Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen?

Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen? Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk vermindert door zwarte vlekken, flikkeringen of dubbel zien. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn en andere lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, angst, paniek en een ziek gevoel. Oogmigraine zou o.a. kunnen ontstaan door een verandering in de bloeddoorstroming, of door hormoonschommelingen bij vrouwen. Voldoende rust, het voorkomen van stress en het laten staan van bepaalde voedingsmiddelen kunnen de kans op een aanval verminderen.

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij een visuele storing het zicht tijdelijk vermindert of wegneemt. Deze storing kan aan beide ogen optreden maar komt ook vaak bij één oog voor. Soms gaat een aanval gepaard met hoofdpijn, soms ontstaat de hoofdpijn al voor een migraineaanval, maar dit is lang niet altijd het geval.

Hoe herken je een aanval van oogmigraine?

Een aanval begint vaak met een blinde vlek, of zwarte vlekken in het gezichtsveld die zich binnen een paar minuten uitbreiden. Het zicht vermindert of verdwijnt tijdelijk helemaal. Ook kan er een sneeuwbeeld ontstaan, of flikkeringen die steeds heviger worden. Na enige tijd nemen de symptomen weer af, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

Hoe lang duurt een aanval?

De duur van een aanval varieert van vijf tot wel dertig minuten, maar soms houden de klachten nog veel langer aan. Na een aanval kunnen klachten als hoofdpijn, een zwaar gevoel in het hoofd en een moe of ziek gevoel optreden.

Oogmigraine kan

 • Een ziek gevoel veroorzaken
 • Gepaard gaan met aura’s
 • Een misselijk gevoel opleveren
 • Het gezichtsvermogen beperken of tijdelijke blindheid veroorzaken
 • Vooraf gaan aan een migraine aanval waarna de hoofdpijn op komt zetten
 • Vermoeidheid veroorzaken na een aanval
 • Tintelingen in armen of benen veroorzaken
 • Angst of paniek opleveren door het beperkte gezichtsvermogen

De oorzaak

Oogmigraine wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de bloeddoorstroming in de hersenen verandert. Daarnaast kan een verhoogd oestrogeen gehalte bij vrouwen, veroorzaakt door bijv. stress of hormonale schommelingen, een aanval uitlokken. Een aanval is vaak beangstigend omdat het gezichtsvermogen wordt verstoord. Het kan soms goed zijn om een arts te raadplegen. Die kan je geruststellen en evt. naar een neuroloog verwijzen. De neuroloog stelt de oorzaak vast door middel van een onderzoek. Daarnaast geeft een neuroloog advies over het voorkomen van een aanval.

De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan van oogmigraine

 • Stress – Bij stress ontstaat er een verandering in de hormoonbalans waardoor de hoeveelheid oestrogeen hoger is dan het progesterongehalte. Dit kan een aanval veroorzaken. Door de toegenomen hoeveelheid stress, veroorzaakt door onze jachtige maatschappij en de hoge werkdruk, krijgen ook steeds meer mensen te maken met een vorm van migraine.
 • Hormonale veranderingen
 • Vermoeidheid
 • Lang turen naar een beeldscherm
 • Activiteiten waarbij in hoge mate oplettendheid is vereist zoals werk, hobby’s of lezen.
 • Sommige voedingsmiddelen zoals chocolade, cafeïne en alcohol
 • Roken
 • Erfelijkheid
 • Bepaalde geuren

Hormonale veranderingen veroorzaken vaak klachten bij vrouwen

Door hormonale veranderingen zoals menstruatie, PMS, zwangerschap en overgang kunnen vrouwen last krijgen van oogmigraine. Bij PMS is de hormoonhuishouding rond de menstruatie verstoord. Dat kan één tot twee weken voor de menstruatie al beginnen. De klachten ontstaan bij een verhoogde oestrogeenspiegel. Sommige vrouwen die de pil slikken ervaren ook deze klachten, die verdwijnen na het stoppen met de pil. Dat komt omdat de pil ook oestrogenen bevat.

Factoren van buitenaf, die invloed hebben op de hormoonhuishouding

De hormoonspiegel raakt niet alleen verstoord door natuurlijke veranderingen, ook factoren van buitenaf hebben hier invloed op. Via de huid, spijsvertering en longen komen stoffen ons lichaam binnen die de hormoonbalans verstoren. Zo komen bestanddelen uit huidverzorgingsproducten via de huid in het lichaam. Bestrijdingsmiddelen en toevoegingen zoals conserveringsmiddelen komen via de voeding in het lichaam. Luchtverontreiniging en andere chemische luchtjes komen via de longen naar binnen.

