Eten en drinken bij buikgriep: wat kun je eten en drinken?
Buikgriep eten, wat kun je bij buikgriep eten en drinken? Buikgriep wordt vaak veroorzaakt door virussen, zoals het norovirus of rotavirus. Buikgriep is zeer besmettelijk, wat betekent dat in korte tijd veel mensen ziek kunnen worden. In bijvoorbeeld kinderdagverblijven en verpleeghuizen kunnen ware epidemieën van buikgriep voorkomen. Je kunt zelf de kans op besmetting verkleinen door een goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen. Bijvoorbeeld door steeds je handen te wassen na een bezoek aan het toilet.
Buikgriep eten en drinken
Buikgriep /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comWat is buikgriep?
Buikgriep is een infectieziekte die maag en darmen treft en meestal veroorzaakt wordt door een
norovirus. De ziekte is meestal van korte duur en duurt zo'n 1 tot 3 dagen. Buigriep moet onderscheiden worden van griep (influenza).
Griep is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt en die de luchtwegen (neus, keel en longen) beïnvloedt.
Hoe vindt besmetting plaats?
Buikgriep wordt veroorzaakt door infectie met een virus (of soms een bacterie), welke een ontsteking aan het slijmvlies van maag en darmen veroorzaakt. Besmette mensen kunnen het virus verspreiden via de ontlasting of het
speeksel, zelfs voordat de eerste symptomen zich openbaren. Het virus kan worden overgedragen door direct contact met een besmet persoon (bijvoorbeeld door zoenen of handen schudden) of door het delen van eten, drinken, of eetgerei. Ook via het toilet kan het norovirus worden overgedragen. Het virus komt in de maag en darm en zorgt daar voor een ontsteking van het slijmvlies, wat allerlei klachten die kenmerkend zijn voor buikgriep kan veroorzaken.
Kind in dagverblijf vaker naar huisarts wegens buikgriep
Kinderen die naar de crèche gaan lopen een groter risico op buikgriep. Ook ouders raken sneller besmet. Volgens een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het UMC Utrecht levert dit een extra kostenpost voor de samenleving op van 25 miljoen euro per jaar. Dat de weerstand van kinderen in crèches hoger zou zijn dan die van kinderen die thuis worden opgevangen, is volgens het onderzoek lang niet altijd het geval. (Bron RIVM en UMC, 2014.)
Kan buigriep voorkomen worden?
Om de kans op het krijgen of het verspreiden van buikgriep tegen te gaan, kun je de volgende hygiëneadviezen in acht nemen:
Betracht een goede handhygiëne
Was je handen zorgvuldig met water en zeep, vooral na gebruik van het toilet en altijd voor het eten of het bereiden van voedsel. Handdesinfectie op basis van handalcohol gaat sneller, effectiever en geeft minder huidirritaties dan het wassen met water en zeep.
Geen voedsel voor anderen bereiden als je ziek bent
Vermijd het bereiden van voedsel (voor anderen) als je besmet bent. Mensen die besmet zijn met het norovirus moeten geen eten bereiden voor anderen, gedurende de periode dat ze symptomen hebben en gedurende 3 dagen na herstel van buikgriep.
Reinig oppervlakken
Reinig en desinfecteer besmette oppervlakken (denk ook aan deurknoppen en de doortrekknop op het toilet). Nadat je gebraakt hebt of met
diarree op het toilet hebt gezeten, reinig en ontsmet onmiddellijk besmette oppervlakken met een allesreiniger en spoel het oppervlak daarna met schoon water en droog het met een schone doek of papier. Dep zo nodig op de plek(ken) waar de bevuiling zat met alcohol 70% en laat de alcohol aan de lucht drogen.
Apart toilet gebruiken
Heb je een extra toilet? Gebruik deze dan voor eigen gebruik totdat de diarree over is.
Vervuilde artikelen wassen op (minstens) 60°C. /
Bron: Stevepb, PixabayWasgoed grondig wassen
Was je wasgoed grondig. Verwijder onmiddellijk kleding of beddengoed dat is besmet met braaksel of ontlasting. Behandel vervuilde artikelen zorgvuldig en schud er niet mee, maar stop ze direct in de wasmachine en was op (minstens) 60°C.
Niets delen
Vermijd het delen van eetgerei of handdoeken en washandjes met anderen.
Probeer met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen zolang je buigriep hebt. Buikgriep is namelijk zeer besmettelijk. Al vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan tot grofweg 2 dagen nadat de klachten verdwenen zijn.
