Onregelmatige stoelgang: verstopping en diarree

Onregelmatige stoelgang: verstopping en diarree Er zijn veel mensen die last hebben van een onregelmatige stoelgang. Zij hebben klachten zoals een opgeblazen gevoel, diaree of verstopping, brandend maagzuur of darmkrampen. Hoe regelmatig de stoelgang is, is per persoon verschillend. Er zijn mensen die drie keer per dag ontlasting hebben, maar sommigen hoeven slechts één keer in de drie dagen. Op het moment dat het afwijkt van je eigen patroon, is er sprake van een onregelmatige stoelgang. Wat zijn mogelijke oorzaken hiervan en wat kun je eraan doen?

Wat het is

Ieder mens heeft een eigen patroon wanneer hij ontlasting heeft. Voor de een is het normaal om meerdere malen per dag te gaan, terwijl de ander slechts één keer in de drie dagen hoeft. Er zijn veel mensen die problemen hebben met de spijsvertering. De stoelgang is onregelmatig wanneer je minder vaak of juist vaker naar het toilet moet dan je gewend bent. Vaak is er sprake van een verstopping (obstipatie), waarbij de ontlasting meestal harder en droger is dan normaal. Verschillende factoren kunnen een oorzaak zijn, zoals leefstijl, verkeerde voeding of een aandoening zoals divertikels.

Hoe komt het?

Een onregelmatige stoelgang kan vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te weinig vezels eet of te weinig vocht drinkt. Factoren zoals te weinig lichaamsbeweging, negeren van aandrang, hectische levensstijl, stress of medicijngebruik kunnen de spijsvertering beïnvloeden. Ook hebben veel mensen last van verstopping wanneer ze op vakantie gaan. Dit kan komen door andere eetgewoontes, leefritme en omgeving. Wanneer je aandrang hebt en dit steeds negeert, kan het zijn dag het lichaam geen signalen meer afgeeft, wat tot obstipatie kan leiden.

Verstopping

Wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft, is er sprake van een verstopping. De ontlasting blijft te lang in de dikke darm aanwezig. De dikke darm is het laatste deel van de darmen wat eindigt in de endeldarm. Er wordt vocht onttrokken aan de ontlasting, waardoor het uitdroogt en harder wordt. Soms werken de spieren aan de binnenkant van de darmen die de ontlasting voortstuwen niet goed meer, waardoor de ontlasting te langzaam voortbeweegt. Vaak heeft verstopping te maken met een ongezonde leefstijl.

Diarree

Wanneer we ziek zijn of teveel voeding met een laxerende werking hebben gehad, kan er diarree ontstaan. Dit kan erg hinderlijk zijn. Maar in een aantal gevallen komt diarree door een verstopping. Dit wordt ook wel overloopdiarree genoemd. Door een verstopping wordt de endeldarm afgesloten, waardoor deze te vol raakt. Dunne ontlasting kan hierlangs lopen en het gevolg is diarree.

Aambeien

Wanneer je last hebt van verstopping, kan het erg moeizaam gaan als je naar het toilet moet. De ontlasting is hard en je moet persen om het eruit te krijgen. Als gevolg hiervan kunnen er aambeien ontstaan. Dit zijn opgezwollen delen van de slijmvliesbekleding aan het uiteinde van de endeldarm, bij de anus. Deze zwellingen kunnen kapot gaan, waardoor er bloed bij de ontlasting te zien is. Verder is het erg pijnlijk, waardoor je de neiging hebt om de ontlasting op te willen houden. Wat hierbij helpt is vezelrijk te eten, veel vocht te drinken en niet te hard persen wanneer je naar de wc gaat.

Divertikels

Dit zijn kleine goedaardige uitstulpingen die in de darmen kunnen ontstaan. Veel mensen hebben divertikels, maar ze hoeven niet altijd tot klachten te leiden. Wanneer er voedselresten achter blijven haken, kunnen er ontstekingen ontstaan omdat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Divertikels komen meestal voor in het laatste deel van de dikke darm. Klachten die bij divertikels kunnen ontstaan zijn: (vage)pijn in de buik, misselijkheid en wanneer een divertikel kapot gaat, bloed in de ontlasting.

Ontlastingsincontinentie

Sommige mensen kunnen de ontlasting niet zo goed ophouden, dit wordt ook wel ontlastingsincontinentie genoemd. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Dit kan ontstaan doordat de sluitspier is beschadigd. Dat kan komen door langdurig te hard persen op de ontlasting of door een zware bevalling. Soms kan iemand baat hebben bij het trainen van de bekkenbodemspieren.

Verkeerde voeding

Een gezonde leefstijl, waarbij je gezond en vezelrijk eet is belangrijk voor een goede stoelgang. Vezels komen onder andere voor in groenten en fruit, volkorenbrood, aardappelen en zilvervliesrijst. Sommige mensen hebben last van een opgeblazen gevoel na het eten. Dit kan komen omdat het eten niet goed verteerd wordt en dat er gassen worden geproduceerd. Dit kan samengaan met boeren, winderigheid, een rommelend geluid in je buik en misselijkheid. Vet eten verergert deze klachten. Niet genoeg drinken zal de klachten verergeren, daarom moet je zorgen dat je minstens 2,5 liter aan vocht drinkt per dag. Vocht is nodig om voeding goed te kunnen verteren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree na het avondeten: pijnlijk en vervelendDiarree na het avondeten: pijnlijk en vervelendBehoor je bij het selectief groepje dat na het avondeten direct naar de wc moet? Waterige en dunne ontlasting korte tijd…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Problemen met stoelgang: feiten en fabelsProblemen met stoelgang: feiten en fabelsVolkoren brood is beter voor je stoelgang dan wit brood, maar is dat ook zo? Waarom moet je pruimen eten als je last heb…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…

Prostaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingProstaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingDe prostaat wordt ook wel 'voorstanderklier' genoemd. De prostaat is een klier die alleen bij mannen aanwezig is en is o…
Onderzoek: verband auto-immuunziekten en allergieOnderzoek: verband auto-immuunziekten en allergieEen auto-immuunziekte heeft iets gemeen met een allergie. Het gaat in beide gevallen om een schadelijke reactie van het…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.