Een verstoorde hormoonbalans door overgewicht

Ook overgewicht zou voor een verstoorde hormoonbalans kunnen zorgen. Vetcellen maken namelijk oestrogeen aan. Als eicellen en vetcellen samen oestrogenen aanmaken, kan het de hormoonspiegel verstoren. Na de overgang heb je de vetcellen juist nodig om het tekort aan oestrogenen aan te vullen. De eicellen stoppen dan met de aanmaak.

Geen blijvende schade na een aanval

Ook al is een aanval van oogmigraine vaak een angstige ervaring, die gepaard gaat met verschillende symptomen, de kans op blijvende schade is maar heel klein.

Wat kun je zelf doen tegen aanvallen van oogmigraine?

Een neuroloog kan door onderzoek de oorzaak van oogmigraine achterhalen en advies geven. Daarnaast kun je contact zoeken met lotgenoten en ervaringen uitwisselen. Vaak hebben ze ook goede en bruikbare tips. Een gezonde levensstijl heeft ook invloed op lichamelijke klachten. Zo zorgt sport en beweging voor een goede doorbloeding. Hierdoor vermindert de kans op een aanval. Roken en bepaalde voedingsmiddelen hebben juist een negatieve uitwerking op oogmigraine. Stop met roken en beperk het gebruik van cafeïne, alcohol en chocolade. Probeer ook op stressvolle momenten (of dagen) wat rust in te bouwen. Neem even een momentje voor jezelf, maar kijk op deze momenten niet naar de beeldschermen van een computer of tv.

Lees verder

© 2014 - 2020 Liza, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineOogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineSommige vormen van migraine gaan gepaard met oogklachten. De meestvoorkomende vorm wordt in de volksmond 'oogmigraine' g…
Migraine sans migraine, migraine zonder hoofdpijnMigraine sans migraine, migraine zonder hoofdpijnBij migraine denkt iedereen direct aan hoofdpijn, maar er bestaan ook migraineaanvallen zonder hoofdpijn. Deze migraine…
Oogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine is een aandoening waarbij de patiënt meerdere korte aanvallen van tijdelijke blindheid in combinatie met hoo…
Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenVlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenIedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets…

Anale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusAnale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een anale manometrie, ook wel anorectale manometri…
Knobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselKnobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselLast van een zwelling, bultje of knobbeltje onder de oksel? Een zwelling, verheven plek, grote bult, pukkel of onderhuid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • https://overogen.nl/oogmigraine/
 • https://oogfonds.nl/oogklachten/oogmigraine/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/oogmigraine-oculaire-migraine

Reageer op het artikel "Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bep, 07-07-2020 18:48 #25
Heb al 40 jaar oogmigraine. Soms 2 x per week, soms 2 maanden niet. Heb het zelfs 5 jaar niet gehad. Momenteel toch gemiddeld 30 per jaar. Het went nooit.

Th Clerkx, 13-05-2020 20:56 #24
Heb de laatste weken erg veel last van oogmigraine, heel naar. wil zo graag weten hoe ik dat kan voorkomen. heb antidepressie pillen, kan dat mede een oorzaak zijn. b v dank Reactie infoteur, 14-05-2020
Goedemiddag,
Oogmigraine is een nare ervaring en ik begrijp dat u dit graag wilt voorkomen. Maar ik ben geen arts en ik kan u niet vertellen of de medicijnen die u gebruikt hier invloed op hebben. Het is beter om hierover contact op te nemen met uw arts. In de meeste gevallen is oogmigraine onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Wat u er zelf aan kunt doen is: voldoende rust nemen, minder naar beeldschermen kijken en het voorkomen van stress. Ik wens u het beste toe!
Mvg,
Liza

Jacob, 14-12-2019 13:52 #23
Ik heb tijdens een stressperiode op mijn werk een aantal keren oogmigraine gehad, in de jaren 90. Ook had ik toen regelmatig koude handen. Toen had ik geen idee wat het was en hoe ik het moest benoemen. Nadat ik gestopt ben met dit werk, heb ik het nooit weer gehad. Duidelijk een kwestie van stress.

Paul, 21-10-2019 22:13 #22
Heb ruim 30 jaar visuele migraine gehad, meestal 1 keer per maand. Sinds 1,5 jaar volledig verdwenen sinds ik calcium supplement met Magnesium en Zink ging gebruiken omdat ik weinig/geen zuivelproducten eet.
Helemaal weg is het… dus probeer het ook: succes.

