Risico op dementie verminderen: tips

Risico op dementie verminderen: tips Dementie echt voorkomen is onmogelijk. Toch zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om de kans op dementie te verminderen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dementie is een hersenaandoening die de werking van onze hersenen inperkt en daarbij ook onze capaciteiten zoals denken, redeneren, taal en gedrag. De meeste vormen van dementie kunnen we niet voorkomen, er zijn echter een aantal vormen die kunnen vermeden worden wanneer de oorzaak tijdig aangepakt wordt. Dankzij deze tips hebben we 20% minder kans op bepaalde vormen van dementie.

Hoe risico op dementie verminderen?


Enkele keren per week sporten of trainen

Om dementie in zeker mate te kunnen voorkomen is het belangrijk om regelmatig te sporten. Zo tonen studies aan dat vijf sessies per week van 30 minuten aan beweging, ons kunnen helpen om de kans op dementie te verminderen. Deze training dient trouwens niet intensief te zijn. Wanneer onze hartslag al een beetje verhoogt en we iets sneller ademen zijn de oefeningen al effectief. Regelmatig sporten helpt ons trouwens ook bij het voorkomen van onder andere allerhande kankers.

Vermijd obesitas om het risico op dementie in te perken

Vermijd obesitas, onder andere door gezonder te eten, om zo ook het risico op dementie in te perken. Obesitas kan het risico op dementie zowel direct als indirect beïnvloeden. Daarnaast wordt ook diabetes die geassocieerd is met obesitas gelinkt aan een hogere kans op dementie. Contacteer indien nodig een huisarts die de persoonlijke Body Mass Index (BMI) kan helpen bepalen. Wanneer deze hoger ligt dan 30 lijdt men aan obesitas en bezit men een hoger risico op dementie.

Vermijd dementie door de bloeddruk op peil te houden

De hersenen van personen met een constant verhoogde bloeddruk geraken na verloop van tijd beschadigd waardoor het risico op dementie verhoogt. Dit risico is vooral groot bij mensen tussen de 35 en 65 jaar. Mensen die tot een familie behoren met een verleden wat betreft hoge bloeddruk, of ouder zijn dan 40 jaar, dienen die druk regelmatig te laten controleren. Indien nodig zal de huisarts hen begeleiden om de gepaste maatregelen te nemen om de bloeddruk te verlagen.

Hou het cholesterolgehalte op peil

Een te hoog cholesterolgehalte zorgt er, net zoals een te hoge bloeddruk, voor dat er te weinig bloed naar onze hersenen kan stromen. Daardoor kunnen deze op termijn beschadigd geraken, waardoor het risico op dementie verhoogt. In het bijzonder Alzheimer wordt veroorzaakt door de ophoping van precursor proteïne in de hersenen. Studies tonen aan dat een te hoge cholesterol daar de oorzaak van is. Net als obesitas wordt trouwens ook cholesterol vaak veroorzaakt door slechte voeding.

Probeer te stoppen met roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid wordt wel vaker gezegd. Roken bevordert niet alleen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, het vormt ook een risicofactor voor dementie. Door te roken verlaagt de zuurstof in het bloed waardoor er ophopingen komen in de hersenen en dementie ontstaat. De nadelen van stoppen met roken wegen wellicht dus niet op tegen de voordelen.

Geniet van alcohol, maar met mate

Een gematigd gebruik van alcohol vormt geen probleem. Maar zoals bij veel dingen het geval is; overdaad schaadt. Studies hebben aangetoond dat een chronisch verbruik van alcohol de kans op bepaalde types dementie kunnen verhogen. Aan de andere kant wijzen diezelfde studies erop dat een beperkt gebruik van alcohol onze hersenen kan beschermen tegen dementie.

Hou er een gezond sociaal leven op na

Studies duiden erop dat onze relaties en deelname aan sociale activiteiten ons helpen in het voorkomen van dementie. Aan de andere kant helpt sociale isolatie ons dan ook door ons op te zadelen met een verhoogd risico op dementie. Veel vrienden en de juiste partner maken ons dus niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder.

Pas je eetgewoonten aan om dementie te voorkomen

Een gezonde voedingsstijl is gunstig voor ons hele lichaam. Het eten van veel fruit, groenten, granen, vette vis en olijfolie zijn gunstig voor de werking van ons lichaam. Daarnaast helpen ze ons ook om het risico van dementie in te perken. En voor wie toch graag af en toe snoept bestaan er ook gezonde alternatieven in de vorm van popcorn.

Lees verder

© 2014 - 2023 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Dementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie komt vooral voor bij mensen met een leeftijd van boven de 65, maar kan zich ook al op jongere leeftijd openbare…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…

Eten en drinken bij buikgriep: wat kun je eten en drinken?Eten en drinken bij buikgriep: wat kun je eten en drinken?Buikgriep eten, wat kun je bij buikgriep eten en drinken? Buikgriep wordt vaak veroorzaakt door virussen, zoals het noro…
PTSS: als je partner posttraumatische stressstoornis heeftPTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Patiënten met PTSS kunnen last hebben van diverse symptomen die ook de…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikihow.com/Reduce-Your-Risk-of-Dementia
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.