Zwangerschapsacne: behandeling van puistjes bij zwangerschap

Zwangerschapsacne: behandeling van puistjes bij zwangerschap Acne tijdens de zwangerschap wordt 'zwangerschapsacne' genoemd. Tijdens je zwangerschap kun je plots last krijgen van puistjes en mee-eters. Acne komt relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. In veel gevallen heeft de zwangere vrouw last van een milde vorm van acne en blijft het bij enkele puistjes op het voorhoofd of elders, maar in sommige gevallen kan de acne ernstig vormen aannemen. De hoofdoorzaak van acne als je zwanger bent, zijn de verhoogde hormoonspiegels in het eerste trimester. Het hogere niveau verhoogt de productie van talg ofwel huidsmeer door de huid. Het is moeilijk te voorspellen wie zwangerschapsacne zal ontwikkelen en wie niet. Je hebt echter een hoger risico als je in het begin van je menstruatie acne hebt (gehad). Als je tijdens het eerste trimester van de zwangerschap geen acne ontwikkelt, is de kans gering dat je tijdens het tweede of derde trimester nog last van puistjes krijgt.
Tijdens de zwangerschap verandert ook je huid / Bron: Greyerbaby, PixabayTijdens de zwangerschap verandert ook je huid / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Zwangerschapsacne

Tijdens de zwangerschap verandert niet alleen je lichaam, maar ook je huid. Het kan zowel positief als negatief veranderen. Terwijl veel aanstaande moeders uitkijken naar een mooiere huid tijdens de zwangerschap, lijden anderen aan huidproblemen zoals acne. Het behandelen van zwangerschapsacne kan lastig zijn. Dat komt omdat veel middelen tegen acne een hoog risico op geboorteafwijkingen met zich meebrengen voor het ongeboren kind. Je moet het gebruik van medicatie die zelfs maar een kleine kans hebben om je baby te schaden vermijden.

Oorzaken van puistjes tijdens de zwangerschap

Vaak verschijnen de onzuiverheden in het eerste trimester van de zwangerschap. Er zijn androgenen in je lichaam, die dan steeds vaker worden vrijgegeven. Androgenen zijn mannelijke geslachtshormonen die worden geproduceerd als gevolg van je zeer hoge metabole activiteit vanwege de zwangerschap. De androgenen stimuleren onder meer de talgklieren, die er eigenlijk zijn om de huid zacht en soepel te houden. Overproductie van huidvet kan talgklieren en de poriën verstoppen, waardoor zweet en andere stoffen niet goed kunnen worden afgevoerd. Dit alles veroorzaakt puistjes en het kan ook vrouwen treffen die voor die tijd nog nooit problemen met hun huid hebben gehad.

Een onzuivere huid tijdens de zwangerschap voorkomen

Je kunt tijdens de zwangerschap iets aan puistjes of zwangerschapsacne, ofwel een onzuivere huid, doen.

Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemene tips

Algemene tips en adviezen voor puistjes tijdens de zwangerschap:
 • Gebruik pH-neutrale zeep of waslotion (waarde: 5,5 - 6,5)
 • Gebruik een zacht washandje en voorkom onnodige wrijving.
 • Dep het gezicht voorzichtig droog (niet wrijven).
 • Ga niet scrubben, daar ontstaan geheid problemen door.
 • Gebruik een vochtinbrengende crème om een droge huid te voorkomen; Aloë vera is een populair middel tegen puistjes tijdens de zwangerschap
 • Gebruik natuurlijke cosmetica.
 • Het uitknijpen van puistjes verhoogt het risico op ontsteking en littekens.

Huidverzorging en hygiëne

Je huid heeft tijdens de zwangerschap een milde en grondige verzorging nodig. Was je gezicht en decolleté 's morgens en 's avonds met een pH-neutraal reinigingsmiddel met een waarde tussen 5,5 en 6,5. Deze waarde is geschikt voor de vette huid. Als je een erg droge huid hebt (puistjes kunnen zelfs op een droge huid voorkomen), is een reinigingsmelk te verkiezen boven een wasgel of een waslotion.

Voor dagverzorging is het het beste om een ​​olievrije hydraterende lotion of gel te gebruiken. Gebruik voor een droge huid een crème met ureum, bijvoorbeeld met ureum en dexpanthenol (afkomstig uit panthoteenzuur en ook bekend onder de naam vitamine B5), een pro-vitamine die de jeuk verlicht en wondgenezing bevordert.

