Zwangerschapsstreep (linea nigra): symptomen en voorkomen

Zwangerschapsstreep (linea nigra): symptomen en voorkomen De zwangerschapsstreep of linea nigra is een veel voorkomende donkere zwangerschapslijn die verticaal van de navel naar de onderbuik en het schaambeen loopt. Bij sommige moeders loopt ze ook boven de navel naar de borst. Deze zwangerschapsstreep kan zeer lichtbruin tot bijna zwart zijn en van enkele millimeters tot 1 cm dik. Hoe lichter je haar en huid, hoe minder geprononceerd deze streep vaak aanwezig zal zijn. De verhoogde oestrogeenniveaus en de daaruit voortvloeiende verhoogde productie van melanine tijdens de zwangerschap leidt bij veel zwangere vrouwen tot verhoogde maar onschadelijke pigmentatie van bepaalde lichaamsdelen. De linea nigra wordt veroorzaakt door pigmentatie in de linea alba, de witte lijn waar de twee helften van de rechte buikspier aaneengehecht zijn. Andere aangetaste delen van het lichaam zijn de tepels en tepelhoven, de oksels en het genitale gebied. Littekens kunnen ook beter zichtbaar zijn.
De linea alba abdominis is de witte lijn waar de twee helften van de rechte buikspier aaneengehecht zijn / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)De linea alba abdominis is de witte lijn waar de twee helften van de rechte buikspier aaneengehecht zijn / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is linea nigra?

Linea nigra is een 6-12 mm donkere lijn die loopt van de navel tot het schaambeen en zichtbaar is tijdens de zwangerschap. Derhalve staat het ook bekend als 'zwangerschapsstreep'. De lijn kan zich ook verticaal uitstrekken van de bovenbuik naar het schaambeen. Deze lijn bevindt zich vóór de zwangerschap op de buik, maar in een lichtere tint die hem onzichtbaar maakt. Deze lijn wordt linea alba genoemd, aangezien alba in het Latijn 'wit' betekent en linea 'lijn'. De lijn is donkerder en beter zichtbaar tijdens de zwangerschap en wordt linea nigra genoemd, waarbij nigra "zwart" betekent, hoewel de lijn meestal licht of donkerbruin is en niet zwart. De linea nigra geeft de scheiding van de buikspieren aan beide zijden van je torso aan vanwege de groeiende baarmoeder.

Oorzaken van een zwangerschapsstreep

Tijdens de zwangerschap activeert de afgifte van oestrogeen- en progesteronhormonen de melanocyten in de huid om een ​​pigment genaamd melanine af te geven, dat de huid donkerder maakt. Dit maakt ook de linea alba donkerder, waardoor de prominente linea nigra ontstaat. Deze zwangerschapsstreep is een natuurlijk fenomeen en een onschadelijke lijn waar je je verder geen zorgen over hoeft te maken.

Linea nigra bij een zwangerschap van 22 weken. / Bron: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (Publiek domein)Linea nigra bij een zwangerschap van 22 weken. / Bron: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer verschijnt de zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep verschijnt vaak in het tweede trimester en verdwijnt kort na de geboorte van je baby. Bij sommige vrouwen verdwijnt deze streep niet volledig en bij andere vrouwen komt het helemaal niet voor tijdens de zwangerschap. Weer anderen merken het later in de zwangerschap. De lijn wordt meestal zichtbaar vanaf de vierde of vijfde maand en zet uit met de groei van de buik. De zwangerschapslijn is meer uitgesproken bij vrouwen met een meer donkere huid dan bij vrouwen met een lichtere huidskleur.

'Oudevrouwenverhaal'

Volgens de verhalen van oude vrouwen helpt de linea nigra je om het geslacht van de baby te voorspellen. Er werd gezegd dat wanneer de streep van de onderkant van de borst naar het schaambeen loopt, het een jongen is. Als de lijn van de navel naar de pubis of schaamheuvel gaat, dan is het een meisje.

Zwangerschapsstreep voorkomen

Linea nigra is géén aandoening, maar een natuurlijk verschijnsel dat tijdens de zwangerschap voorkomt. Er is geen manier om dit te voorkomen of te behandelen. Als je je tijdens de zwangerschap stoort aan deze streep, volg dan deze tips om de zichtbaarheid te verminderen:

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Blijf uit de zon

Blijf uit de buurt van de zon; te veel zonlicht tijdens de zwangerschap leidt tot verkleuring van de huid. Je kunt zonnebrandcrème gebruiken of kleding dragen die je buik tegen de zonnestralen beschermt. Het is ook raadzaam om niet in de zon te komen wanneer er hoge zonkracht is tussen ongeveer 11:30 uur en 15:30 uur.

