Voetblessure met opgerekte enkelbanden

Een voetblessure, waarbij de enkelbanden opgerekt zijn, is een veel voorkomende blessure die zowel in het dagelijks leven als in de sport kan worden opgelopen. Meestal ontstaat deze blessure doordat de enkel plotseling draait waardoor de banden aan de buitenkant van de enkel beschadigen. Als het letsel niet gepaard gaat met een botbreuk is er sprake van een verzwikking welke in lichte en zwaardere mate kan voorkomen.

Lichte verzwikking

Bij een lichte verzwikking kan de enkel nog zonder al te veel problemen worden belast. In dat geval hoeft geen arts te worden ingeschakeld en is ook geen spoedeisende hulp noodzakelijk. Het is goed om bij een lichte verzwikking de enkel te koelen met koud water of met ijs dat overigens niet direct tegen de huid mag worden gehouden. De enkel kan daarna ingezwachteld worden met een niet-elastische zwachtel. Daags na het oplopen van de blessure zal de enkel stijver en pijnlijker zijn dan op de dag zelf maar dat kan na wat oefenen door de voet te bewegen zoveel mogelijk worden verholpen. Die oefeningen kunnen enkele dagen achtereen worden uitgebreid.

Zwaardere verzwikking en moeilijk lopen

Bij een zwaardere verzwikking, die zich kenmerkt doordat de enkel niet kan worden belast, is het noodzakelijk een dokter te raadplegen. De enkel zal dan ook dik worden en is erg pijnlijk. Dat opzwellen kan overigens vaak pas na zo’n tien tot dertig minuten na het oplopen van de blessure worden geconstateerd. In de meeste gevallen gaat het lopen moeilijk bij een ernstige verzwikking en mag geen druk op de voet worden uitgeoefend. Soms zal een huisarts de patiënt naar de Spoedeisende Hulp doorsturen. Om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een botbreuk kan dan een röntgenfoto worden gemaakt.

Behandeling voetblessure met opgerekte enkelbanden

De behandeling van opgerekte enkelbanden gebeurt meestal door de aanleg van een drukverband waarbij het uitdrukkelijke advies wordt gegeven om een dag of vijf de enkel niet te belasten en bij het lopen gebruik te maken van krukken. Ook is het raadzaam het been gedurende die periode zoveel mogelijk omhoog te houden waarbij de enkel hoger wordt gelegd dan de heupen en de knie. Voorkom gedurende die dagen stijf worden van de voet door regelmatig de tenen en de voetrug te bewegen.

Herstelperiode

Na die eerste periode is een nieuw onderzoek noodzakelijk. Meestal wordt daarna de voet ingetaped. Als alles goed gaat is soms ook het dragen van een elastieken kous voldoende voor verder herstel. Gedurende dat herstel kan nog gebruik gemaakt worden van de krukken maar moet de voet wel enigszins worden belast. Ook moet de voet goed afgewikkeld worden. De loopperiodes kunnen langzaam worden opgevoerd. Op een bepaald moment kan één kruk weggelaten worden en als dat goed gaat kan ook het gebruik van de andere kruk achterwege blijven. Met weer gaan sporten kan beter twee tot drie weken worden gewacht en moeten de pijnklachten eerst geheel verdwenen zijn. In de meeste gevallen kunnen na genezing van de enkel de normale sportactiviteiten weer volledig worden beoefend.

Oefeningen

Oefeningen die tijdens de herstelperiode gemaakt kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
  1. Afwisselend tien tot vijfentwintig keer op de hakken en tenen gaan staan.
  2. Op een been (geblesseerde been) staan en dat gedurende een tweetal minuten volhouden waarbij getracht wordt zonder vasthouden het evenwicht te bewaren. Verstandig is deze oefening vlak bij een muur of ander houvast te maken zodat indien het evenwicht toch verloren raakt een val wordt voorkomen.
  3. Op blote voeten een rekoefening voor de kuitspieren maken waarbij de voeten naast elkaar staan en de knieën naar voor worden gebogen terwijl de hakken op de grond blijven. De voorwaartse beweging moet dan een tel of acht worden aangehouden. Deze oefening moet drie tot vijf keer worden gemaakt. Eventueel kunnen de handen tegen een muur worden gehouden om het evenwicht te kunnen bewaren.
  4. Op de tenen lopen waarbij de hak maar net los komt van de grond. Hoog op de tenen lopen is namelijk minder effectief.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Een verstuiking aan de enkel ontstaat wanneer men een bepaalde onnatuurlijke beweging maakt. Het kan bijvoorbeeld gebeur…
Hoe wordt een verstuikte enkel behandeld?Hoe wordt een verstuikte enkel behandeld?Je verstapt je tijdens het sporten of als je de trap afloopt, waardoor de enkel zwikt. Daarbij draait de voet als het wa…

Statines zijn veelal niet zo gezondStatines zijn veelal niet zo gezondStatines worden te gemakkelijk door huisartsen voorgeschreven als blijkt dat iemand een verhoogd cholesterolgehalte heef…
BloedstollingsafwijkingenBloedstollingsafwijkingenAls je een wondje krijgt, verschijnt er binnen een korte tijd een korstje. Het is een ingewikkeld proces van bloedstolli…
Bronnen en referenties
  • Fysiofinder.nl
  • Fysio-groningen.nl
  • Nijsmellinghe.nl
  • Gezondheidsnet.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 29-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.