Luiga, 14-09-2019 06:52 #21
Bij mij is het zes jaar geleden begonnen. Ongeveer 3 keer per jaar gedurende drie jaar. Is dan twee jaar weg gebleven. En nu sinds een jaar heb ik het terug maar bijna maandelijks en soms wekelijks. Krijg er dan ook nog eens paniek aanval bij. 1x naar oogarts geweest en hij zei toen zes jaar geleden oog migraine. Ben nu nog eens naar neuroloog geweest en zou moeten scans laten nemen. En durf niet gaan omdat je zoveel leest op google het kan aan verschillende oorzaken liggen. Bang dat erger zou kunnen zijn dan oog migraine. Weet mij soms geen raad

Monica, 03-07-2019 22:38 #20
Ik krijg al jaren oogmigraine van fel licht : zon in de sneeuw - felle lampen in winkels - morgens na opstaan als ik direct in licht kijk - het enige wat ik dan kan doen is rusten met gesloten ogen zo een half uurtje. Mijn dokter had mij Magnesium aanbevolen op die moment - dat kan idd helpen dat de aanval vlugger over is en ik achteraf geen gevoel van druk op mijn hoofd of misselijkheid heb.

Bea, 21-04-2019 13:30 #19
Waar kan ik lotgenoten(-contact) vinden?

Elisa, 14-03-2019 08:16 #18
3 weken geleden zat ik rustig op de bank om naar een tv programma te kijken. Mijn linkeroor begon te suizen. Het werd steeds erger. Daarbij begonnen mijn ogen ongecontroleerde bewegingen te maken. Mijn hoofd begon te tollen. Ik werd misselijk. Begon gelijk over te geven. Kon mijn ogen niet opendoen vanwege de draaiingen in mijn hoofd. Heb 3 uren overgegeven. Mijn partner heeft de dokter gebeld en die kwam meteen aangezien ik hevig in paniek was. Mijn ledematen voelden ook krachteloos aan. De arts heeft mij een prik gegeven. Ik loop nu nog met de gevolgen van die bewuste avond. Ik slaap veel en mijn hoofd gonst nog steeds. Vreselijke ervaring. Ik heb wel het vermoeden dat het door mijn nieuwe bril komt. Te sterke glazen? Wie zal het zeggen.

Marja, 17-02-2019 15:57 #17
Ik had een paar dagen terug 2 keer op een dag last van oogmigraine, rond half 5 in mijn linkeroog en rond half 10 avonds in mijn rechteroog. Aanvallen duurden beide gemiddeld zo'n 20 tot 25 min. Daarna heel zwaar gevoel in mijn lichaam, tintelingen, en ontzettend moe, gelukkig geen hoofdpijn gehad daarna, wel wat licht in mijn hoofd.
Ik heb dit wel eens eerder gehad maar nooit zo heftig als deze 2. Eerste keer was ik echt wel in paniek dacht dat ik een tumor had oid, maar wellicht toch teveel en te intens maar een beeldscherm zitten staren denk ik wat het heeft opgewekt, want roken en drinken doe ik niet! iig iets om in de gaten te houden.

Peter, 24-12-2017 16:09 #16
Wat snel helpt is Aspirine (dus niet ibuprofen of paracetamol). Aspirine is bloedverdunnend geeft even betere bloeddoorstroming in je hersenen. Dan gaat snel over.

Pas verder op met wijn waar sulfiet in zit en chocolade.

Anneke Weeda, 18-09-2017 10:51 #15
Wat kun je het beste doen als het optreedt? Rusten? Reactie infoteur, 18-09-2017
Hallo Anneke,
Ja, rust nemen is goed, eventueel met de ogen dicht.
Groeten Liza

Kiki, 28-03-2017 19:09 #14
Deze maand 4 x oogmigraine gehad waarvan 1 met zware hoofdpijn. Sinds december voor het eerst in mijn leven migraine gehad, ik heb een nieuwe baan en zit naast een serverruimte. Kan dat er iets mee te maken hebben?