Een toner is een mildere variant van een gezichtsreiniger. Een toner heeft een licht antibacterieel effect. Een goede toner bevat geen alcohol en is rijk aan verzorgende bestanddelen die de huid herstellen, hydrateren en kalmeren.

Gebruik geen verzorgingsproducten of scrubs die fruitzuren (meer dan 10%) en salicylzuur bevatten (meer dan 2%). Deze staan ​​op de doos met afkortingen zoals AHA, BHA, LHA of PHA. Deze kunnen je ongeboren baby schaden.

Gebruik een zacht washandje voor gezichtsreiniging, die je na iedere wasbeurt verschoont. Dep de huid droog na het wassen in plaats van hem droog te wrijven.

Producten die niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen

Voor ernstige vormen van acne kunnen medische producten helpen. Het gebruik van medische huidverzorgingsproducten moet je echter met de huisarts bespreken, omdat er ingrediënten in kunnen zitten die je ongeboren kindje blijvend kunnen schaden. Dit zijn:
 • benzyl
 • clindamycine
 • Retinol, beter bekend als vitamine A
 • tetracycline
 • isotretinoïne

Dus als je een product tegenkomt dat de hierboven genoemde ingrediënten bevat, moet je extra voorzichtig zijn, omdat deze via de bloedstroom bij je baby kunnen komen.

Wat wel gebruiken tijdens de zwangerschap?

De volgende middelen in cosmetische producten en die werken tegen acne, kunnen wel gebruikt worden tijdens de zwangerschap:

Ook exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%; een fruitzuur met vele voordelen voor de huid), of salicylzuur (onder de 2%; een zeer effectief ingrediënt om de huid mee te exfoliëren) of een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide-gel (een gel die ervoor zorgt dat poriën minder makkelijk verstoppen en de groei van de acne-bacterie remt) helpen vaak.

Zwangerschap en puistjes: preventie is niet mogelijk

Je kunt puistjes niet voorkomen tijdens de zwangerschap. Hoe de hormonale veranderingen je tijdens de zwangerschap zullen beïnvloeden, is voor iedere vrouw anders en kan ook per zwangerschap verschillen. Bij sommige zwangere vrouwen straalt de huid fris en fruitig door de verhoogde bloedsomloop en zijn er geen puistjes te zien, terwijl andere vrouwen vanaf het begin van de zwangerschap last hebben van puistjes en vlekken. Zelfs als je eerder gezegend was met een stralend mooie huid, kun je tijdens de zwangerschap last krijgen van puistjes en vice versa. Na de zwangerschap verdwijnen deze klachten weer.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krijg je puistjes door slaaptekort?Waar komen die vervelende puistjes toch vandaan? Je hebt het je misschien wel vaker afgevraagd. Vaak wordt gezegd dat sl…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?Puistjes, de één heeft er een beetje last van, de ander veel en sommigen hebben er zelfs helemaal geen last van. Wanneer…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…

Zwangerschapsklachten: klachten tijdens de zwangerschapZwangerschapsklachten: klachten tijdens de zwangerschapEr zijn allerlei zwangerschapsklachten die kunnen optreden in het eerste, tweede en derde trimester van een normaal lope…
Gescheurde eileider: symptomen & behandeling eileiderruptuurGescheurde eileider: symptomen & behandeling eileiderruptuurEen gescheurde eileider of eileiderruptuur is een scheur in de eileider als gevolg van een buitenbaarmoederlijke zwanger…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SharonMcCutcheon, Pixabay
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes#1
 • https://www.verywellfamily.com/early-pregnancy-signs-2759952
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/305605.php
 • https://www.eucerin.nl/acne/article-overview/hoe-ontstaan-onzuiverheden-120
 • https://www.dr-jetskeultee.nl/zwangerschap-en-de-huid/
 • https://www.paulaschoice.nl/nl/waarom-moet-ik-een-toner-gebruiken
 • https://www.themakeupspot.nl/skincare/gezicht/toner
 • https://www.groennieuws.nl/schadelijke-stoffen-in-cosmetica/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/benzoylperoxide-op-de-huid
 • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.