Tips tegen een hielspoor

Tips tegen een hielspoor Een hielspoor en peesplaatklachten kunnen enorm vervelend en daarbij ook nog pijnlijk zijn. Hierbij voelt men een scherpe pijn aan de onderkant van de hiel. Een en ander ontstaat aan het hielbeen door verkalking van de peesplaat, waardoor pijn bij lang staan optreedt. Artsen proberen een en ander vaak op te lossen met injecties of bijvoorbeeld shockwave therapie. Maar gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden die men kan proberen om dit probleem op te lossen of in ieder geval een stuk te verminderen. Klachten aan een hielspoor of pees kunnen jarenlang voortduren, terwijl de oplossing soms erg simpel kan zijn. Om injecties en andere zwaardere ingrepen te voorkomen kan het nuttig zijn eerst eens onderstaande tips te proberen.


Nachtspalk

De strassburg sock schijnt bij veel mensen een goede oplossing te kunnen zijn. Het is een lange sok die met een stuk stof de teen met de knie verbindt en zo de kuit oprekt- en daarmee ook de peesplaat van de voet. Zo worden verklevingen van peesweefsel voorkomen.* Deze sok moet dan meerdere maanden gedragen worden. Alleen vinden helaas een aantal mensen het niet fijn deze sok te moeten dragen tijdens de nacht.

Zooltjes of schoenen

lnlegzooltjes tegen hielsporen zijn er in alle maten te koop in de winkels. Je hebt gelzooltjes, zooltjes met een gat erin ter hoogte van de pijnklachten, 3/4 inlegzooltjes etc.. Ook kunnen er speciale (steun)zooltjes worden gemaakt speciaal op maat gemaakt voor de voet. Het idee hierachter is dat mensen een standsverandering nodig hebben om de klachten aan de hiel op te lossen. Er wordt dan een analyse gemaakt van het looppatroon en/of een gipsafdruk van de voet en aan de hand daarvan krijg je dan inlegzolen.
Sommige mensen zijn al enorm gebaat bij goede schoenen, van merken zoals Birkenstock, Wolkies, Crocs en Fitflop. Of ze gebruiken de inlegzooltjes van deze merken ook in andere schoenen.

Magnesium en een hielspoor

Magnesium is een mineraal wat zorgt voor de ontspanning van de spieren. Daarom kan het wel degelijk goed helpen bij klachten aan een hielspoor of peesplaat. Hiervoor kan je magnesiumtabletten slikken, maar ook is het mogelijk magnesiumolie te gebruiken om te smeren.

(Voeten)bad

Een goed warm bad of voetenbad kan helpen de spieren in de voet te ontspannen en daarmee de klachten doen verdwijnen. Doe dit dan wel enkele dagen per week, want met één bad zullen de klachten niet gelijk verholpen zijn.
Een goede combinatie is dan ook een warm (voeten)bad met magnesiumolie of magnesiumvlokken erin. Dan combineer je twee mogelijke oplossingen met elkaar.

Traumeel

Traumeel druppels of tabletten zijn op basis van homeopathie en helpen onder andere om ontstekingen en pijn te verminderen. Ze geven dus rust aan, in dit geval, de voet of hiel. Sommige therapeuten en artsen werken ook met traumeel injecties, maar het is dus ook gewoon mogelijk om dit middel in te nemen. Ook smeren van traumeel gel is een optie, dit kan dan lokaal op plek van de pijn aangebracht worden.

Hekla lava

Hekla lava is een homeopatisch middel wat bij sommige mensen heel goed helpt tegen een hielspoor. Men dient dan een paar keer per dag een tabletje of druppels ervan in te nemen. Het wordt onder andere gemaakt door VSM.

Triggerpoints

Klachten van een hielspoor willen nog wel eens komen door spierknopen, met name in de kuitspieren. Dit komt dan vaak omdat je je lichaam niet gelijk belast en bijvoorbeeld één been meer belast dan de andere. Daardoor raken de spieren in dat ene been meer overbelast met allerlei mogelijke klachten als gevolg, waaronder dus een hielspoor.

Onder andere fysiotherapeuten kunnen de triggerpoints, spierknopen, vinden en behandelen. Vraag dan van tevoren wel goed of de fysiotherapeut triggerpoints kan behandelen, want niet alle fysio"s zijn gespecialiseerd hierin.

Houding

Zoals hierboven al even werd genoemd kan ook een ongelijke belasting van het lichaam voor hielspoorklachten zorgen. Daarom is het zeker goed te overwegen om je eens te laten behandelen door een osteopaat of chiropractor.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Hielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan war…
Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…

Gevaarlijke bloedingenGevaarlijke bloedingenEen slagaderlijke bloeding is levensgevaarlijk. Het bloedverlies is immers groot. Bovendien is het gesloten systeem van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • * http://hielspoorinfo.nl/nachtspalk-of-strassburg-sock-en-hielspoor
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.