Silvermoon, 20-03-2017 13:52 #13
Ik heb nu 6 x oogmigrane gehad op 1 jaar tijd. De eerste x dat mij dit overkwam was ik verschrikkelijk in paniek en wist niet wat mij overkwam ik dacht dat ik een tia of iets dergelijks had. Ik zag ineens een soort tunnel visie met flikkerende kleuren. Gelijk aan een diamant in de zon. Mijn spraak was niet goed, mijn arm tintelende en mijn zicht werd steeds slechter. Uiteraard ben ik met deze klachten naar de huisarts gegaan en in overleg met een neuroloog kwamen ze al snel tot de conclusie dat ik oogmigraine heb. Ik had hier nog nooit van gehoord en vroeg mij af of dit serieus was. Ik ben gaan Googlen en kwam een hoop info tegen. Ook zijn er op YouTube filmpjes te vinden die een oogmigrane aanval laten zien. Tot mijn verbazing herkende ik dit volledig. Als ik nu een aanval voel aankomen ga ik direct liggen en proberen ontspannen dit helpt en ongeveer een half uur later is het weer verdwenen. Wat mij is opgevallen dat ik zo'n aanval kan terug herleiden aan sporten in combinatie met niet eten. Alle keren was dit namelijk zo gegaan. Overigens heb ik heb 2 x in de auto gehad onderweg naar huis waarbij ik dan ook echt bijna thuis was. Dit is zeer beangstigend en het is ook bittere noodzaak te stoppen daar waar mogelijk. Vooral niet in paniek raken en het laten komen zoals het is is zeer belangrijk om een paniekaanval uit te sluiten. Helaas is er geen patroon en zal ik het moeten doen met hoe het mij overkomt.

Geert Schiltmans, 28-01-2017 21:29 #12
Ik heb deze oogmigraine dus ongeveer 3x per jaar gekleurde bollen, meestal in het rechteroog. Gewoon in een donkere kamer gaan liggen met je ogen dicht. Na ongeveer 30 minuten, hevige hoofdpijn en is het weer over.Ik heb dit gelukkig nog nooit in de auto meegemaakt. Zoja, dan moet ik deze wel aan de kant zetten. Sterkte allemaal. Groet, Geert

Henk, 28-11-2016 09:53 #11
Ken het zelf ook de flikkeringen, net een schitterende diamant. Soms eens in de 4 maand maar ook wel een 3 keer per week en zie dan nog de helft. Dit is ook vreemd (voorbeeld: kijk tv zie je de helft van het beeld), eerst denk je wat is dit, het is wel lastig maar rustig blijven is het beste. Ik neem dan die rust en doe de ogen dicht. Onderschat het niet, niet alles is het zelfde er zijn ook dingen bij de ogen waar je wel mee naar de arts moet gaan, dus ja, denk je van wat is dit en vertrouw je het niet ga dan.

V/d Velde, 24-04-2016 18:08 #10
Ik heb het 2 uur geleden gehad. Het gat in het gezichtsveld is weg, maar ik heb wel last van tintelingen in mijn handen en ik heb best wel last van hoofdpijn.

Joos, 29-03-2016 12:21 #9
Ik heb dit verschijnsel nu voor de tweede keer vanmorgen gehad. Een kwartier nadat ik was opgestaan was het begonnen. Van het ene op het andere moment zag ik met mijn linkeroog alsof ik door een dichte mist heen keek. De deurknoppen kon ik niet meer zien. Na vier uur is dit verschijnsel zo goed als over, maar op dit moment zie ik nu met mijn rechteroog alles dubbel (schuin boven elkaar). Ook dit zal wel bijtrekken. Mijn vraag is deze. Zijn dit nu ook verschijnselen van oogmigraine of niet. Reactie infoteur, 30-03-2016
Hallo Joos,

Het is voor mij lastig te beoordelen. Het lijkt mij beter om bij twijfel een arts te raadplegen.

Groeten Liza

Bea, 19-01-2016 18:20 #8
Ik heb dit nu voor de tweede keer. Het begon twintig minuten geleden en neemt nu langzaam iets af. Lezen en typen kost meer moeite, maar het lukt wel. Gelukkig heb ik er geen hoofdpijn bij. Moet ik echt naar de huisarts? Ik vind het zo betweterig staan als ik daar binnenkom: "dokter, ik heb oogmigraine en internet zegt dat ik even bij u langs moet gaan… " Reactie infoteur, 02-02-2016
Hallo Bea,
Natuurlijk kun je het nog even aanzien, maar als het vaker voorkomt is het toch verstandig om even langs de huisarts te gaan. Ook om evt. andere oorzaken uit te sluiten.
Groeten Liza

Kreijen, 14-09-2015 12:48 #7
De laatste tijd heb ik weer last van oogmigraine. In nasleep van een prostaat-operatie neem ik dagelijks Bicalutamide 50 PCH. Aanvankelijk 3 p.d. Dit is na 1,5 jaar gereduceerd naar 1 tablet per dag. Kan dit o.a. ook een oorzaak zijn? Verhoging eksterogen gehalte? Bij voorbaat mijn dank uw bericht/antwoord. Reactie infoteur, 15-09-2015
Hallo,
Ik weet niet of deze medicijnen van invloed zijn op het terugkeren van de oogmigraine. Het is beter om hierover contact op te nemen met de huisarts.
Groeten Liza

