Dermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandeling

Dermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandeling Dermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die meestal wordt gekenmerkt door meerdere, kleine, hypergepigmenteerde, asymptomatische bruine tot zwarte papels op het gezicht en/of nek van volwassen mensen. Het komt vooral voor bij mensen met meer pigment in de huid: mensen van Aziatische en negroïde afkomst. Het is een volkomen onschuldige aandoening, die niet besmettelijk is. Behandeling is niet nodig, maar bij onoverkomelijke cosmetische bezwaren kan electrocoagulatie worden toegepast.
Morgan Freeman / Bron: Franz Richter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Morgan Freeman / Bron: Franz Richter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Wat is dermatosis papulosa nigra?

Dermatose papulosa nigra (DPN) is een goedaardige huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donkere huid (Aziatische of negroïde achtergrond). Er zijn kleine, donkere, op wratjes lijkende huidafwijkingen zichtbaar. Voorkeurslocatie is het gezicht, vooral bij de slapen, en de nek/hals. De huidafwijkingen komen zeer veel voor en zijn volstrekt onschuldig van aard. Wel kunnen ze als cosmetisch storend worden ervaren. De afwijkingen zijn 1 tot 2 millimeter groot en soms nog iets groter.

Vóórkomen

Dermatose papulosa nigra wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien. Dermatosis papulosa nigra begint meestal in de adolescentie en wordt zelden waargenomen bij kinderen jonger dan 7 jaar. De incidentie van dermatose papulosa nigra, alsmede het aantal en de omvang van de laesies, neemt toe met de leeftijd. Bill Cosby en Morgan Freeman zijn twee Amerikaanse beroemdheden met deze huidaandoening.

Dermatosis papulosa nigra oorzaak

Bill Cosby / Bron: US Navy - Scott King, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bill Cosby / Bron: US Navy - Scott King, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hoe dermatosis papulosa nigra ontstaat, is niet bekend. Bij uitgebreidere vormen speelt erfelijkheid mogelijk een rol. De afwijkingen ontstaan door een aanlegstoornis in het complex van haarzakje en de talgklier. Het zijn geen wratjes. Wratjes worden veroorzaakt door een virus en dat is bij dermatosis papulosa nigra nièt het geval. Ook lijkt zonblootstelling of voeding geen rol te spelen bij het ontstaan van deze huidafwijkingen. Men vermoedt dat er sprake is van een gepigmenteerde variant van verruca seborroica (ouderdomswrat).

Dermatosis papulosa nigra symptomen

Het gaat om kleine (1-2 mm) zwarte of bruine papeltjes bij vooral negroïde mensen, in het gezicht (wangen, voorhoofd, rond de slapen), hals/nek en bovenste helft van de thorax. Het aantal en de grootte van de huidafwijkingen neemt vanaf de puberteit toe. Soms zijn er grote en gesteelde laesies zichtbaar.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt veelal gesteld op grond van het klinisch beeld.

Dermatosis papulosa nigra behandeling

Dermatosis Papulosa Nigra is een goedaardige aandoening en behoeft geen behandeling. Indien de plekjes als cosmetisch storend worden ervaren, kan electrocoagulatie (wegbranden goedaardige huidplekjes) uitkomst bieden. De te behandelen huid en de laesies bevatten beide veel pigment. Daarom is er een geringe kans aanwezig dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is welke enkele weken aanhoudt, maar doorgaans vanzelf verdwijnt. Na electrocoagulatie kun je gemiddeld 7-10 dagen een klein korstje krijgen, wat er vanzelf afvalt. Deze behandeling betekent niet dat de plekjes voor altijd wegblijven. Als je er aanleg voor hebt, zullen zich steeds nieuwe plekjes ontwikkelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra is een tropische huidaandoening die die veroorzaakt is door een gist (schimmel). De schimmelinfectie tast vo…
Anatomie hersenen: basale gangliaAnatomie hersenen: basale gangliaDe basale ganglia is een structuur van de voorhersenen en bestaat uit de hoofdonderdelen caudedate nucleus, putamen en d…
Zwangerschapsstreep (linea nigra): symptomen en voorkomenZwangerschapsstreep (linea nigra): symptomen en voorkomenDe zwangerschapsstreep of linea nigra is een veel voorkomende donkere zwangerschapslijn die verticaal van de navel naar…

Golfersbenen: rode vlekken op onderbenen door wandelbenenGolfersbenen: rode vlekken op onderbenen door wandelbenenBij golfersbenen, ook bekend als wandelbenen, ontstaan rode vlekken op de onderbenen. Ga naar een meerdaags wandelevenem…
Dwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachtenDwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachtenMensen die lijden aan een dwangstoornis hebben last van dwangmatige gedachten waarbij er vaak ook sprake is van dwangmat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Babapour R, Leach J, Levy H. Dermatosis papulosa nigra in a young child. Pediatr Dermatol. Dec 1993;10(4):356-8.
  • Grimes PE, Arora S, Minus HR, Kenney JA Jr. Dermatosis papulosa nigra. Cutis. Oct 1983;32(4):385-6, 392.
  • Afbeelding bron 1: Franz Richter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: US Navy - Scott King, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.