Hoofdpijn: wat doe je eraan?
Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Een zeurende of kloppende pijn waar je veel last van kunt hebben. Het kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door stress of vermoeidheid of na een avond stappen. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf, maar wat kun je eraan doen?
Hoofdpijn
Het gaat hier om een pijn voelbaar in het hoofd en een aandoening die regelmatig voorkomt. In vele gevallen is het slechts van tijdelijke aard en eigenlijk vrij onschuldig. Natuurlijk kan hoofdpijn ook veroorzaakt worden door ziektes, maar over het algemeen gaat het vaak over spanningshoofdpijn en migraine.
Spanningshoofdpijn
Bij spanningshoofdpijn zijn vaak de spieren van de nek of het gelaat aangetast. Dit heeft dan, zoals de naam al zegt, te maken met spanning. De pijn kan zich op verschillende manieren uitdrukken, zoals drukkend of klemmend, en aan één zijde of aan de beide zijden van het hoofd. De een heeft er slechts enkele tellen last van, terwijl de ander er dagen mee rondloopt. Een erg duidelijke oorzaak is er niet voor, en iedereen heeft er wel eens last van (bij de huisarts blijkt zo'n 11% last te hebben van spanningshoofdpijn).
Migraine komt minder vaak voor dan spanningshoofdpijn en is chronisch. Doordat de bloedvaten in korte tijd vernauwen en weer verwijden ontstaat een pijn, als een kloppende hoofdpijn. Migraine wordt vaak aan één kant van het hoofd ervaren, maar kan ook aan beide kanten optreden.
Oorzaken hoofdpijn
Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt doordat de spieren zijn aangedaan. Een echte duidelijke oorzaak is daarvoor nog niet gevonden. Andere oorzaken zijn:
- Te weinig slaap
- Te weinig vocht
- Zware of langdurige inspanningen
- Ziekte (bijvoorbeeld griep)
- Na hevig alcoholgebruik (een kater)
- Bij plotselinge koude (temperatuurdaling, bijvoorbeeld na het eten van veel ijs)
- Klachten van het oog
- Trauma aan het hoofd of de nek
- Turen bij weinig licht
Oplossing bij hoofdpijn
Medicatie
Natuurlijk bestaan er lichte medicijnen die de hoofdpijn aan kunnen pakken. De pijn kan worden afgezwakt door middel van aspirine, Ibuprofen of paracetamol. Deze worden geslikt wanneer de hoofdpijn slechts eenmalig is, maar niet wanneer er voortdurend last is van pijn in het hoofd. In deze gevallen moet worden opgelet met het slikken van medicatie, omdat hieruit afhankelijkheid kan ontstaan. Dit betekent dan dat iemand hoofdpijn krijgt zodra hij stopt met het slikken van de medicatie.
Bij meer frequente hoofdpijn wordt ook wel amitriptyline (bijvoorbeeld Tryptizol of Sarotex) of imipramine voorgeschreven. Deze worden vaak voorgeschreven bij medicatie-afhankelijkheid.
Behandeling van de spieren
Naast medicatie bestaan er ook alternatieve methoden om hoofdpijn te doen afnemen. Omdat het bij spanningshoofdpijn gaat om aangetaste spieren, is het mogelijk om deze spier te masseren, zodat doorbloeding wordt gestimuleerd. Massage leidt niet altijd directe tot het gewenste effect, omdat de spieren worden veranderd, maar dit treedt later wel op.
Ook door middel van verwarming, bijvoorbeeld het zelf bewegen van de spieren (lichamelijke oefeningen), of met een infraroodlamp of kruik, kan de pijn worden verminderd.
Lichaamsbehoefte
Een lichaam niet niet wordt voorzien in zijn behoefte gaat protesteren. Daardoor kan ook pijn aan het hoofd optreden. Een lichaam moet voldoende rusten en vocht en voedsel binnenkrijgen om goed te kunnen presteren. Hoofdpijn kan worden verlicht of zelfs worden weggehaald door voldoende te slapen, voldoende te eten, en voldoende vocht binnen te krijgen.
Naast voedsel, water en rust, is ook belang gehecht aan frisse lucht (dus een stevige wandeling kan ook veel goed doen) en door regelmatig te bewegen.
Voorkomen van stress
Stress is een van de hoofdoorzaken van hoofdpijn. Probeer dus zoveel mogelijk stress te voorkomen. Natuurlijk is het onmogelijk om nooit stress te hebben, en het is dan ook onmogelijk te vermijden. Wel kan er geprobeerd worden met zo min mogelijk stress door bepaalde situaties te komen. Wees bewust van jezelf, hoe je op stress reageert en hoe je ermee omgaat.
Enkele tips:
- Probeer (al van tevoren) te plannen en in te delen wat gedaan moet worden
- Maak voor jezelf een lijstje (overzicht en de mogelijkheid om af te strepen)
- Ken je eigen grenzen
- Praat met iemand die je vertrouwt
- Schrijf van je af (als dit makkelijk gaat dan praten)
- Doe ontspanningsoefeningen
Houding
Verder is ook de lichaamshouding belangrijk. Dit kan zeker preventief werken. Door goed op te letten geen verkeerde houding aan te nemen bij allerlei activiteiten en handelingen, kan de kans op het ontstaan van hoofdpijn al worden verminderd. Hetzelfde geldt voor de tijd dat we slapen. Slapen op de buik is een slaaphouding die sneller hoofdpijn kan veroorzaken.
Zie ook:
Hyperventileren: wat doe je eraan?
Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?
Keelpijn: wat doe je eraan?
Buikpijn: wat doe je eraan?
Flauwvallen: wat doe je eraan?