Jolanda, 15-06-2015 20:58 #6
Heb deze klachten al jaren zo af en toe maar nu ik midden in een scheiding zit en dus best veel stress heb zijn de klachten veel en veel erger geworden, heb vandaag al 3 aanvallen gehad en na afloop flinke zware hoofdpijn en heel erg moe. Ik ga toch eens vragen of ik niet via de huisarts doorverwezen kan worden naar specialist

Rvdsandt, 24-04-2015 23:03 #5
Ik had het net een kwartier geleden, in mijn rechteroog, aan de rechterkant flikkeringen, het trilde alsof je in trillend water kijkt, na een paar minuten was het weg. Ik heb ook erg grote Mouces Volantes, zwevende vlekken, in beide ogen, het is behandeld in het ziekenhuis, iets beter geworden met laserbehandeling, lichtere vlek, maar nog groot aanwezig. Netvliesloslating had ik links al, en ik dacht nu rechts ook, maar bij netvliesloslaing had ik een optrekkend gordijn, alles zwart, en dat werd van uur tot uur erger, dat oog is al geopereerd en blindheid is voorkomen. Bij mij gebeurde de schitteringen van zojuist door te druk bezig zijn, weinig nachtrust door 'savonds sport te doen.

M., 22-04-2015 13:51 #4
Peter, ik heb exact dezelfde klachten als die jij beschrijft. Ben nu 28 jaar jaar en heb er zes jaar last van. Het komt onregelmatig voor, een patroon is niet te ontdekken. De rust haal ik uit het feit dat het na ca. 20 tot 30 min. altijd vanzelf verdwijnt. Mijn angst is dat dit niet meer gebeurt. Sinds het artikel gisteren in de krant begrijp ik eindelijk wat er aan de hand is. Een oplossing heb ik nog niet echt. Jij nog tips?

Peter Honig, 21-04-2015 22:35 #3
Wist tot vandaag niet dat ik oogmigraine had. Vandaag 21 april 2015 stond in BNDeStem een paginagroot artikel over deze aandoening. En via google kwam ik net op deze website terecht.
Sinds enige tijd komt het met een zekere regelmaat voor dat ik in mijn rechter blikveld plotseling 'golfjes' zie. Het is alsof ik vanuit mijn ooghoek naar een vijver kijk waar iemand een steen in gooit. Het effect wordt steeds erger en soms verandert het beeld in een 'gebroken spiegel', moeilijk te omschrijven. De eerste keer schok ik mij natuurlijk ook wezenloos, maar na ongeveer 10 minuten was het over. Het overkomt mij zeer onregelmatig, ook op zeer onregelmatige tijden, dus een echte oorzaak (stress, roken, alcohol) heb ik nog niet gevonden.
De remedie thuis: In mijn verduisterde slaapkamer gaan liggen en uitrusten tot het over is. Op mijn werk, weg bij het beeldscherm en naar buiten, mijn horizon verbreden. bij felle zonneschijn zonnebril opzetten!
Het vervelende is dat het onvoorspelbaar is, onderweg tijdens autorijden probeer ik altijd z.s.m. een parkeerplaats of afrit te nemen/zoeken. Da's wel zo veilig, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn medeweggebruikers…
Ben wel blij/gerustgesteld dat het niet echt gevaarlijk is, blijkens het bericht op deze website.

Peter
PS Ik heb diabetes type 2, geen idee of dat van invloed is.

Elly, 06-01-2015 13:28 #2
Ik heb vorige week wel vier keer op 1 dag een ronddraaiende bolvormig ( soort discobal bal) gehad. Begint heel klein in het midden en wordt steeds groter en draait langzaam na 15 a 20 min naar buiten kant oog en is dan weg. De ene keer naar linkerkant en andere keer rechterkant. Ik word er erg onrustig van en de laatste 4 keer op dag een paniekaanval erbij… vond het het heel naar. Daarvoor had ik het 1 a 2 keer in een jaar.

Merckx, 13-10-2014 22:54 #1
Beste, sinds enige tijd heb ik aan mijn rechteroog in de rechtse hoek een zwarte vlek die mee beweegt naargelang ik mijn oog beweeg het is precies alsof er een vlieg of mug voorbijvliegt. Wat kan de reden zijn van die verandering? Ik heb een klein beetje hoofdpijn gehad maar die is weer weg. Groetjes uit Diksmuide Reactie infoteur, 14-10-2014
Hallo,
In dit geval raad ik aan om een huisarts te bezoeken omdat het steeds aanwezig is. Het kan ook iets anders zijn.
Groeten Liza

Infoteur: Liza
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 25
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!