Eten en drinken bij buikgriep: wat kun je eten en drinken?

Eten en drinken bij buikgriep: wat kun je eten en drinken? Buikgriep eten, wat kun je bij buikgriep eten en drinken? Buikgriep wordt vaak veroorzaakt door virussen, zoals het norovirus of rotavirus. Buikgriep is zeer besmettelijk, wat betekent dat in korte tijd veel mensen ziek kunnen worden. In bijvoorbeeld kinderdagverblijven en verpleeghuizen kunnen ware epidemieën van buikgriep voorkomen. Je kunt zelf de kans op besmetting verkleinen door een goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen. Bijvoorbeeld door steeds je handen te wassen na een bezoek aan het toilet.

Buikgriep eten en drinken


Buikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectieziekte die maag en darmen treft en meestal veroorzaakt wordt door een norovirus. De ziekte is meestal van korte duur en duurt zo'n 1 tot 3 dagen. Buigriep moet onderscheiden worden van griep (influenza). Griep is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt en die de luchtwegen (neus, keel en longen) beïnvloedt.

Hoe vindt besmetting plaats?

Buikgriep wordt veroorzaakt door infectie met een virus (of soms een bacterie), welke een ontsteking aan het slijmvlies van maag en darmen veroorzaakt. Besmette mensen kunnen het virus verspreiden via de ontlasting of het speeksel, zelfs voordat de eerste symptomen zich openbaren. Het virus kan worden overgedragen door direct contact met een besmet persoon (bijvoorbeeld door zoenen of handen schudden) of door het delen van eten, drinken, of eetgerei. Ook via het toilet kan het norovirus worden overgedragen. Het virus komt in de maag en darm en zorgt daar voor een ontsteking van het slijmvlies, wat allerlei klachten die kenmerkend zijn voor buikgriep kan veroorzaken.

Kind in dagverblijf vaker naar huisarts wegens buikgriep

Kinderen die naar de crèche gaan lopen een groter risico op buikgriep. Ook ouders raken sneller besmet. Volgens een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het UMC Utrecht levert dit een extra kostenpost voor de samenleving op van 25 miljoen euro per jaar. Dat de weerstand van kinderen in crèches hoger zou zijn dan die van kinderen die thuis worden opgevangen, is volgens het onderzoek lang niet altijd het geval. (Bron RIVM en UMC, 2014.)

Kan buigriep voorkomen worden?

Om de kans op het krijgen of het verspreiden van buikgriep tegen te gaan, kun je de volgende hygiëneadviezen in acht nemen:

Betracht een goede handhygiëne

Was je handen zorgvuldig met water en zeep, vooral na gebruik van het toilet en altijd voor het eten of het bereiden van voedsel. Handdesinfectie op basis van handalcohol gaat sneller, effectiever en geeft minder huidirritaties dan het wassen met water en zeep.

Geen voedsel voor anderen bereiden als je ziek bent

Vermijd het bereiden van voedsel (voor anderen) als je besmet bent. Mensen die besmet zijn met het norovirus moeten geen eten bereiden voor anderen, gedurende de periode dat ze symptomen hebben en gedurende 3 dagen na herstel van buikgriep.

Reinig oppervlakken

Reinig en desinfecteer besmette oppervlakken (denk ook aan deurknoppen en de doortrekknop op het toilet). Nadat je gebraakt hebt of met diarree op het toilet hebt gezeten, reinig en ontsmet onmiddellijk besmette oppervlakken met een allesreiniger en spoel het oppervlak daarna met schoon water en droog het met een schone doek of papier. Dep zo nodig op de plek(ken) waar de bevuiling zat met alcohol 70% en laat de alcohol aan de lucht drogen.

Apart toilet gebruiken

Heb je een extra toilet? Gebruik deze dan voor eigen gebruik totdat de diarree over is.

Vervuilde artikelen wassen op (minstens) 60°C. / Bron: Stevepb, PixabayVervuilde artikelen wassen op (minstens) 60°C. / Bron: Stevepb, Pixabay

Wasgoed grondig wassen

Was je wasgoed grondig. Verwijder onmiddellijk kleding of beddengoed dat is besmet met braaksel of ontlasting. Behandel vervuilde artikelen zorgvuldig en schud er niet mee, maar stop ze direct in de wasmachine en was op (minstens) 60°C.

Niets delen

Vermijd het delen van eetgerei of handdoeken en washandjes met anderen.

Contact met andere mensen vermijden

Probeer met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen zolang je buigriep hebt. Buikgriep is namelijk zeer besmettelijk. Al vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan tot grofweg 2 dagen nadat de klachten verdwenen zijn.

Met deze maatregelen houd je de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMisselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Als je buikgriep heb, kun je één of meer van de volgende symptomen krijgen:

De ziekte kan zich ontwikkelen gedurende een periode van een aantal uur of het kan acuut optreden met maagkrampen, braken of diarree.

Hoelang duurt buikgriep?