Cosmetica

Je kunt de lijn verdoezelen door cosmetisch poeder te gebruiken. Het zal de donkerdere streep minder prominent maken.
Citroensap: het helpt de hyperpigmentatie op de huid te vervagen.

Foliumzuur

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur nemen kan helpen. Aangenomen wordt dat de inname van foliumzuur de aanwezigheid van linea nigra helpt minimaliseren. Denk hierbij aan groene bladgroenten, volkorenbrood, sinaasappels, volle granen en supplementen

Vermijd bleekcrèmes

Gebruik geen bleekcrèmes, vooral niet die met hydrochinon. Omdat de huid tijdens de zwangerschap gevoelig is, wordt dit pigment snel opgenomen. Hoewel er geen schadelijke effecten in de literatuur worden gemeld ten aanzien van het ongeboren kind, is het beter om de blootstelling aan chemicaliën tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk te beperken.

Linea nigra ná de zwangerschap

Er zijn een paar huismiddeltjes die de zwangerschapsstreep minder zichtbaar maken na de zwangerschap:
 • Ongeraffineerde cacaoboter is goed voor het verlichten van de huid. Je kunt het tijdens en na de zwangerschap over je buik wrijven.
 • Wrijven met vitamine E-gel op de maag helpt de huid strakker en lichter te maken.
 • Massagecrèmes en oliën die de huid verstevigen, kunnen de lijnkleur lichter maken.
 • Een zelfgemaakt mengsel met citroen, ruwe rietsuiker en honing, dat op de maag wordt aangebracht en je 10-15 minuten laat intrekken, kan de zwangerschapsstreep verlichten. Je kunt het een paar keer per week doen.

Is de streep zichtbaar als je niet zwanger bent?

De donkere lijn kan ook zichtbaar zijn bij vrouwen die niet zwanger zijn vanwege de volgende redenen:
 • Hormonale veranderingen kunnen leiden tot hyperpigmentatie van de linea alba en de lijn donkerder maken.
 • Een vrouw met schijnzwangerschap, waarbij je lichaam toont alle symptomen van een zwangerschap vertoont terwijl je niet zwanger bent, kan ook een zichtbare linea nigra tot stand brengen als gevolg van hormonale veranderingen.

Prognose

Vaak verdwijnt de zwangerschapsstreep na de geboorte van je kindje, zodra de hormoonbalans zich stabiliseert. Het vervaagt geleidelijk. Dit is een proces dat weken tot maanden kan duren. Veel moeders ervaren dat de linea nigra blijft bestaan tot na het einde van de borstvoeding. Er zijn ook gevallen waarin het aanhoudt, maar meestal in de loop van de jaren toch steeds meer vervaagt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Polymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikPolymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikTijdens de zwangerschap maakt het lichaam erg veel veranderingen door, maar ook aan de huid is onderhevig aan enkele kle…
Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterZwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterHet tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is…
Dermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandelingDermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandelingDermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die meestal wordt gekenmerkt door meerdere, kleine, hypergepigmenteerde,…

Zwangerschapsklachten: klachten tijdens de zwangerschapZwangerschapsklachten: klachten tijdens de zwangerschapEr zijn allerlei zwangerschapsklachten die kunnen optreden in het eerste, tweede en derde trimester van een normaal lope…
Gescheurde eileider: symptomen & behandeling eileiderruptuurGescheurde eileider: symptomen & behandeling eileiderruptuurEen gescheurde eileider of eileiderruptuur is een scheur in de eileider als gevolg van een buitenbaarmoederlijke zwanger…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://resource.wur.nl/nl/show/Foliumzuur-toont-alarmerend-effect.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Linea_alba_abdominis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Linea_nigra
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Linea_nigra
 • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/zwangerschapsstreep-linea-nigra/
 • https://momlovesbest.com/pregnancy/beauty-care/linea-nigra-appear
 • https://parentingclick.com/linea-nigra/
 • https://www.mamaplaats.nl/blog/alles-over-schijnzwangerschap
 • https://www.medibank.com.au/livebetter/families/pregnancy/linea-nigra-what-you-need-to-know/
 • https://www.urbanafricanaturals.com/cacaoboter-informatie/
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Asiandelight/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.