Met deze maatregelen houd je de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk.
Misselijkheid /
Bron: Istock.com/CentralITAllianceWat zijn de symptomen van buikgriep?
Als je buikgriep heb, kun je één of meer van de volgende symptomen krijgen:
De ziekte kan zich ontwikkelen gedurende een periode van een aantal uur of het kan acuut optreden met maagkrampen, braken of diarree.
Hoelang duurt buikgriep?
Buikgriep duurt zelden langer dan 1 tot 3 dagen. Het kan echter 1 tot 2 weken duren voordat de darm weer als vanouds functioneert. Neem contact op met je huisarts indien:
- je langer dan één dag moet braken;
- diarree langer dan drie dagen aanhoudt;
- je last hebt bloederige ontlasting of bloederige diarree;
- als de klachten langer dan vijf dagen aanhouden, zonder dat er verbetering is opgetreden;
- bij tekenen van uitdroging, te herkennen aan:
- weinig (erg donkere urine) of geen urineproductie;
- diep liggende ogen;
- droge slijmvliezen; en
- suffig/ verward zijn.
- als je het niet meer vertrouwt.
Vermijd koffie /
Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanWat kun je het beste bij buikgriep eten en drinken?
Goed drinken bij buikgriep
Het belangrijkste om te doen als je buikgriep hebt, is om je maag en darmen rust te geven. Je kunt dit doen door eerst geen vast voedsel te eten en alleen heldere vloeistoffen te drinken. Daarna kun je langzaamaan beginnen met het eten van zacht voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is. Om uitdroging te voorkomen moet je goed drinken, maar drink niet te veel in één keer. Drink verdeeld over kleine porties; drink dus steeds kleine beetjes. Je kunt
water drinken, maar slappe thee en heldere bouillon of heldere soep (kippensoep) zijn ook zeer geschikt als je buikgriep hebt. Vermijd vloeistoffen die zuur zijn (zoals sinaasappelsap), alsook cafeïnehoudende (zoals koffie) of koolzuurhoudende dranken. Drink geen melk zolang je last hebt van diarree.
ORS
Als je last hebt van diarree en/of braken, moet ORS worden gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Je darmen hebben suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen en de in ORS aanwezig suikers en zouten zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen door je
darmen. Blijf naast de ORS-oplossing voldoende drinken. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in drogist en apotheek.
Thee
Goed hydrateren kan ook middels thee. Bepaalde soorten thee bieden extra voordelen als je wordt geplaagd door buikgriep.
Pepermuntthee
Ook pepermuntthee helpt tegen misselijkheid.
Pepermunt kalmeert de maag en dat is wat je nodig hebt bij buikgriep.
Thee met verse gember /
Bron: Istock.com/ChamilleWhite Gemberthee
Thee van verse gember kan helpen tegen de misselijkheid. Snijd wat stukjes
gember en maak er thee van of doe het door je groene thee.
Fruit
Een gezonde manier om te rehydrateren, is door fruit te eten. Fruit met een hoog watergehalte zoals Zespri kiwifruit, gele perziken, watermeloenen en aardbeien, zijn een smakelijke en gezonde manier om je te hydrateren.
Voeding bij buikgriep
Je kunt beginnen met het eten van zacht voedsel als je gedurende enkele uren niet meer hebt gebraakt en in staat bent om heldere vloeistoffen te drinken zonder misselijk te worden. Crackers, noedels, appelmoes wortelpuree en
bananen zijn goede eerste keuzes. Gekookte groenten kan ook. Vermijd voedingsmiddelen die zuur, kruidig en vet zijn, en zuivelproducten. Geraffineerde zetmeelproducten, zoals witte rijst of wit brood, kan in het begin goed zijn omdat deze producten een licht constiperend effect hebben en dus de stoelgang enigszins vertragen. Je kunt ook mager vlees, zoals kalkoen, kip en kalfsvlees, en vis proberen. Als je weer wat aangesterkt bent, kan yoghurt helpen de
darmflora te herstellen. Gebruik magere producten. Een paar dagen wat eenzijdig eten is niet erg, maar je moet uiteindelijk wel weer toewerken naar een gezond en gevarieerd dagmenu want dat is de beste manier om aan te sterken.
Lees verder
- Buikgriep door norovirus: symptomen, oorzaak en behandeling
- Buikgriep: symptomen, oorzaak, behandeling en preventie
- Diarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijn
- Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijn
- Buikkrampen: oorzaken en behandeling krampen in de buik