Buikgriep duurt zelden langer dan 1 tot 3 dagen. Het kan echter 1 tot 2 weken duren voordat de darm weer als vanouds functioneert. Neem contact op met je huisarts indien:
 • je langer dan één dag moet braken;
 • diarree langer dan drie dagen aanhoudt;
 • je last hebt bloederige ontlasting of bloederige diarree;
 • als de klachten langer dan vijf dagen aanhouden, zonder dat er verbetering is opgetreden;
 • bij tekenen van uitdroging, te herkennen aan:
  • weinig (erg donkere urine) of geen urineproductie;
  • diep liggende ogen;
  • droge slijmvliezen; en
  • suffig/ verward zijn.
 • als je het niet meer vertrouwt.

Vermijd koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanVermijd koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Wat kun je het beste bij buikgriep eten en drinken?

Goed drinken bij buikgriep

Het belangrijkste om te doen als je buikgriep hebt, is om je maag en darmen rust te geven. Je kunt dit doen door eerst geen vast voedsel te eten en alleen heldere vloeistoffen te drinken. Daarna kun je langzaamaan beginnen met het eten van zacht voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is. Om uitdroging te voorkomen moet je goed drinken, maar drink niet te veel in één keer. Drink verdeeld over kleine porties; drink dus steeds kleine beetjes. Je kunt water drinken, maar slappe thee en heldere bouillon of heldere soep (kippensoep) zijn ook zeer geschikt als je buikgriep hebt. Vermijd vloeistoffen die zuur zijn (zoals sinaasappelsap), alsook cafeïnehoudende (zoals koffie) of koolzuurhoudende dranken. Drink geen melk zolang je last hebt van diarree.

ORS (Oral Rehydration Solution) - voor baby, kind en volwassene / Bron: James Heilman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)ORS (Oral Rehydration Solution) - voor baby, kind en volwassene / Bron: James Heilman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

ORS

Als je last hebt van diarree en/of braken, moet ORS worden gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Je darmen hebben suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen en de in ORS aanwezig suikers en zouten zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen door je darmen. Blijf naast de ORS-oplossing voldoende drinken. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in drogist en apotheek.

Thee

Goed hydrateren kan ook middels thee. Bepaalde soorten thee bieden extra voordelen als je wordt geplaagd door buikgriep.

Pepermuntthee
Ook pepermuntthee helpt tegen misselijkheid. Pepermunt kalmeert de maag en dat is wat je nodig hebt bij buikgriep.

Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite
Gemberthee
Thee van verse gember kan helpen tegen de misselijkheid. Snijd wat stukjes gember en maak er thee van of doe het door je groene thee.

Fruit

Een gezonde manier om te rehydrateren, is door fruit te eten. Fruit met een hoog watergehalte zoals Zespri kiwifruit, gele perziken, watermeloenen en aardbeien, zijn een smakelijke en gezonde manier om je te hydrateren.

Voeding bij buikgriep

Je kunt beginnen met het eten van zacht voedsel als je gedurende enkele uren niet meer hebt gebraakt en in staat bent om heldere vloeistoffen te drinken zonder misselijk te worden. Crackers, noedels, appelmoes wortelpuree en bananen zijn goede eerste keuzes. Gekookte groenten kan ook. Vermijd voedingsmiddelen die zuur, kruidig en vet zijn, en zuivelproducten. Geraffineerde zetmeelproducten, zoals witte rijst of wit brood, kan in het begin goed zijn omdat deze producten een licht constiperend effect hebben en dus de stoelgang enigszins vertragen. Je kunt ook mager vlees, zoals kalkoen, kip en kalfsvlees, en vis proberen. Als je weer wat aangesterkt bent, kan yoghurt helpen de darmflora te herstellen. Gebruik magere producten. Een paar dagen wat eenzijdig eten is niet erg, maar je moet uiteindelijk wel weer toewerken naar een gezond en gevarieerd dagmenu want dat is de beste manier om aan te sterken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep (gastro-enteritis) is een verzamelnaam voor maag-darmontstekingen. Een bekende veroorzaker van buikgriep is he…
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen? Buikgriep heeft verschillende symptomen. Zo komt bijvoorbeeld diarree, braken en…
Welke voorzorgen kan men nemen bij buikgriep?Welke voorzorgen kan men nemen bij buikgriep?Buikgriep is zoals sommigen al wel weten een zeer ambetante kwaal en is zelfs besmettelijk. Bij een goede verzorging…

Cafeïne en hartkloppingenCafeïne en hartkloppingenCafeïne is een stof die we vooral in koffie vinden, maar ook in thee, chocolade, energiedrankjes en pijnstillers voorkom…
Risico op dementie verminderen: tipsRisico op dementie verminderen: tipsDementie echt voorkomen is onmogelijk. Toch zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om de kans op dementie te vermi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Mizina
 • Griepalert. Buikgriep. https://www.griepalert.nl/buikgriep/ (ingezien op 18-3-2023)
 • Medical News Today. 33 foods to eat if you have stomach flu. https://www.medicalnewstoday.com/articles/stomach-flu-what-to-eat (ingezien op 22-12-2021)
 • www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/common_college_health_issues/stomach_flu.php
 • www.voedselvergiftiging-buikgriep-symptomen.nl/1/buikgriep_eten_en_drinken_454304.html
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/CentralITAlliance
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 5: James Heilman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/ChamilleWhite
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.