De griepprik: zin of onzin?

De griepprik: zin of onzin? Veel chronisch zieken krijgen zo rond oktober/november weer bericht voor het halen van een griepprik. Maar, is dit eigenlijk wel zo zinvol? Inmiddels hóór en lees je nu al jaren dat de griepprik mensen niet zo beschermt als men er van verwacht én het vrijwaart je ook niet van andere virussen of infecties tijdens de winter. Dus … heeft het nog wel zin om in die lange rij wachtenden te gaan staan bij de artsenpraktijk? Ieder jaar krijgen heel veel mensen de griepprik. Iedereen kan deze prik halen en eventueel zelf betalen maar heel veel chronisch zieken, oudere mensen en ook mensen die een hoger risico lopen om griep op te lopen krijgen automatisch een oproep van hun huisarts dat zij in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik. Vele mensen geven gehoor aan deze oproep want zij vertrouwen op het oordeel van de arts. Maar is het nu wel zo nodig? Want deze griepprik vrijwaart deze mensen niet van alle andere virussen die rondwaren en die net zoveel zieken en soms doden eisen.

De griep: 1000 doden of 100?

Het RIVM geeft aan dat er per jaar ongeveer 1000 tot 2000 doden aan de griep te wijten zijn en daar schrik je natuurlijk van. Je krijgt gelijk zoiets van ‘dat moet ik zien te voorkomen’. Maar het RIVM baseert die cijfers niet op echte griepcijfers. Het is een schatting. En die schatting word gemaakt door te kijken naar het sterftecijfer in een bepaald seizoen. Zoals het griepseizoen. Wanneer men gaat kijken naar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het CBS, blijken die cijfers veel lager te liggen. Dit bureau baseert zijn cijfers op de sterftegevallen als officiële doodsoorzaak. En die cijfers liggen veel lager, namelijk 100 tot 200 sterftegevallen aan de griep. Dat is dus veel minder dan het RIVM beweerd.

Hoe berekent het RIVM dan de sterftecijfers?

De oorzaak schuilt in het feit dat er al snel de conclusie van griep wordt getrokken terwijl het gemakkelijk iets anders zou kunnen zijn. Vooral in het griepseizoen gaan de getallen heel gemakkelijk op dezelfde hoop. De cijfers van het RIVM zijn dat ook alleen maar geschatte cijfers die ontstaan door het verschil dat ontstaat wanneer je het ‘normale’ sterftecijfer naast dat van het sterftecijfer van bijvoorbeeld het griepseizoen te leggen. Het verschil dat er dan is, wordt ‘oversterfte’ genoemd en er wordt gewoon aangenomen dat dit dan allemaal maar griepslachtoffers waren. Maar dat is dus helemaal niet zo.

Diagnose griep

Sowieso wordt al heel snel gesproken over griep wanneer iemand last heeft van hoofdpijn, verkoudheid, koorts, hoesten e.d. maar er kan heel iets anders aan de hand zijn dan griep. Er zijn immers veel meer virussen die deze klachten veroorzaken. Zelfs artsen hebben de neiging om iets maar al te snel griep te noemen. Maar de kans dat het een heel ander virus is dan dat van de griep is vijf keer hoger dan dat het echt de griep is. Dit zegt de viroloog H.Schellekens, hoogleraar medische biotechnologie. Hij zegt ook dat van alle gevallen die ‘griep’ genoemd word uiteindelijk maar 20% écht de griep is. Vier op de vijf griepklachten worden veroorzaakt door andere virussen dan het influenza-virus. Ook deze virussen kunnen leiden tot longontsteking en dus zijn ze zeker ook wel ernstig, maar het is geen influenza. De griepprik heeft hierbij dus totaal geen nut.

4 miljoen

4 miljoen griepprikken worden verspreid over Nederland. Deze gaan naar de huisarts die de prik geeft aan zijn patiënten. Meestal zijn dit ouderen en ook mensen met een verhoogd risico op griep. Het NVI, die de griepspuiten verspreidt zegt dan ook dat zonder het uitgeven van griepprikken er veel meer sterftegevallen zouden zijn, namelijk 1000 tot 2000 gevallen. Maar er zijn geen resultaten uit onderzoeken bekend waar uit blijkt dat dit ook echt zo is.

Geen enkel bewijs

Er is nog nooit een onderzoek gehouden om te kijken of de griepprik nou echt iets uitmaakt. 14 miljoen mensen krijgen jaarlijks deze prik en niemand kan echt vertellen of het nu daadwerkelijk iets uitmaakt of dat het gewoon onnodig is, want er is nog nooit dubbelblind onderzoek naar gedaan. Natuurlijk zijn er wel studies geweest maar deze zijn te zwak geweest en te onduidelijk om echt iets te kunnen vaststellen. Zelfs de overheid geeft dit toe.

Waarin een klein land groot kan zijn

Er is geen land in de hele wereld waar zoveel griepprikken worden gegeven als in Nederland. De huisarts die deze prik aan zijn patiënten geeft verdient daaraan 10 euro per prik. Dat is een leuke bijverdienste, verdiend aan het ‘kuddegedrag’ van mensen die zonder gedegen en bewezen onderzoek naar de werking van de prik, als lammeren in de rij staan op de dag of dagen van vaccinatie. Voor de gemiddelde artsenpraktijk betekent dat op zijn minst een paar duizend euro extra inkomsten.

Waarom halen we dan nog massaal die griepprik?

Omdat we angstig gemaakt worden door de medische industrie die er alle winst mee te behalen heeft omdat het wereldwijd zo enorm veel geld oplevert. En dat die angst zorgt voor grote opbrengsten is dan ook weer gebleken tijdens de zogenaamde ‘pandemie’ in 2009 waaraan miljarden euro’s verdiend werden maar die in feite minder ernstig was dan de gewone seizoensgriep.

Natuurlijk moet ieder voor zichzelf uitmaken of hij/zij het risico wil lopen om de prik niet te gaan halen. Laat je in ieder geval niet bang maken en zorg voor verantwoorde voeding en vitamines. Leef zo gezond mogelijk want daarmee kun je ook al zorgen dat je immuunsysteem sterker word. Dat is het belangrijkste namelijk wat je kunt doen om griep te voorkomen: het immuunsysteem verhogen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Griepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingGriepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingOok in het griepseizoen 2020-2021 zal de griepprik veelvuldig door de huisarts worden toegediend en misschien is er dan…
Vaccinatie tegen het griepvirusVaccinatie tegen het griepvirusElk jaar krijgt één op de tien mensen griep. Gezonde mensen kunnen al behoorlijk ziek worden van het griepvirus. Maar vo…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…

Pfeiffer symptomen: keelpijn, vergrote halsklieren, moeheidPfeiffer symptomen: keelpijn, vergrote halsklieren, moeheidDe ziekte van Pfeiffer (kortweg Pfeiffer) is een virusinfectie die symptomen als keelpijn, koorts, vergrote klieren en s…
Diabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes is een stofwisselingsziekte die niet te genezen is. De ziekte kan ingrijpende gevolgen hebben voor je leven. Bi…
Bronnen en referenties
  • Zembla
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.