Syndroom van Capgras: waanideeën, hallucinaties en psychose

Syndroom van Capgras: waanideeën, hallucinaties en psychose Bij het ouder worden kan de mens vreemde ontwikkelingen ondergaan. De hersenen zijn verantwoordelijk voor de juiste verwerking van informatie. Binnen dat proces kunnen voor de emotie en herkenning problemen ontstaan, waardoor waanideeën, hallucinaties en psychose kan ontstaan. Wat houdt het syndroom van Capgras in, waarom herkent men familie met de partner niet meer en hoe kan het leiden tot een algehele psychose?

Syndroom van Capgras


Wie is wie, wat is werkelijk?

Normaal zitten in het brein herkenningssignalen opgeslagen, waarmee gezichten en personen worden geïdentificeerd. In één opslag kunnen we herkennen wie wie is en weten we direct alle noodzakelijke informatie over diegene. In het geval van dit syndroom zal in toenemende mate die hersenactiviteit afnemen, waardoor als het ware een hersen-informatieblokkade wordt veroorzaakt. Doordat de persoon anderen niet meer kan herkennen, zal er steeds vaker twijfel ontstaan. Daardoor zal de persoon steeds verder in zichzelf terugtrekken. Men sluit zich af van de buitenwereld, waardoor ernstig sociale en geestelijke problemen worden veroorzaakt.

Verschil met dementie en Alzheimer

In het geval van dementie, neemt de algemene toestand van het geheugen af. Het zorgt ervoor dat men in toenemende mate herinneringen van net geleden niet meer kan onthouden. Daardoor kunnen ook bepaalde personen worden vergeten, doordat deze mogelijk pas laat in het leven zijn geïntroduceerd. Juist de eerste lang vastgezette herinneringen komen weer bovendrijven, waardoor de persoon ook meer in die wereld blijft zitten. Oftewel men zondert zichzelf steeds verder af en kan daardoor steeds minder effectief doen. Ook bij Alzheimer is er een structureel verlies van het geheugen, gecombineerd met gedragsveranderingen, herhalingen, desoriëntatie, verminderd denkvermogen, afnemende redenatie en ander afwijkend gedrag. Het syndroom kenmerkt zich meer op het gebied van het niet kunnen herkennen van anderen, waardoor argwaan in toenemende mate verslechtert.

Continue verergering

De aandoening heeft met de psyche van de mens te maken, waarbij een probleem in het identificatieproces ontstaat. In eerste instantie zal de persoon zich ervan bewust zijn, dat er iets aan de hand is. De familie spreekt de persoon erop aan en de stem wordt daarbij nog wel herkend. Dat verandert met de tijd, waarbij het syndroom overgaat in het verlies van vertrouwen in de ander. Men denk dat er sprake is van andere mensen of dat men denkt dat bekenden door kopieën zijn vervangen. De argwaan kan daarbij zeer ver gaan, waarbij men mogelijk denkt dat de omgeving uit niet werkelijke personen bestaat. Ondanks dat men nog wel normaal met de omgeving kan communiceren. Let wel de omgeving maar ook objecten kunnen normaal worden herkend, echter de herkenning van mensen is compleet verdwenen.

Realiteit niet meer te vertrouwen

Indien men denkt dat de wereld is opgebouwd uit klonen of geen werkelijkheid vertoont, dan zal men alles met argwaan bekijken! Niets is meer wat het is en daardoor komt de persoon steeds verder in persoonlijke problemen. Verwaarlozing, afzondering en psychose nemen de overhand, waarbij de omgeving wordt vermeden en indien noodzakelijk met verbaal of fysiek op de omgeving wordt gereageerd. Dit kan ook inhouden dat de persoon een gevaar voor anderen of zichzelf wordt. Het kan dus soms noodzaak zijn om de persoon van de buitenwereld af te schermen.

Hallucinaties bij syndroom van Capgras

Een aanvullende verslechtering is de vorming van hallucinaties. De werkelijkheid is reeds anders dan normaal en de hersenen vullen het beeld aan met extra onwaarheden. Er worden dus beelden aangemaakt, waardoor de eigen overtuiging wordt aangesterkt en het verschil met de realiteit verder wordt vergroot. Oftewel er kan totale psychose ontstaan, waardoor de persoon compleet de kluts kwijt is. Men zal dus voor de omgeving totaal onhandelbaar en niet voor rede vatbaar zijn. De psychotische verschijnselen zijn dermate ernstig, dat het een direct gevaar voor de persoon en omgeving is.

Vermoedelijke oorzaak

Tot dusver is er nog geen wetenschappelijke reden aangetoond, waardoor het wordt veroorzaakt. Het kan mogelijk komen door gebreken in de temporale kwab van de hersenen, waarin de voornaamst visuele herkenning plaatsvindt. Ook kan er sprake zijn van aantasting van de emotionele hersenactiviteit. Een enkele of combinatie van hersenbeschadigingen kunnen vergaande gevolgen hebben. Let wel dergelijke schade aan de hersenen zelf kan mogelijk komen door bijvoorbeeld metaalopbouw in het brein (zenuwziekten), door amyloïdose (eiwitstapeling in de hersenen) en door een opgetreden TIA of beroerte.

Herkent u psychotisch gedrag bij een familielid zorg er dan voor dat medische aandacht wordt gegeven. Met antidepressiva en antipsychotica worden goede resultaten behaald. Laat u verder door de behandelend arts informeren, hoe het syndroom verder kan worden aangepakt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Capgras-syndroom: Psychische ziekte met zien van oplichterCapgras-syndroom: Psychische ziekte met zien van oplichterHet Capgras-syndroom (imposter-syndroom) is een psychische aandoening waarbij een patiënt (vooral van het vrouwelijke ge…
Het Frégoli syndroomHet Frégoli syndroomTegenwoordig zijn er dankzij onze wetenschap (psychologische) syndromen onderzocht, beschreven en gecategoriseerd. Eén v…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Verschillende vormen van dementieDementie is onder te verdelen in verschillende vormen. De bekendste vormen zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Bod…

Hirsutisme: overbeharing bij vrouwenHirsutisme: overbeharing bij vrouwenLichaamsbeharing heeft iedereen, dus ook vrouwen. Op zich niet zo verwonderlijk, want ooit diende onze haargroei om ons…
Fibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstFibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstEen veel voorkomend knobbeltje in de borst is een fibroadenoom. Het is een goedaardig gezwel tussen een halve centimeter…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Capgras
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.