsteking erger en de puist groter. Probeer dat dus echt niet te doen. Je loopt dan namelijk meer kans op infecties en als gevolg daarvan littekens in je gezicht, en een puistje zit er maar een paar dagen en verdwijnt vanzelf. Een litteken, als je pech hebt, zit je hele leven op je huid.

Rode pukkels, gele puistjes, zwarte mee-eters

Als de acne aanzienlijk is en de ontsteking fors, blijven er soms littekens achter op de huid. De littekens kunnen variëren van donkere verkleuringen in de huid, tot een ongelijkmatige huid vol kratertjes. Nogmaals: als je puistjes hebt opengekrabd of als je ze uitknijpt, loopt je meer risico op ontstekingen en dit soort littekens.

Ernstige vormen van acne

Er bestaan ernstige vormen van acne, zoals Acne Conglobata waardoor ook vaker en meer littekens achterblijven. Een enkele keer komt het voor dat mensen last hebben van acne op ongebruikelijke plaatsen zoals op hun achterste of onder de oksels. Bij zeer ernstige acne wordt in overleg met een (huid)arts Roaccutane voorgeschreven. Dit middel mag zeker niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Je kunt het online bestellen, maar uitsluitend als je het al gebruikt of heeft gebruikt.

Roaccutane en Acne. Acne behandeling, hoe kom je van puistjes af?

ER zijn verschillende manieren om puistjes te behandelen. Bij ernstige acne kunnen bepaalde medicijnen uitkomst bieden, zoals de Diane 35 pil of Roaccutane. Roaccutane is een bekend middel tegen acne. Het wordt in kuren gegeven en is geschikt voor mensen met zware acne. Bijwerkingen zijn droge huid, droge lippen, droge neus, en andere klachten die overeenkomen vertonen met vitamine A tekort.
  • Acne wordt (uitwendig) onder andere behandeld met speciale crèmes, gel of lotions die benzoylperoxide of vitamine-A zuur bevatten, of met bacterie-dodende crèmes, die antibiotica bevatten. Er zitten voor en nadelen aan dergelijke middelen, want sommige middelen irriteren de huid. Acne kan niet echt gestopt worden, maar de huid kan wel tot rust gebracht worden. Acne die in de puberteit optreedt, verdwijnt meestal vanzelf weer binnen enkele jaren. Soms duurt het langer. Er zijn ook behandelingen met corticosteroïden mogelijk, maar daar zitten nogal wat nadelen aan verbonden.
  • Sommige anticonceptiepillen hebben een positieve invloed op Acne, omdat ze de talgvorming afremmen.
  • Bij zeer ernstige acne is het geneesmiddel isotretinoine doeltreffend. Dit wordt echter pas voorgeschreven als andere middelen geen effect hebben. Het mag niet gebruikt worden bij zwangerschap.
  • Behandeling met de pil Diane 35 kan zeer effectief zijn tegen acne. Deze pil kwam echter negatief in het nieuws omdat het gebruik extra risico´s voor de gezondheid zou kunnen opleveren. Ook worden tien sterfgevallen van jonge vrouwen in Nederland in verband gebracht met het slikken van Diane 35. Het is echter het beste om eerst met je huisarts te overleggen of je Diane 35 mag slikken. De kans is namelijk groot dat deze pil in Nederland uit de handel genomen wordt.
  • Zonnebaden helpen tegen Acne, maar de huid mag niet verbranden want dat is natuurlijk niet goed. Ultraviolette straling heeft een positieve invloed op puistjes en ook regelmatig naar de zonnebank gaan helpt. Te veel is echter niet goed en wordt afgeraden in verband met de risico’s op huidkanker. Zonnebaden in combinatie met bepaalde medicijnen tegen acne, hebben een ongunstige invloed. Van zonnebaden terwijl je tetracycline gebruikt kan je zelfs heftige uitslag en jeuk krijgen. Te veel zon heeft een averechts effect en dan neemt acne juist toe. Alleen zeer licht zonnebaden helpt dus enigszins.
  • Was je gezicht alleen met lauw water, zonder zeep of met een huid reiniger die een arts je kan aanraden.
  • Blijf van puistjes en mee-eters af, hoe moeilijk dat ook is.
  • Sommige jongeren met (lichte) acne hebben baat als ze het plekje insmeren met Nestosylzalf (uit de drogiste) wat een licht ontsmettende werking heeft. De zalf kan je overdag dun opbrengen, en ’s nachts wat dikker. Opbrengen met schone vingers.

Penis acne

Puistjes op je penis, dat komt voor. Meestal is het niks bijzonders, alleen maar een reactie op verstopte talgkliertjes in de huid, onder invloed van hormonen in de puberteit. Dit soort acne zit alleen op je huid. Ook meisjes kunnen er last van hebben, zij hebben dan acne in de schaamstreek, op de huid.

Ontstaat acne door verkeerd eten?

Onderzoek heeft het verband tussen ongezond voedsel en puistjes nooit kunnen aantonen. Er wordt echter wel verondersteld dat gezond eten en stoppen met roken, een positieve invloed op Acne hebben.

Verdwijnt Acne altijd na de puberteit?

Meestal wel, maar niet altijd. Meestal verdwijnt acne gedurende de puberteit, na een paar jaar, maar soms duurt het langer. Na je 25e jaar is het vrijwel altijd geen probleem meer. Het komt echter ook voor dat mensen er tot na hun 25e last van houden. Als acne ernstig is, neem dan contact op met je huisarts. Deze zal je kunnen doorverwijzen naar een goede behandelaar.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Puistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzePuistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzeHet overkomt veel mensen dat ze 's morgens in de spiegel staan en opeens een aantal enorme roze pukkels op hun gezicht z…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…

Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Bronnen en referenties
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&item_id=263&ziektebeelden=ziektebeeld_item
Reactie

Naomi, 11-01-2013
Ik heb echt last van acne en k heb zoveel dingen gebruikt maar niets helpt! En dit wordt steeds erger.

Help aub! Word er echt moe van! Reactie infoteur, 11-01-2013
Je huisarts kan je doorverwijzen naar een huidarts, als dat nodig mocht zijn.

Heb je ook Nestosylzalf al geprobeerd? Wel de zalf, niet de spray.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.